Nederland ydmyket Italia

Nederland fikk en kjempestart på EM-sluttspillet i Østerrike og Sveits da de slo Italia 3-0 mandag. For første gang siden 1978 vant Nederland over Italia i mesterskapssammenheng.

Bern (NTB): Nederlenderne hadde ingen respekt for de regjerende verdensmesterne og gikk knallhardt til verks. Etter en fartsfylt og spennende 1. omgang ledet de oransje 2-0 til pause.

Og seieren ble sikret med godt spill også etter hvilen. Dermed ble EM-åpningen bedre enn ventet for Marco van Bastens Nederland, som nå bør seile opp som en av de store favorittene.

– Denne seieren gjør at vi står igjen med en enorm stolt følelse. Den første seieren er alltid veldig viktig, og å få den mot Italia gir oss mye selvtillit, sa 2-0-scorer Wesley Sneijder.

– Vi må erkjenne tapet og se framover mot de to neste kampene. Det er en fin ting med denne turneringen. Vi møter Romania med en gang, og trenger en seier for å få tilbake stoltheten, sa Italias trener Roberto Donadoni.

Leder dødens gruppe

Nederland ville normalt sett ha vært den store favoritten i nesten hvilken som helst gruppe. Men ikke i gruppe C i årets EM-sluttspill, også kjent som «dødens gruppe».

Med VM-finalistene Italia og Frankrike i gruppen ble Nederland henvist til outsiderplassen, sammen med Romania. Sjelden har en gruppe vært tøffere. Alle fire lagene er blant de tolv beste på FIFA-rangeringen.

Og mens Frankrike skuffet med 0-0 mot Romania viste Nederland seg fra sin aller beste side i kampen mot Italia.

Etter flere sjanser i åpningen var det Ruud van Nistelrooy som fikk åpne scoringslistene etter 26 minutter. Real Madrid-spissen styrte ballen i mål fra kort hold.

Kontret i senk

Ikke lenge etter var italienerne svært nære å utligne, men Giovanni van Bronckhorst reddet på streken for så å fosse i angrep. Resultatet av det var en kontring etter læreboka.

Til slutt var det Wesley Sneijder som fikk æren av å sette inn 2-0, men det var van Bronckhorst’ mål. Backen stormet over nær sagt hele banen før han la innlegget som Dirk Kuyt headet ned til Sneijder.

Etter hvilen presset Italia på for å komme inn i kampen igjen, men etter hvert som forsøkene ble mislykkede steg også frustrasjonen hos de blåkledde.

– Vi hadde flere sjanser, men tok ikke vare på dem, sa Donadoni.

De italienske stjernene fikk sjanser i tur og orden, men det var Nederlands kveld i Bern. De oransjekledde holdt kontroll bakover, men opprettholdt også angrepsspillet.

Nok en kontring

I løpet av det siste kvarteret presset Italia knallhardt på. Men Andrea Pirlo, Alessandro Del Piero og co. måtte konstatere at det ikke gikk. Det gjorde det imidlertid for Nederland. Og det ble etter nok en kontring seieren ble sikret.

Nok en gang var det Giovanni van Bronckhorst som sto for kontringen og nok en gang var Dirk Kuyt nest sist på ballen. 3-0-scoringen fikk imidlertid van Bronckhorst stå for selv med et hodestøt.

Dermed går Nederland til kampen mot Frankrike fredag som gruppeleder, mens Italia trenger seier mot Romania for å holde liv i håpet om avansement.

– Vi fikk sjansen til å spille fantastisk fotball, men nå må vi fortsette på samme måte. Vi har ikke sikret noe som helst ennå, sa Sneijder.

Kampfakta:

Nederland – Italia 3-0 (2-0)

Stade de Suisse

38.777 tilskuere

Mål: 1-0 Ruud van Nistelrooy (26), 2-0 Wesley Sneijder (31), 3-0 Giovanni van Bronckhorst (79).

Dommer: Peter Fröjdfeldt, Sverige.

Gult kort: Nigel de Jong, Nederland. Luca Toni, Gianluca Zambrotta og Gennaro Gattuso, Italia.

Lagene:

Nederland (4-2-3-1): Edwin van der Sar – Andrè Ooijer, Khalid Boulahrouz (John Heitinga fra 77.), Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Nigel de Jong, Orlando Engelaar – Dirk Kuyt (Ibrahim Afellay fra 81.), Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder – Ruud van Nistelrooy (Robin van Persie fra 70.).

Italia (4-3-3): Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Andrea Barzagli, Marco Materazzi (Fabio Grosso fra 54.), Gianluca Zambrotta – Massimo Ambrosini, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso – Mauro Camoranesi (Antonio Cassano fra 75.), Luca Toni, Antonio Di Natale (Alessandro Del Piero fra 64.). (©NTB)