Boonen uønsket i Tour'en

<p> Tom Boonen møtte pressen onsdag. Han er usikker på om han stiller i Tour de France. (Foto: Scanpix)</p>
 Tom Boonen møtte pressen onsdag. Han er usikker på om han stiller i Tour de France. (Foto: Scanpix)

Belgiske Tom Boonen får ikke stille i Tour de France etter kokainavsløringen. Det bekreftet rittets direktør Christian Prudhomme onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I våre øyne var Boonen automatisk utelukket fra Tour de France så snart opplysningene i denne saken ble bekreftet, sa Prudhomme og viste til rittets etiske reglement.

Prudhomme sier at han allerede har snakket med Boonen og Quick Steps teamsjef Patrick Lefevere og informert dem om avgjørelsen.

Dermed mister Thor Hushovd en farlig konkurrent i kampen om den grønne poengtrøya. Boonen vant trøya i fjor og var regnet blant favorittene også i år.

Det belgiske spurtesset testet positivt på kokain i forkant av Belgia rundt i vår, og det er innledet etterforskning mot ham på grunn av det.

God oppførsel

Ifølge antidopingreglementet er det ingen dopingsak fordi testen var utført utenfor konkurranse, og Boonen vil ikke bli utelukket verken av det nasjonale eller det internasjonale sykkelforbundet.

Rittarrangører kan imidlertid velge å erklære ham uønsket. Tour de Suisse (Sveits rundt) gjorde det allerede tirsdag, og onsdag kom tilsvarende beskjed fra Tour de France. Det vises til at alle deltakere ved å signere det etiske reglementet forplikter seg til «god oppførsel».

Boonen ble landeveisverdensmester i 2005, og han vant som nevnt poengtrøya i Tour de France i fjor. Denne sesongen seiret han i klassikeren Paris-Roubaix tidlig i sesongen.

Sa unnskyld

Boonen møtte pressen onsdag og leste opp en uttalelse der han verken bekreftet eller benektet at han har brukt kokain.

– Jeg kommer ikke til å forsvare meg her i dag, men jeg har voldet min familie, mine venner og laget smerte. Jeg ber om unnskyldning for det. Jeg er ikke perfekt, og jeg kommer til å akseptere konsekvensene, sa 27-åringen.

– Nå skal jeg få meg litt hvile, og jeg stoler på støtten fra laget mitt. Jeg håper også at fansen vil fortsette å støtte meg. Snart vil de få seg meg gi alt igjen, sa han.

– Quick Step fastholder tilliten til Boonen. Det vil være dumt å forhaste seg, sa teamsjef Lefevere.

Boonen er kanskje Belgias mest populære idrettsutøver. (©NTB)


Personvernpolicy