– Beinet kunne ikke reddes

– Beinet kunne ikke reddes
– Beinet kunne ikke reddes

Beinet til alpinisten Matthias Lanzinger (27) kunne neppe vært reddet selv om østerrikeren var blitt fraktet raskere til sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB–Per-Espen Løkenhagen): Det mener professor Lars Engebretsen, som opererte Lanzinger ved Ullevål universitetssykehus. Skadene etter skrekkulykken i Kvitfjell var så omfattende at alpinisten måtte amputere deler av sitt kvestede venstrebein tirsdag.

Les også: Stygt fall overskygget Streitbergers seier

Det var lege Lars Engebretsen ved Ullevål universitetssykehus som amputerte benet til alpinisten Matthias Lanzinger som skadet seg stygt under verdenscuprennet i super-G i Kvitfjell søndag. (Foto: Scanpix)Det var lege Lars Engebretsen ved Ullevål universitetssykehus som amputerte benet til alpinisten Matthias Lanzinger som skadet seg stygt under verdenscuprennet i super-G i Kvitfjell søndag. (Foto: Scanpix)

– Jeg tror ikke tiden var utslagsgivende. Vanligvis er det tilstrekkelig med seks til åtte timer før vevet dør, og det var innenfor det aspektet vi fikk ham hit. Det avgjørende var heller graden av skadeomfanget, som her var veldig, veldig stort ettersom ulykken skjedde i høy hastighet, sa den norske professoren i ortopedi til NTB tirsdag.

Østerrikeren måttet vente i timevis på å bli fraktet ut av bakken mens leger og sanitetspersonellet forsøkte å stabilisere skadene. Så ble 27-åringen fløyet til sykehuset i Lillehammer, der det straks ble besluttet å sende ham videre.

Det tok seks timer fra ulykken skjedde til Lanzinger lå på operasjonsbordet i Oslo. Den østerrikske kirurgen som reddet beinet til alpinisten Hermann Maier etter en motorsykkelulykke i 2001, Artur Trost, mener tiden det hele tok er en skandale.

Fløyet inn

Ulykken skjedde under verdenscuprennet i super-G søndag. Fra startnummer 30 mistet Lanzinger kontrollen og traff en port i stor fart. TV-bildene viste umiddelbart at østerrikerens venstre bein var stygt skadd.

Den østerrikske professoren Thomas Hölzenbein ble fløyet inn til Oslo mandag for å bistå teamet på Ullevål etter den første operasjonen. Hölzenbein utførte en ny operasjon på landsmannen samme kveld.

– Vi var veldig godt fornøyd med at han kom. Ved sykehuset har vi karkirurger, men det østerrikske skiforbundet henvendte seg til oss med ønske om at Hölzenbein skulle bistå. Han er anerkjent og flink, og han utførte den siste operasjonen – og det utmerket. Men skaden var bare for stor til at operasjonen lyktes, slo Engebretsen fast.

Begge leggbena i Lanzingers venstrebein ble slått tvers av i ulykken, og den skadde foten slo ukontrollert rundt i kastene nedover fjellsiden.

– Ved skaden brekker først bena, og når foten blir slynget rundt som i dette tilfellet, ryker blodårene tvers av. Da blir det ingen sirkulasjon i den delen som er nedenfor bruddstedet, og etter åtte-ti timer dør vevet, forklarte Engebretsen, som selv ikke hadde sett opptakene av ulykken.

Ny blodbane

Kirurgene greide å lage en ny blodbane inn til det skadde vevet i leggen til 27-åringen, men kvestelsene var for store til at beinet kunne reddes.

– På Ullevål har vi stadig inne tilsvarende skader etter fall- og trafikkulykker, og vi er veldig vant til slikt, men erfaringer viser at hastighetsgraden har veldig mye å si for utfallet. Det er et tidsaspekt her også, men de fleste klarer å beholde foten selv om den ikke blir helt normal igjen etterpå.

– Hvor lenge blir Lanzinger liggende i Oslo?

– Det kommer an på om det tilstøter ytterligere komplikasjoner. Med en så stor skade kan det skje. Men han blir sendt tilbake til Østerrike så fort det er tilrådelig, sa den norske professoren.

Engebretsen var selv med på å formidle det triste budskapet til Matthias Lanzinger og hans forlovede på sykehuset. Alpinisten har ligget i kunstig koma siden innleggelsen ettersom han også pådro seg en hodeskade i ulykken, men var våken en kort stund tirsdag morgen.

– Han var så vidt våken i morges. Da snakket jeg med ham og forklarte ham hva som måtte gjøres. Selvfølgelig var det ille for ham å høre, sa Lars Engebretsen til NTB tirsdag. (©NTB)

Personvernpolicy