Brennhet EM-opptak av Skoglund

Thomas Skoglund imponerte stort mot Polen. Foto: Scanpix.
Thomas Skoglund imponerte stort mot Polen. Foto: Scanpix.

Håndballgutta fyrte opp EM-temperaturen realt søndag. VM-toer Polen ble blåst av banen til 30-23-seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

København (NTB-Espen Hartvig): Thomas Skoglund (24) spiller for en EM-plass nå. Hans scoringsshow sendte ham et godt stykke på veien.

- Jeg kunne ikke gjort det bedre enn dette. Så jeg håper jeg får plass. På sikt er målet mitt å komme meg utenlands. Det er tre ligaer som gjelder - enten Tyskland, Spania eller Danmark, sier Haslums Skoglund til NTB.

Kontrakten hans løper ut i juni.

- I en kamp som dette har man etter hvert selvtillit der oppe, sier han og peker mot taket i Valby-Hallen.

Trener Gunnar Pettersen strålte over Skoglund og lagspillet.

- En bedre søknad kunne han ikke kommet med. Verdensklasse i perioder av laget. Vi har aldri spilt bedre enn dette, sier Pettersen til NTB.

Polen åpnet skrekkelig med bomskudd og tekniske feil. Trener Bogdan Wenta satte trolig verdensrekord da han ba om timeout etter bare 1.55 minutt på 0-3.

Bare verre
Det ble verre - 0-5 - etter to mål av dagens norske supermann Skoglund (ti mål totalt).

Skoglunds spill på venstrekanten var mildt sagt en velskrevet EM-søknad. Han hamret inn scoringer både på kontringer og i etablert angrep. Kjemien mellom ham og Frode Hagen satt. Norge spilte resolutt, tøft og superbra i forsvar. Med Steinar Ege i kanonslag bakerst ga det mange kontringer og billige mål.

På det meste ledet Norge med 11-5 i 1.-omgangen.

Polen lot også et par av sine virkelige topper hvile ganske mye utover i kampen. De mistet kanskje lysten på å kollidere i en norsk mur med Glenn Solberg og Johnny Jensen i spissen.

Norge EM-åpner mot Danmark 17. januar. Aldri før har herrelaget hatt en slik bredde og kvalitet i troppen. Med Solberg (imponerende som playmaker mot Polen) og Hagen tilbake etter «landslagspensjon», er to svært garvede og rutinerte klassefolk tilbake i spill.

Fordel

I tillegg kommer fordel av hjemmebane med publikumsstøtte og dommere. Den har hjulpet en rekke nasjoner kraftig tidligere, og vil også denne gangen kunne bety to-tre mål per kamp.

I sum gir det grunn til optimisme.

Men marginene i herrehåndballens øverste etasje er ytterst små. Et par feilvurderinger i sluttminuttene av en kamp kan velte et helt seierslass. Og lag som har lyktes før under tilsvarende omstendigheter, har en evne til å makte det igjen.

Slik sett står Norge med et lite handikap.

Norges gruppe - der tre lag går til hovedrunden - kunne vært verre:

Montenegros sjanser til poeng virker ytterst små. Laget er for ferskt og begrenset. Danmark er ingen umulig oppgave. En 50-50-kamp på forhånd. Russlands lag kan ventes piggere enn i VM.

Det spilles om OL-plasser nå. Da har stornasjonene en evne til å løfte seg ganske mye. (©NTB)

Personvernpolicy