- Ingen tvinger oss til å sende en OL-søknad

Idrettspresident Karl-Arne Johannessen lar seg ikke presse av Senterpartiets Tromsø-ønske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idretten må bestemme hvilken kandidatby de vil satse på som søker til OL 2018, sier idrettspresident Karl-Arne Johannessen til Neste Klikk (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)Idretten må bestemme hvilken kandidatby de vil satse på som søker til OL 2018, sier idrettspresident Karl-Arne Johannessen til Neste Klikk (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Av Mads Kvernen Kleppe

- Hvis regjeringen er uenig i vårt kommende valg av OL-kandidat til 2018, så må de si nei til å stille statsgaranti. Enten aksepterer de vårt valg, eller så har de ingen kandidat, fastslår idrettspresidenten til Neste klikk.

I slutten av mars bestemmer idrettsstyret seg for om det blir Tromsø, Oslo/Lillehammer eller Trondheim/Oppdal som blir Norges kandidat til å søke vinterlekene i 2018. Det er nemlig den nasjonale olympiske komiteen som formelt er OL-søker, ifølge regelverket til Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Og Norges idrettsforbund og olympiske komite (NIF) er bastante på at de ikke lar seg presse av Senterparti-leder Åslaug Haga, som har flagget at hun støtter Tromsøs kandidatur. VG har senere skrevet at Stoltenberg-regjeringen vil ha OL til Nord-Norge, selv om det fortsatt er to måneder til idretten har kåret sin vinnerkandidat.

- Hvis ikke idretten får bestemme, så er folket ført bak lyset. Jeg kan ikke tenke meg at regjeringen står bak Hagas utspill, som verken var gjennomtenkt av Haga eller de som gir henne råd, sier Oslo-støttespiller Rune Gerhardsen.

Velger OL-by i 2011


I løpet av høsten 2007 eller vinteren 2008 beslutter Stortinget om Norge stiller den nødvendige statsgarantien for vinterlekene. Det er anslått at et norsk OL vil koste mellom 15 og 20 milliarder. Først sommeren 2011 bestemmer IOK seg for hvilket land som tildeles OL i 2018.

- Kulturminister Trond Giske har både før og etter Hagas utspill vært veldig tydelig på at man skal respektere idrettens kandidatvalg, sier Karl-Arne Johannessen.

Idrettspresidenten har ennå ikke fått skriflig svar på brevet han sendte til statsministeren i etterkant av Senterparti-lederens utspill. Men svarene som har kommet i mediene beroliger Johannessen.

- Vi skal arrangere et OL for hele verden, og Norges vinnerkandidat må ha et slående internasjonalt budskap. Vi trenger en banebrytende søknad. Noen sier vi skal søke i 2018 for å få lekene i 2022 eller senere. Men det er altfor passivt - vi søker i 2018 for å få OL, fastslår han.

Teknologisk miljøfokus


19. februar får NIF inn de endelige 2018-søknadene. Og i teorien kan det dukke opp flere alternativer enn de tre som onsdag ettermiddag presenterte sine planer under et seminar på Idrettshøyskolen i Oslo.

- Trondheim har et vinnerkonsept og er den byen som har størst sjanse til å innfri IOKs krav. Trondheim har et av Europas ledende teknologimiljøer, og vi vil ha et teknologisk miljøfokus under 2018-OL. Det vil verden huske lekene for, argumenterte Odd Ustad.

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl presenterte Tromsøs visjon under mottoet "Best for Norge, best for IOK":

- Regjeringen har store ambisjoner for Nord-Norge, og å legge lekene hit vil gi et fantastisk bilde av landet internasjonalt, sa han.

Og ble supplert av Vegard Ulvang:

- Offisielt er det idretten selv som velger Norges kandidat, men når det skal stilles statsgaranti for så masse penger så er det en politisk beslutning.

- Alle tre kandidater har mye å by på, men IOK er opptatt av idrett og ikke Norges-reklame. Oslo skal arrangere et OL med innlagte attraksjoner og ikke omvendt. Arenaene er det viktigste, og Oslo har nok folk til å fylle anleggene både under og etter OL, sa Rune Gerhardsen.


KRITERIER FOR VALG AV NORGES 2018-KANDIDAT
1. Overordnet arrangementskonsept
2. Naturgitte forhold
3. Transport
4. Overnattingskapasitet
5. Arenaer og infrastruktur
6. Etterbruk
7. Attraktivitet
8. Tilrettelegging for Paralympics

Personvernpolicy