Glem Italia, Kenyas fotballfloke er verre

Kaoset i italiensk serie kommer ikke en gang i næheten av problemene til den kenyanske fotballen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrevet av:
Anders Hjelset og Ola Karlsen

Afrikansk fotballs mektige mann, Issa Hayatou (tv), har engasjert seg i Kenyas fotballfloke. Her sammen med FIFA-president Sepp Blatter. Foto: REUTERS/ Jason Reed / ScanpixAfrikansk fotballs mektige mann, Issa Hayatou (tv), har engasjert seg i Kenyas fotballfloke. Her sammen med FIFA-president Sepp Blatter. Foto: REUTERS/ Jason Reed / Scanpix

Fotballfloken er total. Lag møter til kamp på hver sin hjemmebane, mens dommerne kommer til en tredje bane. Andre steder dukker det opp to lag med samme navn til samme bortekamp. Og regjeringen bruker opprørspoliti for å stoppe uønskede kamper.

Men snart kan bli bedre tilstander i kenyansk fotball. Denne uken valgte det afrikanske fotballforbundet (CAF) å engasjere seg i virvaret.

Den mektige presidenten for CAF, Issa Hayatou som ble internasjonalt kjent da han utfordret FIFA-president Sepp Blatter ved forrige kongress, sendte onsdag en delegasjon til Kenyas hovedstad Nairobi. CAF ville ha en slutt på regjeringens innblanding og bidrag til forvirring på landets fotballbaner.

Det var nok på høy tid, for det kenyanske fotballforbundet (KFF) ble i oktober i fjor utestengt fra all internasjonal fotball for andre gang på tre år. For fotballen i Kenya er tilstanden fortsatt kaotisk. Her er det konkurrerende ligasystemer, flere lag med samme navn og ikke nødvendigvis tabellposisjonen som avgjør kampen om opprykk...

Opprørspoliti på banen

At det var en stork som i 2005 avbrøt kvalifiseringskampen til VM mellom Kenya og Marokko, er i dag bare et hyggelig minne. For i en seriekamp var storken nylig byttet ut med tyngre skyts: Regjeringen valgte å sende opprørspoliti inn på banen for å stanse en fotballkamp som ikke var godkjent av de politiske myndighetene.

Landskampspause på grunn av en ivrig stork, men i serien bruker myndighetene opprørspoliti for å avbryte uønskede oppgjør på fotballbanen. Foto: REUTERS/ Thomas Mukoya/ ScanpixLandskampspause på grunn av en ivrig stork, men i serien bruker myndighetene opprørspoliti for å avbryte uønskede oppgjør på fotballbanen. Foto: REUTERS/ Thomas Mukoya/ Scanpix

Noe av problemet er regjeringens aktive rolle i forhold til det lokale fotballforbundet. FIFA har gitt landets myndigheter frist ut måneden til å etterleve nye spilleregler som er satt opp i et veikart for fotball i Kenya.

Og FIFA mener alvor. I fjor høst ble Kenya suspendert fra all internasjonal fotball. Siden den gang har det vært spilt svært lite fotball, også nasjonalt. Og selv om ballen nå triller igjen, er tilstanden fortsatt svært innviklet.

Tabellen avgjør lite

Kenyas utestenging fra internasjonale kamper skjedde etter at fotballen hadde utviklet en struktur i strid med FIFAs regelverk.

Kenyas «dynamiske fotball» bryter grunnleggende regler og har ikke engang noe så fundamentalt som en forutsigbar terminliste.

Fotballens lovgivende organer krever for eksempel at de samme lagene skal spille i ligaen ved både sesongens start og slutt, og at det er tabellen som avgjør opp- og nedrykk.

Men i Kenyas «dynamiske fotball» vektlegges ikke dette prinsippet.

Lagene Nzoia Sugar og Kenya Pipeline forsvant for eksempel begge fra toppdivisjonen i løpet av fjorårets sesong - av uforklarlige grunner.

Det er også vanskelig å få klarhet i når et tredje lag, Shabana, rykket opp til øverste nivå etter å ha rykket ned sesongen før.

Det populære laget Gor Mahia ble for eksempel diskvalifisert fra fjorårets serie. Årsaken var at de med hensikt unnlot å møte til flere seriekamper i protest mot at laget mistet tre poeng da noen tilskuere hadde angrepet dommeren. Likevel kunne laget stille i årets serie.

De som i en slik situasjon forsøker å føre statistikk og holde tabellen a jour, de sliter.

To fotballforbund

Noe av grunnlaget for kaoset var at landet hadde to konkurrerende fotballforbund. Begge satte opp kamper med - stort sett - de samme lagene, men som regel til ulike tider. Og resultatet ble selvfølgelig kaos.

En trist konsekvens er en katastrofal tilskuersvikt. I et land hvor tribunene brukte å være fulle, ligger nå tilskuertallet på 300 i gjennomsnitt. Fedre tar ikke lengre sine sønner med på fotballkamp; de orker ikke forklare barna hvorfor ingen sparker fotball på kamper de betaler for å se.

Et eksempel er kvartfinalen i cupen mellom Gor Mahia og Lolwe. Den skulle vært spilt på Moi stadium i Kisumo i oktober, men forbundene klarte ikke å bli enige om en dato. Derfor møtte lagene på to forskjellig dager og utfallet er foreløpig uklart.

Lagene møtte opp på sine respektive hjemmebaner, mens dommerne var på en tredje bane Til en annen kvartfinalekamp, mellom Green berets og Homegrown, møtte begge lagene opp på sine respektive hjemmebaner, mens dommerne møtte på en tredje bane; Red berets.

Flere lag med samme navn

Men seriesystemet lider kanskje enda mer. Her er det flere kamper og mulighetene for forvirring er dermed også større.

Da årets sesong kollapset før jul, skulle egentlig åtte kamper ha vært gjennomført. Men fire av de atten lagene som begge forbund hadde godkjent, hadde bare spilt tre kamper.

De fleste var registrert med en eller to kamper, mens laget som de fleste anser som regjerende mestre, Sony Sugar FC, enda hadde til gode å fullføre en eneste kamp.

Et særegent problem er eksistensen av flere lag med samme navn. Men Shabana har for eksempel ved flere anledninger hatt to lag som begge hevdet å være det riktige. Og først etter at seieren i slike tilfeller tildeles motstanderne, uten at kampen spilles, gikk de bort fra denne praksisen.

I oktober var Frankrikes tidligere kaptein, Marcel Desailly, på besøk i Kenya. Han trente da i Matahares slum for å skape oppmerksomhet rundt et veldedig prosjekt. Foto: REUTERS/ Antony Njuguna/ ScanpixI oktober var Frankrikes tidligere kaptein, Marcel Desailly, på besøk i Kenya. Han trente da i Matahares slum for å skape oppmerksomhet rundt et veldedig prosjekt. Foto: REUTERS/ Antony Njuguna/ Scanpix

Vold mot dommerne

Det er også problemer med dommerne. De krever for eksempel å få betalt for jobben senest i kampens pause, hvis ikke avbrytes hele kampen.

Men heller ikke her er reglene klare, for de to forbundene praktiserer ulike regler for hvorvidt dette fører til omkamp eller om seieren skal tildeles bortelaget med sifrene 2-0.

Hvilke praktiske problemer dette gir seriesystemet, er knapt mulig å tenke seg.

I tillegg sliter de svartkledde med vold. Flere kamper i fjorårets sesong ble avblåst fordi lag angrep dommeren fysisk.

Men nå kan ting bedre seg. Etter planen skulle Høyesterett avgjøre hvem som rettmessig kan styre det nasjonale fotballforbundet KFF, hvor fløyene nå har samlet seg.

FIFA har akseptert dagens ledelse, men dette bestrides av en tidligere leder.
Nylig kommenterte Kenyas sportsminister, Maina Kamanda, problemene for fotballen i avisen «The Standard»:

- FIFA har skylden for rotet. Det startet da de suspenderte Kenya og vi må nå finne en løsning, mente ministeren.

Men nå har fotballpipa fått en annen lyd. Etter at CAF kom på banen krever en at alle søksmål trekkes og at alle saker skal ordnes internt i fotballfamilien.

Den som lever får se.

Personvernpolicy