Finaledommeren: 3 mot 40 er ikke fair

Finaledommeren: 3 mot 40 er ikke fair
Finaledommeren: 3 mot 40 er ikke fair

<pRoberto Rosetti har en utakknemlig oppgave når han søndag dømmer EM-finalen mellom Tyskland og Spania. Tre par øyne kjemper mot 40 kameraer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke hvor mange kameraer det blir i morgen, men regner med at det er ganske mange. En dommer har bare ett perspektiv. Med assistentene blir det tre, og vi prøver å kombinere dem så fruktbart som mulig. Men i forhold til TV-kameraene har vi tapt på forhånd, sa han da han møtte pressen lørdag.


UEFA oppgir at finalen dekkes med 40 kameraer. Det betyr at det ikke er mulig for dommertrioen å se alt som TV-seerne hjemme blir presentert. Samtidig mener Rosetti at dommerne også har sine fordeler.


- Vi lever samme kamp som spillerne spiller, og ser kampen fra samme perspektiv som dem.

Ære og ansvar

Italieneren er den første som dømmer både åpningskampen og finalen i et EM-sluttspill, to år etter at argentinske Hector Elizondo gjorde det samme i VM.


- Det er en stor ære, og selvsagt også et stort ansvar. Vi føler at vi representerer alle italienske dommere, helt fra unge rekrutter til proffdommerne, sa han.


Rosetti dømmer sin fjerde kamp i EM og har ikke vært skånet for kritikk.


Sveitserne mener han snøt dem for straffe mot Tsjekkia, grekerne klandrer ham for en feilaktig annullering mot Spania. Kroatene er sinte fordi Tyrkia utlignet i kvartfinalen mens de ventet på å få bytte.


- Vi har gått gjennom alle kamper med eksperter under samlingen i Regensburg. Vi er klar over hva vi har gjort så langt, og har fått mye ros. Vi EM-dommere har mange støttespillere, også en psykolog som har hjulpet oss med de mentale forberedelsene, sa Rosetti.

Bedre mann

40-åringen fra Torino satt med blandede følelser under kvartfinalen mellom Italia og Spania. Italiensk seier ville betydd at han måtte reise hjem.


- Selvsagt er vi patrioter og håpet at Italia skulle vinne. Vi ble lei oss da de tapte, men for oss betydde det også at vi kunne oppnå denne store æren, sa han.


Rosetti sa at dømming er hans lidenskap og angrer tross den ulike kampen mot TV-kameraene ikke at han driver med det.


- Jeg vil anbefale alle unge mennesker å starte med dømming. Det former karakteren din og gjør deg til en bedre mann, synes jeg.


Rosetti har med seg sine faste assistenter Alessandro Griselli og Polo Calcagno, mens svenske Peter Fröjdfeldt er fjerdedommer

Personvernpolicy