Demonstranter og OL-ild på plass i San Francisco

OL-ilden er kommet til San Francisco, der neste etappe av fakkelstafetten går av stabelen. Der venter et stort sikkerhetsoppbud og mange demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

San Francisco/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Ilden holdes foreløpig på et hemmelig sted under streng bevoktning fram til stafetten starter onsdag klokka 13 lokal tid (klokka 22 norsk tid). Myndighetene i San Francisco er overbevist om at fakkelstafetten vil gå som planlagt, til tross for bråket i London og Paris.

Men borgermester Gavin Newsom sier at de voldsomme demonstrasjonene i Europa vil føre til at den opprinnelige ruten i sentrum av byen trolig blir endret.

– Scenene fra London og Paris, der demonstranter forsøkte å ta fakkelen fra fakkelbærerne og slukke ilden, spiller selvfølgelig en avgjørende rolle for sikkerhetsopplegget, sier Newsom til avisa San Francisco Chronicle

Chinatown

Myndighetene i San Francisco er overbevist om at fakkelstafetten vil gå som planlagt, til tross for bråket i London og Paris. (Foto: Scanpix)Myndighetene i San Francisco er overbevist om at fakkelstafetten vil gå som planlagt, til tross for bråket i London og Paris. (Foto: Scanpix)

Ifølge den opprinnelige ruten skal fakkelstafetten gå gjennom San Franciscos berømte Chinatown, det største kinesiske samfunnet utenfor Kina. Her er meningene delte om fakkelstafetten.

Noen mener det er bra at verden protesterer mot Kinas Tibet-politikk, mens andre mener det vil være både pinlig og sørgelig om stafetten også her blir ødelagt av antikinesiske demonstranter.

– Et flertall av kinesiskamerikanerne er stolte av Kina og at hjemlandet skal være vertskap for OL, sier Rolland Lowe, som i over 40 år har praktisert som lege i Chinatown.

Demonstrasjoner

Det er ventet store demonstrasjoner i San Francisco under onsdagens fakkelstafett. Sikkerhetsoppbudet er enormt, og tusenvis av politifolk skal gjøre sitt beste for at stafetten skal forløpe uten avbrudd.

Den internasjonale journalistorganisasjonen Reportere Uten Grenser (RSF) er en av mange grupper som har lovet «problemer».

Allerede mandag kveld var protestene i gang i San Francisco. Tre Tibet-aktivister klatret opp i Golden Gate-brua og hengte opp ett tibetansk flagg og to store bannere med tekster for menneskerettigheter og frihet for Tibet.

Avviser boikott

Under det nordiske statsministermøtet på Riksgränsen i Sverige tirsdag gjentok statsminister Jens Stoltenberg at det er uaktuelt med en norsk offisiell boikott av åpningsseremonien under OL i Beijing.

– Norge har lang tradisjon på at vi har en veldig høy terskel på å bruke boikott. Jeg mener at det er veldig sjeldent at boikott er et egnet virkemiddel. Ofte virker boikott mot sin hensikt, sier Stoltenberg.

Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt avviser boikott, og viser til at situasjonen i Kina var kjent da Kina ble tildelt OL i 2001. Han lovet å ta opp menneskerettigheter med sine kinesiske verter når han besøker Kina neste uke, men lovet ikke å ta opp enkeltindividers skjebne.

Heiberg nøler

IOK-styremedlem Gerhard Heiberg vil ikke spekulere på om fakkelstafetten blir avlyst, og nøler fortsatt med å kritisere kinesiske myndigheter.

Presidenten i den internasjonale olympiske komité (IOK), Jacques Rogge, har tatt til orde for at IOK vil vurdere å avlyse den internasjonale delen av fakkelstafetten etter alt bråket i London og Paris.

– På nåværende tidspunkt har jeg ingen kommentarer til det. Vi får vente og se hva som skjer i San Francisco, sier Heiberg til NTB.

Patriotisme

Kinesiske myndigheter er rasende over at fakkelstafetten, som de håpet skulle være et prestisjetungt symbol på enhet og idrettsglede, i stedet har endt opp med å bli gjenstand for voldsomme internasjonale protester mot Kinas politikk overfor Tibet og brudd på menneskerettigheter.

– Sabotasjen av fakkelstafetten er et angrep på den olympiske idé, på verdenslovene og på fredselskende mennesker over hele verden, sier Jiang Yu, talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet.

Nå oppfordrer Beijing USA til å sørge for ro og orden i San Francisco. (©NTB)

Personvernpolicy