Spania lekte med Russland

<p>Daniel Güiza setter enkelt inn 2-0 og seieren var i realiteten sikret. Rett etterpå puttet David Silva på til 3-0, og Spania møter Tyskland i finalen førstkommende søndag. (Foto: Scanpix)<br> </p>
Daniel Güiza setter enkelt inn 2-0 og seieren var i realiteten sikret. Rett etterpå puttet David Silva på til 3-0, og Spania møter Tyskland i finalen førstkommende søndag. (Foto: Scanpix)

Spania er klar for EM-finale i fotball mot Tyskland etter en fortjent 3-0-seier mot Russland torsdag. Xavi, Güiza og Silva scoret målene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wien (NTB): Xavi Hernández, innbytter Daniel Güiza og David Silva scoret målene som betyr at Spania for første gang på 20 år er i en finale, og som gir håp om den første tittelen på 44 år. Allerede torsdag var det spansk fiesta i Wien, og mer kan det bli søndag.

Spania har gang på gang reist til EM- og VM-sluttspill som en av de store favorittene, men enten feilet fullstendig eller falt sammen etter en lovende start. Denne gang ser laget ut til å skulle innfri alt det lovet da Russland ble knust 4-1 i åpningskampen.

Fortsetter spillerne å underkaste sine enorme ferdigheter fellesskapets behov, kan turneringen avsluttes med den første tittelen siden EM-gullet på hjemmebane i 1964.

EMs inntil torsdag største stjerne, russeren Andrej Arsjavin, ønsker å bli Barcelona-spiller, og ifølge klubben kan ønsket være i ferd med å bli oppfylt. Men torsdag kom han i skyggen av spillere som allerede tjener sine euro ved spill i La Liga.

Barcelona-mål

To av hans mulige framtidige lagkamerater samarbeidet om å knuse Arsjavins drøm om å føre Russland til finale. Snaut fem minutter ut i annen omgang fant Andres Iniesta rom på venstrekanten, vendte innover og skjøt et innlegg inn i feltet. Klubbkamerat Xavi Hernández kom som en rakett i midten og styrte ballen inn mellom beina på Igor Akinfejev.

Det var ikke mer enn Spania fortjente. Laget spilte klokt og demmet opp for Russlands kontringsspill som feide motstanderne over ende i de to foregående kampene. Arsjavin fikk aldri mulighet til å briljere.

Spania dominerte annenomgangen fullstendig og økte med to vakre mål signert Güiza og Silva, begge på framspill fra innbytter Cesc Fabregas som tidlig måtte erstatte storscorer David Villa.

Da lagene møttes i gruppespillet, scoret Villa to ganger i første omgang og ga seg ikke før han både hadde hat-trick og en målgivende pasning. Torsdag var han ute av kampen etter en drøy halvtime.

Villa skadet seg da han tok et frispark, signaliserte raskt til benken at han måtte ut og satte seg ned ved midtsirkelen. Da Fabregas var klar til å komme inn, haltet EMs toppscorer ut.

Demmet opp

Forventningene om en angrepsfest i turbotempo ble ikke innfridd. På en stormfull kveld i Wien øste regnet ned over to lag som prioriterte å demme opp for motstanderen. Spania gjorde det best fra start, ved å ligge tett på Arsjavin og være mer enn gjerrig med overgangsmulighetene russerne utnytter så bra.

Russerne slet mer bakover, og deres manglende styrke i duellspill ga Fernando Torres kampens første sjanse. Akinfejev, reddet med en beinparade etter at spissen ristet av seg en motspiller, vendte og skjøt.

Villa tvang Akinfejev til å slå et langskudd rundt stolpen, mens Iniesta bommet på ballen da han i det 27. minutt hadde en god mulighet. Så var det russernes tur til å glimte til.

Spissen Roman Pavljutsjenko hadde tre gode forsøk før omgangen var over. Først skjøt han rett utenfor krysset etter at Jurij Zjirkov gjenvant ballen fra Carles Puyol, så tok han ned på brystet bak forsvaret, men ble stresset til å skyte utenfor. Til sist stupte han ballen utenfor.

De mange russerne på tribunen håpet at det skulle slå an tonen for annen omgang, men i stedet scoret Spania, og etterpå var det ingen tvil. Det var gult på banen og rødt på tribunen, og om særlig Torres hadde vært litt mer treffsikker kunne seieren blitt enda klarere.

Finalen Tyskland-Spania går søndag klokken 20.45 på Ernst Happel stadion i Wien.

Les alt om EM på Startsiden.no

Kampfakta:

Russland – Spania 0-3 (0-0)

Ernst Happel stadion

50.000 tilskuere

Mål: 0-1 Xavi Hernández (50), 0-2 Daniel Güiza (73), 0-3 David Silva (82).

Dommer: Frank De Bleeckere, Belgia.

Gult kort: Jurij Zjirkov, Dinijar Biljaletdinov, Russland.

Lagene:

Russland (4-1-3-2): Igor Akinfejev – Aleksander Anjukov, Sergej Ignasjevitsj, Vasilij Berezutskij, Jurij Zjirkov – Sergej Semak – Ivan Sajenko (Dmitrij Sytsjev fra 57.), Igor Semsjov (Dinijar Biljaletdinov fra 56.), Konstantin Zyrjanov – Andrej Arsjavin, Roman Pavljutsjenko.

Spania (4-1-3-2): Iker Casillas – Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila – Marcos Senna – Andres Iniesta, Xavi Hernández (Xabi Alonso fra 69.), David Silva – David Villa (Cesc Fabregas fra 34.), Fernando Torres (Daniel Güiza fra 69.). (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus