Magnus tapte fjerde parti

Magnus tapte fjerde parti
Magnus tapte fjerde parti
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen (16) tapte torsdag mot Levon Aronian (24) i det fjerde partiet i VM-kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag vant Carlsen tredje parti overbevisende, og utlignet til 1,5-1,5. I dag var rollene byttet om.

Med hvit koblet verdensfemmer Aronian grepet fra start, og etter fire timers spill måtte Carlsen se seg slått. Dermed er stillingen i kampen 2,5-1,5 til Aronian.

Kvartfinalen spilles som best av seks partier. Hvis Aronian vinner morgendagens parti, vil han vinne kampen med 3,5-1,5. Ved uavgjort i morgen, blir det sjette partiet lørdag avgjørende. Dersom det står 3-3 etter sjette runde lørdag, blir det omspill med kortere tenketid på søndag.

Kvartfinalene i VM spilles i den russiske byen Elista fra søndag 27. mai til søndag 3. juni. Vinnerne går videre til semifinalen, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni.

Kampen mellom Carlsen og Aronian er historisk sett med norske øyne. Aldri tidligere har noen nordmann vært så nære en VM-finale i sjakk. Kun Aronian og ytterligere én motstander står mellom Magnus Carlsen og VM-finalen.

Vinnerne av de åtte VM-kvartfinalene møtes i fire semifinaler, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni. De fire vinnerne av disse kampene går til VM-finalen. Finalen spilles i Mexico City i september. I finalen møtes de fire fra Elista og fire spillere som allerede er kvalifisert for finalen. Vinneren av VM-finalen er ny verdensmester i sjakk.

Magnus Carlsens motstander i kvartfinalen er Levon Aronian (24) fra Armenia, som er rangert som nummer fem i verden. Carlsen er til sammenligning rangert som nummer 22 i verden. Selv om han har føket oppover rankinglisten de siste årene, har de fleste eksperter regnet Aronian som favoritt i kampen.

Etter dagens parti er favorittstempelet ytterligere forsterket.

Femte runde spilles fredag fra klokken 13 norsk tid. Magnus har fordelen av å spille hvit i dette partiet, og er nødt til å gå for seier. Ved remis fredag vil det ikke se bra ut for Carlsen. I det sjette partiet har nemlig Aronian hvit, og da vil det være meget vanskelig for Magnus å ta igjen armenerens forsprang. Partiene i sjakk-VM overføres direkte på http://globalchess.eu/games.php.