Alt handler om Nederland

<p>Arjen Robben scoret det tredje målet for Nederland i fredagens kamp mot Frankrike. Foto: Scanpix.</p>
Arjen Robben scoret det tredje målet for Nederland i fredagens kamp mot Frankrike. Foto: Scanpix.

Dødens gruppe var navnet på gruppe C før EM. Etter fredagens kamper kan den omdøpes til Nederlands gruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

André Ooijer, Rafael van der Vaart og Dirk Kuyt jubler over avansement til kvartfinalen. Foto: Scanpix/Reuters.André Ooijer, Rafael van der Vaart og Dirk Kuyt jubler over avansement til kvartfinalen. Foto: Scanpix/Reuters.

For mens alle de andre stormaktene i gruppen skuffer så viser de oransjekledde nederlenderne veien. Fredag var det riktig nok ikke like feststemt som mot Italia (3-0), men det ble likevel en 4-1-seier over Frankrike.

Dermed er det klart at Nederland er videre til kvartfinalen. Frankrike og Italia sto som favoritter i det som ble betegnet som den tøffeste gruppen noensinne.

Men spådommene slo feil, veldig feil. VM-finalistene fra 2006, Italia (mester) og Frankrike, står med ett poeng etter to kamper. Begge har spilt uavgjort mot Romania, og tapt mot Nederland.

Dermed seiler rumenerne opp som favoritter til å slå følge med Nederland til kvartfinalene. Østeuropeerne har to poeng og møter Nederland i siste kamp. Nederland har ingenting å spille for, mens Romania kan klare det utrolige.

Hadde det lille ekstra

Fredag hadde Nederland det lille ekstra i møtet Frankrike. De blåkledde europamesterne fra 2000 ville mye, men klarte ikke å knekke den nederlandske koden.

Nederland fulgte suksessoppskriften fra kampen mot Italia. Et tidlig mål, for så å kontrollere bakover og kontre inn seiersmålet. Oppskriften gjør at Nederland er blant favorittene til å gå seirende ut av mesterskapet.

Nederlenderne stilte med samme mannskap som overhøvlet Italia, og allerede etter ni minutter bar det frukter mot et Frankrike som nå er i fritt fall.

Dirk Kuyt kjempet fram en corner etter vel ti minutter og da den ble slått, headet han ballen resolutt i mål. Dermed sikret Liverpool-spilleren 1-0 og et særdeles godt utgangspunkt for de oransje, som visste at de var videre med seier.

Tett forsvar

Fram mot pausen var Frankrike det laget som presset hardest, men som Luca Toni og resten av det italienske laget merket i åpningskampen er det nederlandske forsvaret tett.

Og bak stengene har nederlenderne en matchvinner. Edwin van der Sar holdt Nederland inne i den kampen og mot Frankrike gjorde han det samme.

Flere forsøk ble reddet av sisteskansen fra Manchester United, og etter en times spill ordnet Robin van Persie 2-0 etter flott forarbeid av Ruud van Nistelrooy. Dermed så det ut til å være avgjort, men 20 minutter senere skapte Thierry Henry spenning igjen.

Fantastisk, Robben!

Franskmannen kom igjennom og reduserte til 1-2 fra kort hold. Men det kommer ingen til å huske. For det som skjedde like etter kommer til å gå inn i historiebøkene.

Arjen Robben gikk rett i angrep og punkterte kampen med en fantastisk scoring fra skrå vinkel. Skuddet var så knallhardt, fra så spiss vinkel og med en så god plassering at selv den blåeste på tribunen måtte ta av seg hatten.

Wesley Sneijders 4-1 scoring var nesten like fantastisk. Fra 16 meter slo han til og de frammøtte kunne bare nyte. Ballen gikk i mål via tverrliggeren helt oppe i vinkelen.

Det kunne ikke avgjøres på en bedre måte. Med offensivt spill er Nederland klare for kvartfinalen.

For Italia og Frankrike ser det veldig vanskelig ut. Romania kan stjele den siste kvartfinaleplassen fra «dødens gruppe». (©NTB)

Kampfakta

Nederland – Frankrike 4-1 (1-0)

Stade de Suisse

30.777 tilskuere

Mål: 1-0 Dirk Kuyt (9), 2-0 Robin van Persie (59), 2-1 Thierry Henry (71), 3-1 Arjen Robben (72), 4-1 Wesley Sneijder (92).

Dommer: Herbert Fandel, Tyskland.

Gult kort: André Ooijer, Nederland. Claude Makelele, Jeremy Toulalan, Frankrike.

Lagene:

Nederland (4-2-3-1): Edwin van der Sar – Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Orlando Engelaar (Arjen Robben fra 46.), Nigel de Jong – Dirk Kuyt (Robin van Persie fra 56.), Rafael van der Vaart (Wilfred Bouma fra 79.), Wesley Sneijder – Ruud van Nistelrooy.

Frankrike (4-4-1-1): Gregory Coupet – Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Patrice Evra – Sidney Govou (Nicolas Anelka fra 75.), Claude Makelele, Jeremy Toulalan, Florent Malouda (Bafetimbi Gomis fra 60.) – Franck Ribéry – Thierry Henry.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus