Tyrkias superavslutning

De som så EM-kampen mellom Tyskia og Tsjekkia søndag fikk se en thriller av en fotballkamp. Tyrkia berget til slutt kvartfinaleplass etter en utrolig vending til 3-2-seier.

Geneve (NTB): Det var kampen begge lagene måtte vinne. Om det ble uavgjort ville det ha blitt den første straffesparkkonkurransen i EMs gruppespillhistorie. Det ville ingen ha.

Særlig ikke Tsjekkia, som var den store favoritten før kampen. Selv om det åpnet godt for tsjekkerne var det Tyrkia som kunne juble. Og mannen som fortjener tyrkiske gaver er Petr Cech.

Chelsea-keeperen har rykte på seg for å være en av verdens beste keepere. En solid klippe. Men etter det han viste i sluttminuttene søndag kan han regnes som et glatt svaberg.

Les mer om EM her

Nihat ganger 2

Tre minutter før full tid gjorde han en utrolig tabbe som ga Nihat muligheten til å utligne for Tyrkia. Cech trengte bare å ta opp ballen, men klarte det ikke. Dermed fikk Nihat en lett jobb med å lirke inn 2-2’

Da kollapset et Tsjekkia som hadde brukt store deler av kampen på å forsvare en ledelse, først på ett mål, så på to. Nihat ga imidlertid aldri opp.

Minutter etter reduseringen var han der igjen. Etter å ha blitt spilt gjennom hamret han ballen i krysset. Dermed sto det 3-2. Til Tyrkia. Det var det ingen som hadde ventet etter 85 minutter.

Fantastiske Koller

Tsjekkia virket solide, og etter en halvtimes spill fikk de det viktige åpningsmålet. Jan Koller steg til værs etter 34 minutter av første omgang. I en nærmest umulig manøvrering fikk han vendt hodet bakover og headet ballen i mål. Det var hans 55. landslagsmål.

55 mål på 89 kamper er intet annet enn utrolig. Tallene er klare: Koller scorer i 61,7 prosent av landslagskampene han spiller i.

Kollers mål drepte litt av spenningen i det som mange hadde spådd ville være en «første mål vinnerkamp». Og da Jaroslav Plasil ordnet 2-0 i annen omgang så det iallfall tungt ut for tyrkerne.

Men det ble spenning mot slutten. Etter 75 minutter var Arda Turan rett mann på rett plass da han klemte til fra 16-meterstreken. Petr Cech var sjanseløs på skuddet.

Høy temperatur

Så presset tyrkerne vilt mot slutten, og fikk også det de gikk etter. Nihat ble den store mannen med sine to mål som forandret alt for begge lag.

På overtid ble det også svært ampert. Tyrkias keeper Volkan Demirel mistet kontrollen og dyttet Jan Koller i bakken i det ballen gikk ut til målspark. Dommeren var aldri i tvil og viste Demirel det røde kortet.

Milan Baros klarte også kunststykket å pådra seg gult kort fra benkplass. Det sier mye om frustrasjonen, gleden, nervøsiteten og den generelle spenningen som var på plass i Geneve.

Tyrkerne fikk all mulig grunn til å juble, mens tsjekkerne med Petr Cech i spissen må se resten av mesterskapet fra sidelinjen. Dersom de orker å se på.

Kampfakta:

Tyrkia – Tsjekkia 3-2 (0-1)

Stade de Geneve

30.000 tilskuere

Mål: 0-1 Jan Koller (34), 0-2 Jaroslav Plasil (62), 1-2 Arda Turan (74), 2-2 Kahveci Nihat (87), 3-2 Nihat (90).

Dommer: Peter Fröjdfeldt, Sverige.

Rødt kort: Volkan Demirel (93), Tyrkia.

Gult kort: Mehmet Topal, Marco Aurelio, Arda Turan, Emre Asik, Tyrkia. Tomas Galasek, Tomas Ujfalusi, Milan Baros, Tsjekkia.

Lagene:

Tyrkia (4-4-2):Volkan Demirel – Hamit Altintop, Emre Gungor (Emre Asik fra 65.), Servet Cetin, Hakan Balta – Tuncay Sanli, Mehmet Topal (Colin Kazim-Richards fra 58.), Mehmet Aurelio, Arda Turan – Semih Senturk (Sabri Sarioglu fra 46.), Nihat Kahveci.

Tsjekkia (4-5-1): Petr Cech – Zdenek Grygera, Tomas Ujfalusi, David Rozehnal, Marek Jankulovski – Libor Sionko (Stanislav Vlcek fra 84.), Jan Polak, Marek Matejovsky (David Jarolim fra 39.), Tomas Galasek, Jaroslav Plasil (Michal Kadlec fra 80.) – Jan Koller. (©NTB)