Colts’ comeback-finale

Angrepslaget Indianapolis Colts kom tilbake og vant Super Bowl for første gang siden 1970. - Vi vant for treneren vår, strålte banens bestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indianapolis-quarterback Peyton Manning ble kåret til kampens mest verdifulle spiller. (foto: Scanpix)Indianapolis-quarterback Peyton Manning ble kåret til kampens mest verdifulle spiller. (foto: Scanpix)

Men det var defensivt sterke Chicago Bears som åpnet USAs svar på VM-finalen i fotball best. Bjørnene slo til med en touchdown rett fra avspark, og ledet 14-6 en fjerdedel inn i kampen, som ble spilt i Miami.

Anført av banens bestemann, quarterback Peyton Manning, løpingen til backene Joseph Addai og Dominic Rhodes og kickeren Adam Vinatieri, vant Colts 29-17.

- Det er vanskelig å uttrykke hva jeg føler. Jeg er stolt over å være en del av dette laget - vi vant for treneren vår, Tony Dungy, sa Manning, som traff med 25 av 38 pasninger.

Nattas match var den første Super Bowl-finalen som er spilt i regnvær, og Colts-trener Tony Dungy ble dessuten den første fargede treneren som har vunnet mesterskapet. Amerikanere elsker som kjent statistikk, og NFL-nerdene kan også bokføre historiens første Super Bowl-touchdown rett fra avspark.

Det må også legges til at den 41. utgaven av NFL-finalen bar preg av mye kløning fra begge lag.

En som gledet seg ekstra mye over triumfen er Peyton Manning. Han er stjernespilleren fra college som aldri har nådd helt opp. Men etter ni sesonger i NFL ble han endelig mester i natt.

- Hvis folk trodde at Peyton trengte å vinne Super Bowl, så tar de feil. Han er en Hall of Fame-spiller og en av de største som noen gang har spilt, sa Colts-trener Dungy, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les alt om kampen og se bildene på NFLs hjemmeside.

Forsidefoto: REUTERS/ Brian Snyder / Scanpix

--

DETTE ER AMERIKANSK FOTBALL:


- oppfunnet ved Princeton University i 1867
- i 1880 ble quarterbacken (lagets leder og strategisjef)
- i 1920 ble den første proffligaen, American Professional Football Association, stiftet. To år senere skiftet man navn til National Football League.
- kampene spilles over 60 minutter fordelt på fire quarters, og det er maksimalt 45 spillere per lag.
- ballen flyttes rundt ved kast, avleveringer og løp (med ballen i hendene), og man får poeng på touchdown (føring av ballen inn i motstanderens sone). Etter at man har scoret på touchdown (seks poeng), kan man sikre seg ett ekstrapoeng ved å sparke ballen mellom motstandernes målstolper eller to poeng ved å få ballen inn i touchdown-sonen igjen.
(kilde: Det store sportsleksikon, Aschehoug 2004)

Personvernpolicy