Magi og kraft bak svensk seier

<p> Petter Hansson kjemper inn 2-0 til Sverige i en kamp hvor våre nabøer i øst var klart best. (Foto: Scanpix)</p>
 Petter Hansson kjemper inn 2-0 til Sverige i en kamp hvor våre nabøer i øst var klart best. (Foto: Scanpix)

Zlatan Ibrahimovics virtuose scoring og Petter Hanssons tramp i klaveret ga Sverige 2-0-seier over Hellas i EM-åpningen tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salzburg (NTB): I Mozarts hjemby leverte lagene i halvannen omgang en trist forestilling med dårlig kvalitet og få målsjanser. Så grep Inter-spiss Zlatan øyeblikket med et inspirert øyeblikk.

Han tok ned et innkast fra høyre, vendte innover og spilte vegg med Henke Larsson. I fullt firsprang og strak vrist sendte han ballen snorrett inn i lengste kryss og tusenvis av svenske tilskuere til himmels.

Målsky Sverige hadde scoret bare to landslagsmål siden årsskiftet, men tirsdag ble det to mål på fem minutter mot tittelforsvarerne.

Midtstopper Petter Hansson, som sekunder før Zlatans ledermål hadde en av kampens farligste avslutninger da han presset av Giorgios Samaras nikket rett utenfor eget mål, tok turen fram på banen.

Et forsøk fra Fredrik Ljungberg var tilsynelatende avverget, men ballen datt ned foran mål. Der brukte Hansson alle sine muskler mot Sotirios Kyrgiakos, som mistet balansen og fikk ballen i hodet. Svensken kranglet deretter ballen i mål via et par andre grekere.

En meget snill dommer unnlot å blåse frispark mot Sverige, og godkjente i stedet scoringen som gjorde at verdensmester og europamester de to siste dagene har fått til sammen 0-5 i EM-sluttspillet.

Chippen-skade

Rosenborg-back Fredrik Stoor fikk også være med på den svenske moroa. Han ble byttet inn like etter Hanssons scoring, men det var ikke bare jubel for blågult tirsdag. Tidligere Stabæk-spiller Christian Wilhelmsson måtte ut etter å ha pådratt seg strekk i låret, og det er tvilsomt om han kan spille mer i EM.

Første omgang i Salzburg var nok EMs dårligste så langt. Bare rundt halvtimen glimtet det til litt, med tre gode svenske muligheter tett etter hverandre. Zlatans fine medtak skapte den første, men han ble taklet før han fikk avsluttet. En blek Henke Larsson ødela den neste da han kom gjennom, men prøvde å finne Zlatan i stedet for å skyte selv. Så løp Zlatan seg fri og stusset et oppspill over keeper, men også rett over mål.

Grekerne begynte å yppe seg etter pause. Hanssons nikk utenfor eget mål er nevnt, og Niclas Alexandersson holdt på å rote det til da han i det 62. minutt spilte til en presset Olof Mellberg som ble taklet. En livsfarlig kontring førte ikke til mer enn en mislykket lobb.

Kampfakta:

Hellas – Sverige 0-2 (0-0)

Wals-Siezenheim stadion

30.000 tilskuere

Mål: 0-1 Zlatan Ibrahimovic (67), 0-2 Petter Hansson (72).

Dommer: Massimo Busacca, Sveits.

Gult kort: Angelos Kharisteas (2), Giourkas Seitaridis (51), Vassilis Torosidis (61), Hellas.

Lagene:

Hellas (5-4-1): Antonis Nikopolidis – Giourkas Seitaridis, Sotiris Kyrgiakos, Paraskevas Antzas, Traianos Dellas (Giannis Amanatidis fra 71.), Vassilis Torosidis – Angelos Kharisteas, Angelos Basinas, Kostas Katsouranis, Giorgios Karagounis – Fanis Gekas (Giorgios Samaras fra 46.).

Sverige (4-1-3-2): Andreas Isaksson – Niclas Alexandersson (Fredrik Stoor fra 74.), Olof Mellberg, Petter Hansson, Mikael Nilsson – Anders Svensson – Christian Wilhelmsson (Markus Rosenberg fra 78.), Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg – Zlatan Ibrahimovic (Johan Elmander fra 71.), Henrik Larsson. (©NTB)

Personvernpolicy