Nerver av stål

Helgens store norske prestasjon stod Hønefoss-gutten Anders Jacobsen for. I suveren stil hentet han hjem sammenlagtseieren i Hoppuka. Og på Hamar takket en av tidenes idrettsutøver for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Jacobsen vant Hoppuka sammenlagt. Gregor Schlierenzauer, til høyre, vant søndagens siste renn i Bischofshofen. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)Anders Jacobsen vant Hoppuka sammenlagt. Gregor Schlierenzauer, til høyre, vant søndagens siste renn i Bischofshofen. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Anders Jacobsen ledet Hoppuka sammenlagt, før det avsluttende rennet i Bischofshofen på søndag.

Etter to gode hopp kunne Jacobsen slippe jubelen løs. Han hadde vunnet hoppsportens mest prestisjetunge konkurranse.

Nerver under kontroll


Anders Jacobsen viste i helgen at han er i besittelse av egenskaper som er elementære for å kunne lykkes i idrett. Best når det gjelder, og evnen til å holde nervene under kontroll når presset er som størst.

- Alt raser igjennom i hodet på en gang. Jeg tror jeg må hjem for å skjønne dette, sa den lykkelige Hoppuke-vinneren til NRK etter at seieren var et faktum.

Jacobsen skaffet seg et meget godt utgangspunkt før søndagens siste hopp. Han hoppet 137,5 meter i første omgang. Bare østerrikske Gregor Schlierenzauer hoppet bedre enn Jacobsen i første omgang.

I annen omgang klinte Jacobsen til med et kjempehopp på 142 meter, og sikret med det sammenlagtseieren i Hoppuka. Det betød lite at Schlierenzauer hoppet 141 meter. Med det snek han seg foran nordmannen med 2,8 poeng, og seier i avslutningsrennet. Men den store helten var likevel norsk. Jacobsen var den det dreide seg mest om etter rennet. Han ble den yngste nordmannen som noensinne har vunnet Hoppuka, og den niende totalt.

Idrettsgalla med både sjokk og glede


Høyst uventet annonserte en av tidenes utøver at han ikke lenger blir å se på idrettsarenaen.

Kjetil Andre Aamodt kom med sjokkbeskjeden til det norske folk, sine venner og bekjente, og alle som var tilstede under idrettsgallaen på Hamar. En gråtkvalt Aamodt takket for seg etter en lang og begivenhetsrik karriere.

Flere av idretts-Norge sine største personligheter brukte anledningen på Hamar til å takke Nordstrand-gutten for alle minnerike stunder han har gitt det norske folk.

Aamodt ble forøvrig kveldens store vinner. Totalt vant han fire priser, blant annet hedersprisen. Den ble overrakt av idrettspresident Karl Arne Johannesen og kulturminister Trond Giske.

En rørt Ernst Falch tar i mot prisen som årets ildsjel. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)En rørt Ernst Falch tar i mot prisen som årets ildsjel. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Prisen for årets ildsjel gikk til Stavanger-mannen Ernst Falch. Han fikk prisen for lang og tro tjeneste innen Siddis Hockey. Med seg tilbake til Stavanger tar Falch med seg 135 drakter, som var en av premiene han fikk under idrettsgallaen.

I tillegg til penger, drakter, heder og ære, fikk han en tur til NHL, hvor han får muligheten til å se verdens beste ishockeyliga på nært hold.

Langt etter i innebandy


Det ble i helgen spilt europacup i innebandy i svenske Varberg. Norges to representanter i turneringen var Greåker (herrer) og Tunet (damer). Helgens resultater viste at de norske lagene fortsatt har et stykke opp til de beste i Europa. Greåker vant en av sine fire kamper, 12-4 mot Latvijas Avize, og endte med det på 6. plass i turneringen.

Tunet på sin side tapte alle sine kamper og ble sist i turneringen.

Mestere ble ble svenske AIK og sveitsiske Dietlikon, i henholdsvis herre- og dameturneringen.

Sterk norsk innsats i Tour de ski


Tour de ski i langrenn ble avgjort i helgen, med en avslutningsetappe verdens langrennselite aldri tidligere har opplevd. Siste del av touren ble nemlig avgjort opp slalåmbakken i italienske Val di Fiemme.

Norges utøvere leverte en sterk innsats. Med en tredjeplass ble ukjente Simen Østensen beste nordmann blant gutta. Petter Northug og Tor Arne Hetland fulgte på de neste plassene.

Marit Bjørgen ble best av de norske jentene. Med en imponerende avslutning sikret hun andreplassen totalt.

Tyske Tobias Angerer og finske Virpi Kuitunen vant sammenlagt.

Skandinavisk suksess i England


I England hadde fotballen «Premier League fri». FA-cupens tredje runde stod på programmet, og det var knyttet stor spenning rundt Henrik Larssons debut for Manchester United, og svensken innfridde med en gang. Han gav United ledelsen i 2. omgang, men motstander Aston Villa svarte med utlikning av Milan Baros. På overtid dukket, som så mange ganger før, super-reserve Ole Gunnar Solskjær opp og banket inn 2-1 til hjemmelaget.

Morten Gamst Pedersen scoret et av målene da Blackburn tok en sterk borteseier mot Everton. Gamst Pedersen skrudde et frispartk fra cirka 20 meter rett i mål, og gav Blackburn en 2-0 ledelse midveis i 1. omgang.

Personvernpolicy