Vurderer å trekke Mikel-anken

<p>Morgan Andersen har fortsatt tid på seg til å avgjøre om han anker dommen eller ikke. (Foto: Terje Bendiksby, Scanpix) </p>
Morgan Andersen har fortsatt tid på seg til å avgjøre om han anker dommen eller ikke. (Foto: Terje Bendiksby, Scanpix)

Morgan Andersen anket avgjørelsen i Mikel-saken på stedet. Nå revurderer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA

2004:

August: Fotballspilleren John Obi Mikel kom til Norge.
September: To avtaler ble inngått mellom Mikel og Lyn Oslo om spill for Lyns eliteserielag. En avtale ble medundertegnet av agent John Shittu, den andre av Mikels far.

2005:

April: Andersen leverte en kontrakt til Norges Fotballforbund (NFF) datert 22. april 2005 (Mikels 18-årsdag) for å få utstedt spilleberettigelse. Det var imidlertid ikke inngått ny kontrakt med Mikel denne dato. Kontrakten var septemberkontrakten undertegnet av Mikels far, men med ny forside.April: På bakgrunn av den innleverte kontrakten utstedte NFF spilleberettigelse til Mikel.April: Mikel spilte eliteseriekamp for Lyn Oslo 24. april.

Mai/juni: Andersen overleverte enda en avtale til NFF der han byttet ut sidene 1 og 5 i septemberkontrakten undertegnet av Shittu og påførte initialer på side 1 samt datoen «22. april 2005». Alt for å gi inntrykk av at det faktisk var inngått en avtale med Mikel 22. april 2005.

2006:

Januar: Morgan Andersen anmeldte John Shittu til politiet og påsto at Shittu hadde antedatert en kontrakt mellom FC Lyn og John Obi Mikel til tross for at han visste dette ikke var tilfelle.

2007:

Mars: Morgan Andersen lar seg avhøre av politiet om beskyldningene om dokumentforfalskning.

Juni: Politiadvokat Pål Sverre Hærnes innstiller statsadvokaten på at Morgan Andersen skal tiltales for dokumentfalsk. Andersen er tiltalt for overtredelse av straffeloven paragraf 182 første ledd, første straffalternativ og paragraf 168, første straffalternativ.

September: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Andersen. FFKs administrerende direktør tiltales for dokumentfalsk og falsk anmeldelse.

Oktober: Etter flere dager med krav fra aksjonærer om at Andersen permitteres, blir Andersen sykmeldt på ubestemt tid.

2008:

Februar: Morgan Andersen står tiltalt for dokumentfalsk og falsk anmeldelse i Oslo tingrett.

Mars: Andersen ble dømt til ett års betinget fengsel i Oslo tingrett. Andersen anket dommen på stedet.

Kilde: Statsadvokatene i Oslo/NTB/Dagbladet.no/Fredrikstad Fotballklubb (©NTB)

Morgan Andersen var gjest i NRK-programmet «Grosvold» fredag kveld. Her fortalte den tidligere fotballdirektøren om hvordan han selv hadde opplevd Mikel-bruduljen som startet våren 2005.

Onsdag sist uke ble Andersen dømt til ett års betinget fengsel og betaling av 20.000 kroner i saksomkostninger. Han ble i Oslo tingrett felt på alle punkter, inkludert påstander om dokumentforfalskning og falsk anmeldelse.

I kveldens TV-program fortalte han at det til dels var taktiske årsaker som gjorde at han anket på stedet. Påtalemyndigheten tok på sin side betenkning i ankespørsmålet. Bestemmer aktor seg for å anke, er det kun straffeutmålingen som vil bli vurdert på ny, ikke skyldsspørsmålet.

Kriger

Den tidligere Lyn-direktøren innrømmet i intervjuet at han er en person som ikke gir seg så lett.

- Det er krigeren i deg som føler at dette var urettferdig.

Han sa videre at «krigeren ville nok holdt på til menneskerettighetsdomstolen»

Samtidig innrømmet en til dels beveget Andersen at han noen dager etter dommen har begynt å tenke på konsekvensene for omgivelsene, inkludert familien.

Slipper å sone

Da han kom hjem fra Oslo ble han trøstet av datteren som mente utfallet var ganske bra fordi pappaen slapp fengsel.

- Andre har lidd for mine valg og mitt arbeid og veivalg i livet i forhold til å jobbe med det jeg har gjort. Og i forhold til å ta de nærkampene jeg har tatt. Jeg kan ikke fortsette med det hele livet. Det er dette vi må sette oss ned å snakke sammen om de neste dagene, påpekte Andersen i intervjuet.

Da programleder Anne Grosvold spurte om han kom til å trekke anken, svarte han:

- Jeg må jo vurdere det. Det blir familien og de rundt meg som må vurdere hvordan dette skal bli.

I løpet av 14 dager fra domsavsigelsen (senest den 9. april) må Andersen og hans advokat Cato Schiøtz ha besluttet om de ønsker å bringe saken inn for en jury i Borgarting lagmannsrett.

Her er intervjuet på «Grosvold»

Personvernpolicy