Kodenavn angrep

<p>Nederlandske fans gjør seg klare til en offensiv kamp. Foto: Scanpix</p>
Nederlandske fans gjør seg klare til en offensiv kamp. Foto: Scanpix

Det er definitivt to angrepslag som møtes i Basel, og russlands trener Guus Hiddink kan sende sine egne landsmenn ut av EM-dansen med seier i kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederland mot Russland er en kamp som gir vann i munnen for fotballelskere over hele Europa etter å ha sett gruppespillet. For hvem har ikke blitt nesegrus av beundring over Oranjes triumfferd gjennom dødens gruppe.

Og hva med Russlands overkjøring av våre svenske naboer, samt deres EM-kvalik som gjorde England til hjemmesittere under sommerens fotballfest.

Kalassifre

Nederland overbeviste med å sende VM-finalistene fra 2006, Italia og Frankrike, i garderoben med totalt 7-1 i bagasjen i gruppe C. I siste kamp mot Romania kunne laget roet ned og sendt to store konkurrenter slukøret hjem, men de kjørte på og vant 2-0 - med b-laget.

Russland tapte 4-1 for Spania i åpningskampen, men fulgte opp med seiere mot regjerende europamester Hellas og mot Sverige.

I den siste kampen ble festspillet hentet fram, og med stjernespissen Andrei Arshavin tilbake etter en to kampers suspensjon, fosset russerne til kvartfinalen. Han pådro seg likevel enda et gult kort mot Sverige, og er dermed bare en advarsel til unna en ny karantene.

EMs yngste mannskap

Nå møter det nederlandske stjernegalleriet sluttspillets yngste mannskap, og den ferske treneren møter en levende legende.

Hos de oransje har kaptein Edwin van der Sar stått som en levende vegg, Giovanni van Bronckhorst har løpt sine mil opp og ned venstrekanten og Wesley Sneijder har stilt seg på toppen av ønskelisten til mange storklubber rundt om i Europa.

I tillegg til dette har Arjen Robben og Robin van Persie ristet av seg langvarige skader og kommet til EM med et energinivå som bobler over av spilleglede.

Hos Russland framstår stopper Denis Kolodin mer og mer selvsikker, og backen Aleksandr Anyukov har funnet sin offensive form. Et eksempel så vi da han la opp til Roman Pavlyuchenkos scoring mot Sverige. Diniyar Bilyaletdinov og Konstantin Zyryanov kontrollerer den sentrale midtbanen, og nevnte

Nederland-RusslandNederland-Russland

Arshavin er tilbake på topp. For å nevne noen.

Trenerduellen

Mye av fokuset før kampen har vært på de to lags trenere, og spesielt på nederlenderen Hiddink.

Angrepsfotballen er velkjent for alle hans lag, og han har sendt sjokkbølger gjennom fotball-verdenen flere ganger tidligere. Som trener for blant annet PSV, Sør-Korea og Australia har han skapt lag som har prestert langt over det de fleste trodde var mulig.

Og nå har han altså ført Russland videre i et EM-sluttspill for første gang i historien.

Marco van Basten har ikke like mye å vise til som trener enda, men han kan derimot skilte med at han var svært delaktig da Nederland tok sitt hittil eneste EM-gull i 1988. Han scoret sitt berømte volleymål, og Sovjetunionen ble slått 2-0 i finalen.

Nå, 20 år senere kan han gjøre det igjen før han tar fatt på sin neste jobb. Van Basten annonserte nemlig før EM startet at han vil lede Ajax neste sesong.

Kampen Nederland-Russland ser du på TV2 med avspark klokken 20.45.

Personvernpolicy