Ekspert tror Enga vinner i retten

Ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner, tror Vålerenga har mer enn gode muligheter til å vinne frem i en rettsak om straffen til Espen «Shampo» Knutsen (til høyre på bildet). (Foto: Scanpix)
Ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner, tror Vålerenga har mer enn gode muligheter til å vinne frem i en rettsak om straffen til Espen «Shampo» Knutsen (til høyre på bildet). (Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av medlemmene som var med på å straffe Espen «Shampo» Knutsen etter flaskekastingen, sitter i en dobbeltrolle. Straffen kan derfor være ugyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner, mener Vålerenga har gode muligheter til å vinne frem i en eventuell rettsak mot Norges ishockeyforbund i Ekspert på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner, mener Vålerenga har gode muligheter til å vinne frem i en eventuell rettsak mot Norges ishockeyforbund i "Shampo-saken". (Foto: Scanpix)

Storhamars John Svarstad var med på å fastsette straffen etter Shampos flaskekasting.

Nå viser det seg at Svarstad sitter i en dobbeltrolle som kan gjøre ham inhabil.

Han sitter i disiplinærutvalget til Norges Ishockeyforbund, samtidig som han er dommersensor for dommere som dømmer i den norske Get-ligaen.

Utvalget fastsetter straffer til spillere og trenere/ledere innen ishockeyen i Norge,

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner hevder at det aktuelle særforbundet som er innblandet i saken har et «problem».

- Jeg ønsker ikke å vite hvem det gjelder, eller hvilken sak det er snakk om, men dersom det er riktig at en person fungerer som dommersensor for et forbund samtidig som vedkommende sitter i det samme forbunds disiplinærutvalg, ja da har det aktuelle forbundet et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På hvilken måte har forbundet et problem?

- Her er det snakk om hvorvidt personen er habil i saker som behandles i disiplinærutvalget eller ikke. Ut i fra det du forteller meg så er det høyst diskutabelt om denne personen bør sitte i disiplinærutvalget, sier Kjenner.

Slekt, venner og generell bestemmelse

Kjenner mener at nært slektskap eller et nært vennskap med personer som får saker til behandling i disiplinærutvalget, bør diskvalifisere fra å sitte i utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er i tillegg en generell bestemmelse som sier at dersom et medlem kan være med på å skape tvil rundt sin egen habilitet i saken, skal denne personen ikke sitte i disiplinærutvalget. Det er denne bestemmelsen som er gjeldende her, dersom det er slik at de andre kriteriene ikke berøres, sier Kjenner.

Trakk seg

ABC Nyheter vet at et tidligere medlem av disiplinærutvalget valgte å trekke seg som følge av bestemmelsene Kjenner refererer til. Mangeårig Storhamar-trener, Petter Thoresen, var ett av fire medlemmer i utvalget, men valgte å fratre fra vervet da sønnen Steffen signerte for Vålerenga like før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thoresen skal selv ha sett at dette ikke ville være heldig for sporten, og valgte på eget initiativ å fratre.

- Greit med to hatter

John Svarstad ser ingen problemer med rollene han har i saken.

- Nei, det gjør jeg overhodet ikke. Jeg forholder meg profesjonelt til oppgavene, både som dommersensor og som medlem av disiplinærutvalget i forbundet.

- Så du er overrasket over at dine roller kan ses på som problematisk?

- Ja, det er jeg. Jeg kan ikke se noe problem i at jeg sitter «med to hatter» i saken. Så lenge jeg forholder meg profesjonelt til dette så ser jeg ikke problemet.

Svarstad sier han likevel vil følge en eventuell anmodning om å trekke seg fra disiplinærutvalget dersom det skulle komme.

- Om Elitehockey har mistillit til meg, eller min rolle i disiplinærutvalget, må de fortelle meg det. Blir jeg bedt om å trekke meg så gjør jeg det, sier Svarstad videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarstad tror norsk hockey får et problem dersom personer med tilknytning til sporten ikke kan blande rollene.

- Vi er ikke så mange i norsk hockey og dersom en fratar personer til å, ja som i mitt tilfelle, ha «to hatter», så har sporten et alvorlig problem. Vi er ikke mange nok med kompetanse til å fylle alle rollene.

Uproblematisk

Etter det ABC Nyheter erfarer, var det stor uenighet innad i disiplinærutvalget da straffen til Espen Knutsen skulle fastsettes. Noen av medlemmene skal ha gått inn for at VIF-treneren kun fikk en bot, og ikke karantene.

Han ble ilagt tre kampers karantene, og torsdag så han sin første av i alt tre kamper fra tribuneplass.

Svarstad vil ikke si noe om det som foregikk bak de lukkede dører i disiplinærutvalget.

- Det er kun lederen av disiplinærutvalget, Erling Grimstad, som kan uttale seg offentlig vedrørende spørsmål som dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter tidligere kontaktet Grimstad for en kommentar i saken henviste han bare til Norges Ishockeyforbund.

- Ta det med Petter Salsten, var det korte svaret vi fikk.

Salsten på sin side mente forbundet bare måtte stole på disiplinærutvalgets håndtering av saken.

Vi kan ikke annet enn å stole på at dette er riktig, sa Salsten til ABC Nyheter. Generalsekretæren i forbundet mener det ikke er noe problem at flere personer har flere roller.

- Det er ikke noe sensasjonelt at en dommer er involvert i en disiplinærsak. De tre siste som har hatt disiplinærbehandlig som sin arbeidsoppgave i forbundets administrasjon har samtidig vært dommere på toppnivå, sier Jon Haukeland til ABC Nyheter. Og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Om en har vært misfornøyd med at en persons har sittet i utvalget burde dette ha kommet frem mye tidligere, siden utvalget har eksistert hele sesongen, sier Haukeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vålerenga har sterk sak

Enga-direktør Jan Tore Kjær har tidligere gått til frontalangrep på håndteringen disiplinærutvalget har gjort i saken. Oslo-klubben anket først utvalgets dom, men appellutvalget gav fjorårets «Bøttavinner» blankt avslag på anken. Vålerenga har nå engasjert advokat John Christian Elden i saken.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner tror Kjær og Vålerenga har gode kort på hånden dersom saken havner i rettsystemet utenfor idrettens egne organer.

- Dersom en klubb eller person velger å trekke en sak som dette for en domstol, har den anklagende part etter min mening en god sak. Uten å kjenne sakens absolutte fakta, og på generelt grunnlag, virker det på meg som om disiplinærutvalgets forbund vil få problemer dersom en sivil domstol skal avse en dom i en slik, sier en av Norges fremste eksperter på idrettsjus i landet.