Meny

Siem sikret gigantavtale

Tidligere direktør i Vålerenga og Norsk Toppfotball, Kjetil Siem, var svært sentral da den sørfrikanske fotballigaen i går vant en rettsak som var verdt 1,5 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjetil Siem dro til Sør-Afrika for blant annet å jobbe frem TV-avtaler på vegne av fotballigaen i landet. I går ble en avtale verdt 1,5 milliarder over fem år spikret for PSL. – Det er en stor dag for

En svært lettet og glad Kjetil Siem forteller om et historisk øyeblikk for PSL, Sør-Afrikas svar på engelske Premier League. I går avgjorde nemlig rettsystemet i landet en tvist som har pågått i lengre tid om hvilken TV-kanal som har rettighetene til å sende fotball på sørafrikansk TV.

- Vi signerte en avtale med Supersport for åtte, ni måneder siden, men den nasjonale kringkastingskanalen SABC, som har hatt rettighetene på fotball siden de første bildene ble kringkastet i landet, satt seg på bakbeina og det hele endte i retten. Men i går fikk vi medhold på alle punkter i saken og vant en knusende seier, sier Kjetil Siem til ABC Nyheter.

En og en halv milliard

Og det er ikke småtteri av penger som nordmannen har fått i stand på vegne av fotballigaen.

- Det dreier seg om en avtale over fem år til en verdi av 300 millioner kroner årlig. Totalt 1,5 milliarder kroner over fem år. Den gamle avtalen genererte årlig inn cirka 50 millioner så det er en stor dag for oss, fortsetter romsdalingen.

Stridens kjerne lå i at SABC ikke under noen omstendigheter ville akseptere at den sørafrikanske fotballigaen PSL tok kontroll over eget produkt. De ville ikke gi fra seg rettighetene for TV-fotball uten kamp.

- SABC la inn en rekke forpliktelser på hvordan de måtte sende, og fjernet i tillegg mange rettigheter fra de som kjøpte TV-rettighetene på fotball. I tillegg mente de at vi skulle komme opp med en pris og fortsette i samme spor som før.

Sør-Afrikas Canal+

Etter avgjørelsen i det sørafrikanske rettsystemet skal nå all fotball sendes på den kommersielle kanalen Supersport. Det vil gi et kjempeløft for sporten tror den tidligere Vålerenga- og Norsk Toppfotballdirektøren.

- Hvis vi sammenligner med Norge kan en si at det er Canal+ som har fått rettighetene til å sende fotball. Du trenger en boks for å se kampene og det dreier seg om en kanal som utelukkende sender sport. Forskjellen på Canal+ og Supersport er at det er så utrolig mange flere kunder enn tilsvarende kanal hjemme i Norge, sier Siem. Og fortsetter:

- TV 2-avtalen har betydd mye for norsk fotball, men jeg tror TV-avtalen her kan få enda større betydning for fotballen i Sør Afrika. Rett og slett fordi avtalen er så utrolig stor i afrikansk målestokk.

Konsulent

Kjetil Siem, som sluttet som direktør for Norsk Toppfotball for å bli sjef for PSL, fikk alt annet enn en enkel start på sitt Afrika-eventyr. Politisk motstand gjorde sitt til at han ikke fikk mulighet til å starte sitt virke som «Chief Executive Officer» i PSL før i september 2007. Han skulle egentlig ha startet 1. august. Det påvirket Siems rolle i det pågående spillet om rettighetene knyttet til fotballen i landet.

- På denne tiden og i prosessen frem til kontrakten mellom PSL og Supersport ble underskrevet var jeg i påvente av arbeidstillatelse, og det førte til at jeg jobbet som konsulent i saken.

- Men var du direkte involvert i forhandlingene partene i mellom?

- I kraft av at jeg fungerte som konsulent i saken var jeg veldig involvert i det som skjedde og pågikk. Jeg var jo også litt på siden av det som foregikk, men jeg bidro med mitt til at en historisk avtale nå er i boks, sier Kjetil Siem til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus