Meny

Andy Gray – Fra Dundee United til Sky!

Andy Gray – Fra Dundee United til Sky!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang en fantastisk erketypisk spiss. I dag en av øyas mest respekterte kommentatorer. Vi snakker om Andy Gray.
FOPPALLKORTET

Hver lørdag graver Kim og Gustav frem et gammelt, men velholdt Foppallkort fra bunken som har fulgt guttene siden barndommen. Serien vil preges av langt hår, kinnskjegg, stramme shortser og uforglemmelige minner for alle som elsker engelsk fotball.

I tillegg vil en spiller som har hatt æren av å spille sammen med spilleren på Foppalkortet, eller en person som har et spesielt forhold til spilleren, si noen ord.

Foppalkort er en av tidenes mest geniale oppfinnelser for alle som elsker spillet. Minnene om en fotball-legende vil aldri dø så lenge et Foppallkort er i sirkulasjon.

Runde 1: Chris Waddle

Runde 2: Mickey Thomas

Runde 3: Bobby Moore

Runde 4: Peter Bonetti

Runde 5: Liam Brady

Runde 6: Steve Highway

Runde 7: Malcolm Macdonald

Runde 8: John Burridge

Runde 9: Viv Anderson

Runde 10: Frank Worthington

Runde 11: Steve Archibald

Runde 12. Francis Lee og Norman Hunter

Runde 13: Bobby Charlton

Runde 14: Colin Bell

Runde 15: Justin Fashanu

Runde 16: Trevor Francis

Runde 17: John Wark

Runde 18: Ron Harris

Runde 19: Peter Shilton

Runde 20: Bob Latchford

Runde 21: Andy Gray 

Like ærlig og tøff på banen som i kommentatorboksen. Med sin direkte, kompromissløse stil gjorde han suksess i flere toppklubber. Alt lå til rette for en lysende managerkarriere. Men Gray var på riktig sted til riktig tid og hoppet på Sky karusellen da den tok av på 90 - tallet. Der har han en ukelønn som kun fotballspillere kan drømme om.

Men det begynte i Dundee United i Skottland. Etter to hele sesonger gikk han til Aston Villa i 75. På Villa Park vant han gullstøvelen med 29 mål i 76/77. Etter den sesongen skrev han seg inn i historiebøkene for første gang da han ble kåret til både «PFA Young Player of the Year» og «PFA Player’s Player of the Year». En prestasjon han var alene om inntil Ronaldo klarte det samme i 06/07. Til sin store skuffelse ble han ikke vurdert som god nok for Skottlands VM - tropp for Argentina i 78, et definitivt utrykk for skottenes styrke på den tiden.

I september 79 gikk han videre til Wolverhampton Wanderers, for det som den gang var den dyreste overgangen i England. Summen var £1.5 millioner. Det ble aldri det helt store på Molineux. De en gang så fryktede «ulvene» var nå tannløse og på vei ned. Det var derfor tilbake til høydene da han i 83` gikk til et Everton i medgang. I løpet av to år fikk han med seg FA- cupseier, seriegull og seier i europacupen for cupvinnere. Etter at Howard Kendall vurderte Gary Lineker som en bedre meller til Graeme Sharp, dro han videre til Aston Villa, Notts County, WBA og Rangers før han la opp i 89`.

Andy Gray vendte nesa tilbake til Villa Park for et tredje opphold. Nå som assistent for Ron Atkinson. I følge Atkinson hadde han alt som skulle til for å bli en topp manager, men valgte altså Sky. Han hadde forlatt Aston Villa for tredje og siste gang.

Andy Gray har som kommentator klart det kunststykke å bli en institusjon på skjermen. Med sin entusiasme og glød, har hans kampanalyser blitt et begrep. Husk da at slik var han også som spiller. En som alltid ga 100 %.

Se spilleren og kommentatoren her.

Og med et ønsker vi alle et riktig godt nytt år!

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus