Reserven blir EM-konge?

<p>Foto: Scanpix. </p>
Foto: Scanpix. 

Det virker uhørt, men er i ferd med å bli virkelighet. Søndag kan reserven Cesc Fabregas bli EM-konge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cesc Fabregas
Dette er Francesc (Cesc) Fabregas, mulig spansk nøkkelspiller i søndagens EM-finale:
Fødested: Barcelona.
Alder: 21 (4/5-87).
Klubb: Arsenal.
Tidligere klubb: Barcelona (som guttespiller). Fikk kontrakt med Arsenal som 16-åring.
Landskamper/mål: 31/1.
Titler: Engelsk FA-cup (2005). Beste spiller U17-VM (2003).
Ingen internasjonal tittel. Sølv i mesterligaen (2006), U17-VM (2003). (©NTB)

Arsenal-spilleren har startet på benken alle fire ganger Spania har brukt bestelaget, men har kommet inn og hevet laget hver gang. Torsdag var han toneangivende da Russland ble rundspilt i 2. omgang i semifinalen.

Løpene og dybdepasningene til Fabregas trykket russernes forsvar tilbake og ga Spanias andre midtbanestjerner mer rom til å spille. Fabregas la selv opp til de to siste målene i 3-0-seieren.

Bruken av Fabregas trekkes av UEFA-observatørkorpsets sjef Andy Roxburgh fram som et forbilledlig taktisk grep: Xavi Hernández fra den kortpasningsglade Barcelona-skolen styrer midtbanen helt til sluttfasen, da kommer gjennombruddsorienterte Fabregas inn og tildeler motstanderen dødelige stikk.

Tross begrenset spilletid er Fabregas blant dem med flest involveringer i EM: 248 pasninger (3.-plass), hvorav 198 vellykte (5.-plass). Med tre målgivende pasninger deler han førsteplassen på assistlista med Hamit Altintop.

Dette har han fått til på 277 minutter (av 480 mulige), pluss tilleggstid. Han fikk 37 minutter i første kamp mot Russland, 32 minutter mot Sverige og 61 minutter (medregnet ekstraomganger) mot Italia. Torsdag kom han inn for skadde David Villa før pause og spilte 57 minutter.

Tillit

Bare en gang har Fabregas fått 90 minutter, og da førte han B-laget til seier mot Hellas. Men landslagssjef Luis Aragones har vist ham tillit på andre måter, blant annet ved å gi ham drakt nummer 10 – playmakerens trøye.

Fabregas fikk også æren av å ta det siste straffesparket mot Italia og skjøt Spania til første seier mot italienerne på 88 år.

– Sjefen kom til oss og leste opp navnene. Jeg har alltid følt at han har tillit til meg, og han viste det ved å gi meg den femte straffen som vanligvis er den avgjørende, sa Fabregas som ikke hadde tatt straffe i kamp siden han var 15.

– Folk har diskutert plassen min i laget og reserverollen, så det betydde mye for meg å score det målet.

Fabregas er bare 21 år og dermed en av EMs yngste spillere, men han spiller med en modenhet som om han er ti år eldre. Så har han da vært toppspiller noen år.

Vidunderbarn

Arsenal snappet ham rett foran nesa på hjembyens klubb Barcelona. Som 16-åring ble han først den yngste som har spilt for Arsenal, så den yngste som har scoret for klubben. På landslaget debuterte han som 18-åring, som den yngste de siste 70 årene.

Nå er han en stjerne, men måten han har taklet rollen som reserve har bidratt til at de regionale og klubbrelaterte motsetningene som ofte har ødelagt for Spania, ikke har gjort det denne gang.

– Jeg vil bare hjelpe laget, og om det innebærer at jeg spiller bare den siste halvtimen, så er det greit. Jeg vil ikke ha æren for meg selv, jeg vil ha den for Spania, sier han.

Med David Villas skade øker sjansen for at Fabregas starter. Søndag kan bli ærens dag både for Spania og for troppens yngstemann. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus