Nervøse og famlende, mot eksploderende, fandenivoldske og supre. Dansk dynamitt og hakkebøff, mot norske staute vikinger og mors kjøttkaker.

Artikkelen er skrevet av Knut H. Sundar.

Det var modig gjort av trener-teamet Gunnar Pettersen og Erik Andersen å vrake Kristian Kjelling og Kjetil Strand i startoppstillingen til mandagens skjebnekamp. I tillegg ble Håvard Tvedten satt på benken til fordel for Jan Rikard Hansen.

En fullsatt Ostseehalle i Kiel nærmest kokte før kampstart. Uttrykksfulle øyne fra spillerne så opp mot sine flagg da nasjonalsangene ble spilt.

Gunnar Pettersen etter at Norge tapte VM-kampen for Danmark i Ostseehalle i Kiel mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)Gunnar Pettersen etter at Norge tapte VM-kampen for Danmark i Ostseehalle i Kiel mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Lagen fulgte hverandre de første 10 minuttene og det stod 5-4 til Norge. De norske guttene åpnet ballet med en flott kombinasjon mellom Børge Lund og Andre Jørgensen, et såkalt plasskifte, der Jørgensen til slutt kom opp fra midten og dunket inn 1-0 til Norge. Det var viktig å få skytterne i gang. «Danskedødaren» Andre Jørgensen som til daglig spiller i Aalborg, har i tidligere kamper vist at han lykkes nettopp mot det danske forsvar. Sammen med Børge Lund, briljerte han de første minuttene, men Jan Thomas Lauritzen på høyeback slet med både pasninger og skudd.

Høyresiden i forsvar hadde store problemer med skytterne Lasse Boesen og Lars Jørgensen. Både Lauritzen og Johnny Jensen var altfor passive i forhold til skuddarm. I tillegg måtte man være oppmerksom på danskenes råsterke strekspiller Michael Knudsen. Her hadde Jensen og Bjarte Myrhol en lei nøtt og knekke. Det var liten hjelp å få for Steinar Ege og litt ut i omgangen ble han behørig byttet ut med Ole Erevik. Ege hadde kun to redninger, og etter 20 minutter var Danmark i ledelsen med 7-11. I denne perioden var Lasse Boesen og Joachim Boldsen (den danske bohem), virkelig på hugget.

Skudd som Danmarks gode keeper Kasper Hvidt fikk midt i fanget endte som regel i et kontringsmål for en av verdens beste venstrekanter, Lars Christiansen. Han scoret seks mål i denne matchen, men totalt har han scoret over 1100 mål for det danske landslaget.

Jevnt ved pause

Det stod 15-13 til Danmark ved pause etter en flott back-hand avslutning av Johnny Jensen i de siste sekundene av omgangen. Ellers fungerte laget bedre enn de foregående kamper, det var synd at Jan Rikard Hansen ikke klarte å score på sine to flotte finter på venstrekanten. Det er sjelden vare at norske kantspillere utfordrerer mann mot mann og går igjennom på egenhånd. At han ikke scoret skyldtes nok mer nerver enn udyktighet. Han er helt klart en mann for fremtidige norske landslag.

Dommerne var litt for slepphendte med utvisninger, men det gikk begge veier. De var overhode ikke partiske.

Annen omgang startet som et rent fyrverkeri, og etter syv minutter av omgangen hadde Norge overtatt ledelsen. Det stod nå 18-15 og Danmark hadde ennå ikke scoret i annen omgang. Vi øynet nå et lite håp i det fjerne, men den gang ei. Nå begynte det virkelig å kladde. Feilpasninger og dårlige skudd fra bakspillerne ble effektivt utnyttet av danske løpsvillige spillerer. Kjetil Strand kom inn i stedet for Lauritzen, et godt bytte. Han svarte på tiltale med to flotte scoringer av godt gammelt merke.

Norge hadde hele tre spillere utvist i en periode fra det 46. til det 50. minutt. Her var både Børge Lund og Johnny Jensen urutinerte. Det ble både utvisning og straffe til Danmark, det vil si dobbel bestrafning i en kritisk avgjørende fase av kampen. Å spille tre mot seks er både slitsomt og frustrerende, men gutta ga ikke opp av den grunn. Kristian Kjelling kom inn, men han virket kald og umotivert. Det er vanskelig å komme inn i slutten av en slik tett match, det ble med et spillemål og et par feil. Det var ikke hans dag i dag heller. Det er synd for en spiller av hans format å ikke finne formen til VM.

Det ble hektisk på slutten, Danskene øynet en seier da det stod 27-25 og det gjenstod ett og et halvt minutt av kampen. Norge hadde ballen, det grønne kortet stod fastklemt i bukselinninga til Gunnar Pettersen. Hvorfor tar han ikke time-out? Tiden gikk, det bølget fram og tilbake, noen paniske skudd ble avfyrt, men da dommerne blåste av stod det fortsatt 27-25 til Danmark.

VM var nå over for denne gang. Norge går videre til B-sluttspillet og kan i beste fall bli nummer 13 i VM. En skikkelig nedtur for spillere og ledere.

Det var absolutt noen lyspunkter å se i kampen, som var den beste i dette VM. Andre Jørgensen fikk sitt store gjennombrudd på landslaget. Han var lysende med sine harde, presise skudd og han glimtet også til med flotte innspill og finter. Børge Lund viste også hva som bor i ham, han har det meste: God teknikk, godt blikk og flere gode skuddvarianter. Et midtpunkt, og etter min mening, en lagkaptein-type.

Ole Erevik kom inn og hadde mange kvalifiserte redninger, deriblant to straffer.

Mer komplette spillere

Landslaget må på sikt bestå av mer komplette spillere, som kan spille både forsvar og angrep. Det blir for mye surr og ubalanse med all byttingen. Man bytter til og med hjem i forsvar når motstanderen kontrer. I spill fem mot fem bør man også benytte seg av de fintesterke spillerne, som er gode mann mot mann. Johnny Jensen må ikke ha ballen som første mann på kontringer, han stusser for mye og ødelegger kontringen. Det tar altfor lang tid å få innpå de som skal spille angrep etter at laget har erobret ballen.

Til sammen ble det 22 bomskudd på Norge, åtte personlige feil og syv utvisninger. Danmark hadde fem utvisninger.

Noen av spillerne begynner å gå ut på dato. Preben Vildalen, Johnny Jensen, Rune Skjærvold, Jan Thomas Lauritzen og Steinar Ege har vel alle sett sine beste dager. De har vært av stor betydning for landslaget over lang tid. Gunnar Pettersen og Erik Andersen bør vel også tenke på å forlate manesjen før lysene slukkes.