Meny

Derfor sliter Sør-Afrika

Derfor sliter Sør-Afrika

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1996 var Sør Afrika på 6. plass på FIFA-rankingen. I dag ligger laget på 78. plass. Fotballkommentator Kjetil Siem forklarer fra innsiden i Sør Afrika.
Kjetil Siem

er i dag CEO (Chief Executive Officer) for den sørafrikanske fotballigaen og er involvert i arbeidet mot VM i Sør-Afrika i 2010. Han har en fortid som blant annet direktør for medier og forretningsutvikling i Norsk Toppfotball, vært direktør i Vålerenga Fotball, reporter og leder for mesterskap i TV2 og journalist i Aftenposten.

Han har skrevt flere bøker, deriblant biografien om Ole Gunnar Solskjær, og boken Proff i Engand, en bok om de norske fotballproffene i England.

Kjetil Siem vil med jevne mellomrom dele sine synspunkt innen ulike aspekt ved fotballen, både nasjonalt og internasjonalt. 

Gruppespillet I AFCON (Africa Cup of Nations) som det kalles her nede nærmer seg slutten, og for Sør Afrikas vedkommende ser det ut til å bli den tredje store skuffelsen på rad. «Bafana Bafana» som laget kalles, vant finalen på hjemmebane i 1996, men siden den gang har det bare gått en vei.

Det har vært en bratt kurve med feil helling.

Jeg mener Sør Afrika var oppe på 6. plass på FIFA rankingen på det tidspunktet. I dag er laget langt under Norge, godt plantet på 78. plass.

I 1996 var sørafrikansk fotball nettopp kommet tilbake på den internasjonale arena, etter at FIFA opphevet sanksjonene med apartheidregimets fall, og den nye regjeringen trådte i kraft med Nelson Mandela i førersetet to år tidligere. På den tiden var det både svarte og hvite på laget, og entusiasmen og innsatsen var i egen klasse. Det var mye innsats som lå skjult i landets historie som kom frem også på banen.

Slik er det ikke lenger.

Sør-afrikanske spillere er de best betalte av samtlige ligaer på kontinentet og de spiller i en liga som er velstående, ikke bare i afrikansk målestokk, men i hele den internasjonal fotballsammenheng. Det kan være at dette har endret noe av innstilling og nødvendigheten av tilstrekkelig innsats som var mer påfallende før. Det sør afrikanske samfunnet er i total endring. Noe av den genuine nasjonalfølelsen som følge av apartheidsfall er kanskje ikke borte, men i en slags endring. Jeg tror slike psykologiske aspekter ved spillet har

Arminia Bielefelds, og tidligere FC København-spiller, Sibusiso Zuma, er Sør-Afrikas kanskje beste spiller. Nå må han og resten av laget riste av seg skuffelsen fra Afrikamesterskapet og se mot VM i 2010 i hjemlandet.Arminia Bielefelds, og tidligere FC København-spiller, Sibusiso Zuma, er Sør-Afrikas kanskje beste spiller. Nå må han og resten av laget riste av seg skuffelsen fra Afrikamesterskapet og se mot VM i 2010 i hjemlandet.

enorm betydning for resultatene.

Det er i dag mange sørafrikanere som beklager at de hvite er tilnærmet borte fra ligaen – og også landslaget. For de svarte og hvite utgjorde en annen type balanse enn dagens «Bafana Bafana» gjør.

I 1996 var det høye storvokste hvite forsvarere, mens de svarte stod for den kreative, offensive kraften i laget.

Det er nemlig store fysiske forskjeller innad på det afrikanske kontinent, og jo lenger sør, jo mindre og spinklere er gjennomsnittafrikaneren. De store gutta vokser opp i de samme områdene hvor slavehandelen gjorde størst innhogg i befolkningen for noen hundre år siden. Så som Senegal, Ghana, Elfenbenskysten og Nigeria. Dette er jo ikke akkurat pygmeer på fotballkartet heller. Men det kan legges til at verken Senegal eller Nigeria har så langt overbevist i mesterskapet.

Dette er kanskje ikke noe nordmenn flest tenker over, men innad i Afrika er det kjente strofer med forskjellen på folks fysikk fra land til land. Uten å si at fysikk er alt i moderne fotball, så mistet kanskje Sør Afrika en fysisk dimensjon ved at de store hvite spillerne etter hvert så godt som uteble fra ligaen og landslaget. Zambia, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Botswana og Mozambique er naboland til Sør Afrika med mer «lik» fysikk på sine innbyggere. Heller ikke de er de sterkeste fotballnasjonene på kontinentet. Det finnes selvsagt et større og mer sammensatt bilde, men noe av forklaringen kan ligge her. Dermed har også Sør Afrika strevet med å finne sin egen identitet, og egen spillestil som er tilpasset typene som er tilgjengelig for landslagssjefen.

Jeg tror det er én viktig forutsetning for å stable på bena et slagkraftig lag til VM på hjemmebane om kun to og et halvt år.

Å finne den sørafrikanske stilen tilpasset de nye spillertypene.

1 1996 hadde «Bafana Bafana» en hel nasjon i ryggen, og det var mye energi som hadde ligget innesperret i mange år, som ikke er så tilstedeværende i dag. Men mange entusiasmen kommer meget sterkt tilbake, og med en topp inn mot 2010.

La oss håpe det.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus