«Guldrik» – kongen av Danmark

Ulrik Wilbek – finnes det noen bedre håndballtrener enn ham? Nå ledet han de danske gutta til EM-gull og vill feiring.

Finale Håndball-EM 2008

Danmark – Kroatia 24-20 (13-10).

Danmark var best i alt, ikke minst på keeperplassen. Kasper Hvidt spilte igjen meget bra. Hans kroatiske kollegaer bør slette kampen fra minnet, om det går, med en gang.

Danskene tapte åpningskampen mot Norge, og var umiddelbart under et veldig press. Men Wilbek styrte troppene inn på skinner igjen. Etter Norge-tapet er det nå blitt sju strake seirer på ti dager..

Snakk om å være best når det gjelder, best når medaljene – gullet – deles ut.

– Vi spilte fantastisk i forsvar i denne kampen. Før EM sa vi rett ut at vi gikk for gullet. Nå klarte vi det også, og det viser at også danske idrettsfolk kan våge å si slike ting, om de føler at de er gode nok, sa Ulrik Wilbek til NTB.

– Selv om vi ikke brukte så mange spillere i finalen som ellers i EM, var det vår bredde som avgjorde til slutt, fortsatte Wilbek.

Treneren er heller ikke ukjent med det edleste metallet på idrettsbanen:

Wilbek har tidligere vunnet både EM (to ganger), VM og OL med de danske «jernhårde ladies». Før søndagens finale sa han likevel at EM-gull for menn vil være den nest største prestasjon i dansk idrettshistorie, slått bare av EM-gullet i fotball i 1992.

Herrene sto med to bronser på rad før Ulrik «Guldrik» Wilbek søndag kunne juble vilt. Det gjorde han med hendene i været på sitt karakteristiske vis.

Farvel

Danmark rykket fra i løpet av de siste ti minuttene av 1.-omgangen. Da ble Kroatia knallhardt straffet for flere tekniske feil. Danmark fosset i angrep og løp inn billige mål mot kroatenes meget svake keepere.

Danskene, som slo Kroatia med 30-20 i hovedrunden, klarte igjen å demme opp for superspilleren Ivano Balic.

Det klarte ikke Norge i 23-23-kampen for noen dager siden.

Neste mesterskap for menn er OL i Beijing. Der er nå Danmark direktekvalifisert.