Slakter Lyn i Mikel-saken

John Obi Mikel, her i kamp med Evertons Tim Cahill, har blitt utnyttet i et spill som kun dreier seg om å tjene raske penger, mener en belgisk ekspert. Lyn blir slaktet av eksperten.
John Obi Mikel, her i kamp med Evertons Tim Cahill, har blitt utnyttet i et spill som kun dreier seg om å tjene raske penger, mener en belgisk ekspert. Lyn blir slaktet av eksperten.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

- At en klubb i et rikt land som Norge har vært med på å omgå regelverket for å tjene penger på unge gutter fra Nigeria, synes jeg er virkelig ille, sier Jean-Marie Dedecker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
MIKEL-PROSESSEN

Gjennom stråmenn og agenter fikk storklubben Chelsea med seg Lyn på et samarbeid om unge talenter fra Afrika.

Lyn har tjent 100 millioner kroner på spillerne. Den mest kjente av dem er John Obi Mikel, som i dag spiller for Chelsea.

FIFAS REGLER

Det internasjonale fotballforbundets (Fifa) regelverk forbyr europeiske storklubber å tegne kontrakter med spillere utenfor EU, før de har fylt 18 år og blitt myndige.


Det er heller ikke lov å parkere spillerne på et akademi, for eksempel ved å betale for oppholdet, under forutsetning av at spillerne kommer til klubben når de er gamle og gode nok.


Det er også forbudt for klubbene å betale lommepenger til de umyndige, ofte fattige, talentene for å knytte dem til seg på lengre sikt.

(kilde: dn.no)

Den belgiske senatoren Jean-Marie Dedecker er mer enn forbannet på Lyns opptreden i saken om den kontroversielle overgangen til John Obi Mikel og Chelsea. Han mener Eliteserie-klubben er med på å legitimere utnyttelse av unge afrikanske fotballstjerner.

Det skriver dn.no på sine sider i dag.

- Drømmen om en sort diamant får mennesker til å gjøre ting de ellers ikke ville ha gjort. De ser at de kan tjene mange, mange millioner på én eneste gutt, sier den belgiske senatoren videre.

Skal beskytte

Mikel-saken mener Dedecker er et bevis på at storklubber prøver å tjene penger på utnyttelse av «unge sorte diamanter».

- At en klubb i et rikt land som Norge har vært med på å omgå regelverket for å tjene penger på unge gutter fra Nigeria, synes jeg er virkelig ille. Regelverket er til for å beskytte disse ungdommene, som ofte er svært langt hjemmefra og uten familien sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og viser det seg at de ikke utvikler seg til å bli gode nok, kan vi bare dumpe dem, så får de klare seg som best de kan på egen hånd, fortsetter Dedecker.

Støtter system

Dagens Næringsliv hadde i helgen et stort oppslag i papirutgaven om hvordan Lyn-eier Atle Brynestad angivelig skal ha tjent 100 millioner kroner på klubbens nigerianske spillere. Oslo-klubben skal, ifølge avisen, ha inngått en hemmelig avtale med Chelsea om å «fostre» disse spillerne i Norge. Lyn NTG skal ha mottat over 1,8 millioner kroner for å ha spillerne på skolen. Angivelig skal dette ha vært et «skalkeskjul» for å legitimere nigerianernes opphold i Norge og som ved et sener tidspunkt skulle ha resultert i en overgang til Chelsea for den største stjernen, John Obi Mikel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dedecker sier «handelen» er med på å støtte et forferdelig system.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På denne måten støtter Lyn et system som åpner opp for forferdelige aktører, bare for selv å tjene penger. Dette er en bransje som i mange tilfeller går hånd i hånd med både prostitusjon, narkotika og korrupsjon. Lovverket og regelverket er laget for å forhindre dette systemet i å få utvikle seg.

Alt ok?

Klubbdirektør Erik Langerud mener klubben har opptrådt etter gjeldende regler.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken. Jeg forutsetter at spillerkjøp- og salg har foregått på en ordentlig måte. Og fortsetter:

- De som spiller for oss i dag har helt ordinære kontrakter som både er godkjent av Fifa og Norges Fotballforbund, sier han.

I dag starter rettssaken mot tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen, der han er tiltalt for forfalskning. Stridens eple er kontrakten med John Obi Mikel som ga Lyn muligheten til å selge ham.