Festfotball forventes

<p>Spania og Russland møtes i kveld for andre gang i årets EM. Ut i fra de foregående kampene er det store muligheter for at vi blir servert en festforestilling. (Foto: Scanpix)  </p>
Spania og Russland møtes i kveld for andre gang i årets EM. Ut i fra de foregående kampene er det store muligheter for at vi blir servert en festforestilling. (Foto: Scanpix) 

Overraskelsen Russland møter laget som «aldri» lykkes for andre gang i EM i kveld. Det kan bli et forrykende oppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har spilt seg inn i alles hjerter i dette mesterskapet med sin enorme løpskapasitet, aggressive spillestil og blendende angrepsfotball.

Etter gruppespillet var det mange som hadde sett seg ut Nederland som EMs mest velspillende og underholdende lag, men da de to møttes i kvartfinalen ble de spilt av banen av en russisk tornado.

Spania er på sin side det eneste laget som vant sin gruppe og som er å finne i semifinalen. Med full pott tok de seg greit videre.

Kilde: Nyhetsgrafikk.no - Klikk på bildet for større versjonKilde: Nyhetsgrafikk.no - Klikk på bildet for større versjon

Laget som har fått rykte på seg for aldri å lykkes i et mesterskap møtte så Italia i kvartfinalen. Seieren ble sikret på straffespark og laget brøt med det mange barrièrer.

Spania nådde sin første semifinale på 24 år, de slo Italia i et mesterskap for første gang siden 1920 og de vant endelig en kvartfinale igjen. Før søndagens kamp hadde spanjolene nemlig tapt de fem siste kvartfinalene de har deltatt i.

Løper motstanderne i senk

Russlands trener Guus Hiddink har installert en enorm løpsvilje i laget sitt, akkurat som han gjorde det med Sør-Korea i 2002. Oppskriften han har brukt i år er den samme, og heter Raymond Verheijen.

– Raymond Verheijen er en av hovedmennene bak det russisk-nederlandske underet, sier Igor Rabiner i avisen Sport-Express til Basler Zeitung, ifølge NTB.

Verheijen selv sier at kondisjonen til laget er et resultat av å bare spille fotball.

– Fotballkondisjon får man ved å spille fotball. Alt vi gjør på trening er å spille fotball. Elleve mot elleve, sju mot sju, fire mot fire. Folk tror det ikke når de hører det, for alle er så hjernevasket når det gjelder kondisjonstrening, sier han.

Og kombinasjonen Hiddink/Verheijen ser ut til å gjøre underverker igjen.

Viktige russere suspendert

Etter et langt mesterskap har begge lag noen bekymringer før avspark, men Russland har de fleste og største. Dmitri Torbinski og Denis Kolodin er nemlig begge suspendert. Torbinski er mannen som satte inn 2-1 målet mot Nederland, og Kolodin er backen som skremte vannet av Edwin van der Sar med sine knallharde langskudd.

I tillegg har Diniyar Bilyaletdinov, Ivan Saenko og Aleksandr Anyukov alle slitt med skader siden møtet med Nederland. For Spania har midtbanestrategen Marcos Senna og toppscorer David Villa begge hatt småproblemer, men spiller trolig likevel kveldens kamp.

I Wien i kveld vil vi få se Spania i gule drakter. Det vil være første gang et spansk landslag opptrer i gult, men siden Russland står oppført som hjemmelag har spanjolene ikke annet valg enn å trekke i reservedrakten.

Aldri slått Spania

I går ble det klart at Spanias trener Luis Aragones tar over som ny Fenerbache-sjef etter EM, men først skal han prøve å opprettholde Spanias ubeseirede statistikk mot Russland.

De to lagene har spilt mot hverandre fire ganger tidligere, og det har endt i tre spanske seirer og et uavgjort resultat.

Med en bred og god tropp, målfarlige spisser, og et forsvar som ikke har sluppet inn mer enn ett mål i en og samme kamp gjennom hele mesterskapet, kan statistikken godt overleve kveldens semifinale.

Men Guus Hiddink vil bruke all sin erfaring og all sin kunnskap om spansk fotball når han planlegger russernes ferd mot en eventuell finale. Hiddink kjenner nemlig spansk fotball godt etter å ha vært trener for Valencia, Real Madrid og Real Betis.

Han vil i kveld gjøre alt han kan for å knuse drømmene til enda en stor fotballnasjon.

Kampen Russland-Spania ser du på TV2 med avspark klokken 20.45.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus