Verdifull matching mot svensker

Denne helgen braker flere av Norge og Sveriges beste hockeylag for 13-åringer sammen i Asker og Bærum. Norway Supercup er en ny turnering, men har rukket å bli svært populær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til helgen går Norway Supercup av stabelen i Asker og Bærum. Norske og svenske 13-åringer skal måle krefter på ishockeybanen. (Foto: Yvonne Hansen)Til helgen går Norway Supercup av stabelen i Asker og Bærum. Norske og svenske 13-åringer skal måle krefter på ishockeybanen. (Foto: Yvonne Hansen)

- Norway Supercup skal være det gjeveste for en 13-årig hockeyspiller å delta i, og skal være et foreløpig høydepunkt i karrieren, både sportslig og sosialt. Målet er at den skal være like attraktiv for norske som utenlandske klubber, sier Johan Peter Hougen, leder av Jutul Hockeyklubb.

Det er andre året de tre klubbene Frisk Asker, Holmen og Jutul arrangerer Norway Supercup G13.

Klubbene holder til i Asker og Bærum, og turneringen finner sted i Askerhallen, Holmen ishall og Bærum ishall.

Arrangørene ønsker at det skal være et godt sportslige tilbud, og satser blant annet på et tredommersystem. Videre vil de gi spillerne mest mulig tid på isen. Et av tiltakene er at turneringen har et begrenset antall påmeldte lag. Selv om det ikke er mange lag med, holder turneringen likevel et høyt nivå.

Lokal optimisme


Et av lagene som skal delta er Jutul G13. Tre dager før turneringen starter, testes formen mot Hasle/Løren. Hasle/ Løren skal også delta i den unge, men gjeve cupen.

Artikkelen er skrevet av Yvonne Hansen

I garderoben like før kampen er guttene mest opptatt av hvem som har best køller og skøyter. Utstyret dras rutinert på med borrelåser, hemper, snorer og teiper.

- Du må ta bilde av skøytene mine, de er knallbra! Og se på kølla mi, sier Hans Kristoffer Holtmon, før treneren strengt minner om fokus på den forestående kamp.

- Nå skal vi gå på skøyter og spille skiva, brøler Roar Gjertsen, med en egen evne til å få guttene til å skjerpe seg.

Det skulle imidlertid vise seg at Jutuls unge spillere ikke hadde den helt store dagen.

I starten så det meget lovende ut, men etter hvert fikk Hasle/ Løren overtaket og Jutul tapte til slutt 2-9.

- Vi spilte kjempebra i sju minutter, så glemte laget vårt å ta i og gå på skøyter. En av det andre lagets spillere scoret seks av ni mål. Det skal ikke være mulig, sier trener Gjertsen oppgitt etter kampen.

Han har likevel tro og håp for Norway Supercup.

- Vi har brukt treningene til å terpe på Supercup. Det er ikke vanskelig å motivere dem til fredag. Da møter vi Vålerenga som har overtatt to av våre spillere. Da er guttenes kamplyst virkelig til stede, og vi kan absolutt slå dem, sier Gjertsen videre.

Satser hardt

Jutuls G-13 består av totalt 15 spillere. Fem av spillerne er i følge treneren gode talenter som kan nå svært langt.

Flere av gutta kan nå langt om de velger å satse på ishockey, mener Jutul-trener Roar Gjertsen (Foto: Yvonne Hansen)Flere av gutta kan nå langt om de velger å satse på ishockey, mener Jutul-trener Roar Gjertsen (Foto: Yvonne Hansen)

- De kan nå så langt de vil hvis de fortsetter å trene og opprettholder interessen for hockey. De har svært gode basisferdigheter, sier han bestemt.

Guttene trener rundt fem ganger i uka. I tillegg kommer det kamper. De fleste lagene i denne aldersgruppen trener like mye, noen opp til seks ganger i uka.

Foreldrene har skaffet to sponsorer som gir laget mellom 12.000 og 15.000 kroner per sesong. Det er dyrt å spille ishockey, og det er nødvendig med ytterligere sponsorer i årene fremover.

- Alt koster penger. Spesielt reiser, opphold og selve turneringene kan bli dyrt. Ofte må vi utenlands for å få skikkelig trening, og det er klart det koster, sier Gjertsen.

I mars reiser guttene til Danmark for å spille Danske Bank Cup i Ålborg. Dette er en turnering som vil gi guttene svært mye, både med hensyn til kamptrening og det sosiale.

Kommer seg aldri i seng


- Vi spilte cup på Hammarö utenfor Karlstad i fjor vår, og deltok i Dragons Cup ved Lillehammer nå i høst. Problemet har vært at guttene ikke er skikkelig våkne under kampene. De har det så morsomt at de aldri kommer seg i seng. Dette skal vi finne en løsning på i Ålborg, sier Sølvi Lundahl, mor til en av spillerne, og styremedlem i Jutul.

I tillegg drar flere av spillerne på ishockeyskoler hver sommer, blant annet i Mora, Lysekil og AIK i Stockholm.

- Ungene har stort utbytte av opphold i Sverige. Det er ikke til å legge skjul på at svenskene er et hakk bedre enn oss.

- Dessuten er det veldig sosialt når flere familier drar sammen, så det blir ofte en ferietur ut av det. Og det er absolutt verdt pengene, sier Lundahl.

Personvernpolicy