Fra Adeccoligaen til Afrika-mesterskapet:Skal «Bryne» seg på stjernene i Afrika-mesterskapet

Brynes midtbanemann Quinton Jacobs blir norsk fotballs representant i Africa Cup, Afrikas svar på EM. Her i kamp med Odds Jan Tore Amundsen fra en kamp i 2006. (Foto: Scanpix / Ferran Comte Lobera).
Brynes midtbanemann Quinton Jacobs blir norsk fotballs representant i Africa Cup, Afrikas svar på EM. Her i kamp med Odds Jan Tore Amundsen fra en kamp i 2006. (Foto: Scanpix / Ferran Comte Lobera).
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSøndag sparkes det prestisjefylte og stjernespekkede Afrika-mesterskapet i gang i Ghana. Blant verdensstjerner som Samuel Eto’o, Didier Drogba og Michael Essien finner vi en Bryne-spiller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brynes midtbanemann Quinton Jacobs blir norsk fotballs representant i Africa Cup, Afrikas svar på EM, som går av stabelen søndag. Mannen som fyller 29 år på turneringens andre dag, er nemlig tatt ut i Namibias tropp. Sammen med Hamburger SVs Collin Benjamin er han den eneste i Namibia-troppen som til daglig spiller i Europa. Bryne-spilleren har store forventninger til mesterskapet.

- Han gleder seg stort til mesterskapet. Det er med stor entusiasme han ser frem til å representere landet sitt, forteller spillerens agent, Collin April, til ABC Nyheter.

Underdogs

For fotball betyr mye også i Namibia. Det sørvest-afrikanske landet som i idrettssammenheng er best kjent for sprinteren Frankie Fredericks, deltar i år i sitt andre Afrika-mesterskap gjennom tidene. Slikt skaper entusiasme.

Namibierne levnes imidlertid små sjanser til å avansere fra gruppe A, hvor man skal bryne seg på Ghana, Marokko og Guinea. Jacobs og resten av den namibiske leiren bekrefter stempelet som gruppens klare jumbokandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brynes midtbanemann Quinton Jacobs blir norsk fotballs representant i Africa Cup. (Foto: Ferran Comte Lobera)Brynes midtbanemann Quinton Jacobs blir norsk fotballs representant i Africa Cup. (Foto: Ferran Comte Lobera)

- Vi vil gjøre vårt beste, men sjansene er små. Namibia er definitivt for en underdog å regne. Men vi vil kjempe og gjøre vårt ytterste. Afrika-mesterskapet er åpent og det kan komme mange overraskelser, sier Jacobs gjennom sin agent. Han forteller at optimismen er stor etter ansettelsen av nederlandske Arie Schan som ny trener i desember, selv om den forrige treneren, zambieren Ben Bamfuchile, nøt stor popularitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Typisk sentral midtbanemann

Quinton Jacobs kom til Bryne i 2006, etter opphold i skotske Partick Thistle og flere afrikanske klubber. På Jæren har han vært inn og ut av laget, og fikk kun åtte kamper i Adeccoligaen foregående sesong. Han er likevel en spiller Bryne ønsker å beholde. Sportssjef Frode Olsen gir ham følgende skussmål:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Quinton er en typisk sentral, defensiv midtbanespiller. Han er ballsikker og god på trange flater. Han har stor aksjonsradius og arbeidsmoral, bruker begge bein, har et godt skudd og er en klassisk ballfordelende stabilisator på den defensive midtbanen. Minuset er noe manglende kreativitet.

Sylvester Goraseb, mannen med flest landskamper for Namibia, beskriver Jacobs som lagets playmaker, med god fysikk og innsatsvilje, og mener han var en nøkkel til at laget kvalifiserte seg til mesterskapet.

Frode Olsen forteller at Jacobs har slitt med å kjempe seg til en plass i førsteelleveren. Konkurransen på den sentrale midtbanen er normalt ekstra stor i mange lag, også i Bryne.

Utstillingsvindu

Namibierens kontrakt går ut etter kommende sesong, og selv om Bryne i utgangspunktet ønsker å beholde ham, er det ikke gitt at han fortsetter. Jacobs selv uttrykker ønske om spilletid, hvilket kan bety at han må søke nye arbeidsgivere. Afrika-mesterskapet er i så måte en gyllen mulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser på Afrika-mesterskapet som et glimrende utstillingsvindu. Quinton vil gjøre alt for å imponere speidere fra flere deler av verden, sier agent Collin April.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frode Olsen ser ingen stor problematikk i det.

- Quinton er en god spiller, som alltid vil ønske spilletid. Og skulle det dukke opp tilbud, vil vi være åpne for forhandlinger og for å finne en løsning som alle parter kan være fornøyde med.

Agent April mener at Quinton Jacobs er et eksempel på at namibisk fotball har mye å fare med. Det er likevel stor nivåforskjell på namibisk og norsk fotball. Men Namibia er en fersk fotballnasjon – det nasjonale fotballforbundet ble stiftet i 1990 – og er på vei opp. At man nå for andre gang er kvalifisert for Afrika-mesterskapet, bekrefter dette.

Flere namibiere til Norge?

Agent Collin April påstår at han har flere salgsobjekter på lager, og er svært lysten på kontakt med norske klubber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ønsker å invitere norske klubber ned hit for å se på spillere. Quentin Jacobs beviser med sitt spill, tidligere i Skottland og nå i Norge, at namibiske fotballspillere holder mål, sier den salgsvillige agenten, som for øyeblikket ikke er i forhandlinger med noen norske klubber. Han nevner spissen Ruben van Wyk, som for øvrig ikke er i troppen til Afrika-mesterskapet, som en kandidat til spill i Norge.

En «nordmann» blant stjernene

Nå rettes all konsentrasjon mot Afrika-mesterskapet for Quentin Jacobs. Og mens Bryne-spilleren har moderate forventninger på vegne av eget lag, har han en klar formening om hvem som er favoritter til turneringsseieren.

- Nigeria er favoritter. De har et svært godt lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det aller største presset ligger derimot på Ghana. Vertsnasjonen regnes sammen med Elfenbenskysten som den største favoritten, hos bookmakere så vel som hos den afrikanske fotballfansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som vertsnasjon knytter det seg naturlig nok store forventninger til Ghana. Nasjonen forventer finaleseier. Og de har et lag som er kapabelt til å vinne turneringen. Ghana blir vår vanskeligste motstander i gruppespillet, men både Marokko og Guinea har sterke lag, sier Quentin Jacobs gjennom sin agent.

Mandag spiller han med hjertet utenpå drakten for Namibia i lagets første gruppespillkamp i turneringen, mot Marokko.

Jacobs er med det norsk fotballs representant i en turnering som huser flere av verdens beste fotballspillere.