Toppscorer ikke god nok

Torsdag starter håndball EM for kvinner i Sverige. Norge regnes som en het favoritt til gullet. Men den spilleren som scorer mest for klubblaget sitt, var aldri aktuell for EM-troppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Tertnesspiller Sølvi Hylleseth scorer i bøtter og spann for danske Esbjerg. Likevel må hun se EM i Sverige fra sofaen. Her i aksjon for Tertnes, mot Rapid Bucuresti, i en E-cup kamp i 2005. (Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX)Tidligere Tertnesspiller Sølvi Hylleseth scorer i bøtter og spann for danske Esbjerg. Likevel må hun se EM i Sverige fra sofaen. Her i aksjon for Tertnes, mot Rapid Bucuresti, i en E-cup kamp i 2005. (Foto: Bjørn Erik Larsen / SCANPIX)

Norges landslagssjef, Marit Breivik, rår over en spillerstall som ganske sikkert vil hevde seg i toppen av det forestående håndball EM for kvinner.

Syv av spillerne i Norges tropp spiller til daglig i Danmark og den danske ligaen regnes for å være en av verdens beste innen damehåndball.

Den norske spilleren i dansk liga som scorer mest, Sølvi Hylleseth, ble likevel ikke funnet verdig en plass i EM-troppen.

Målmaskin


Den tidligere Tertnes-spilleren regelrett banker inn mål for klubblaget Esbjerg. Så langt i sesongen har hun scoret 78 mål. Det er 18 flere enn landslagskaptein for Norge, Gro Hammerseng, som også spiller i Danmark. Dette var likevel ikke nok til at Hylleseth ble tatt ut til EM, ikke engang som reserve.

Kaptein Gro Hammerseng er selvskreven i en norsk tropp, men etter henne er det jevnt blant bakspillerne.

Ser man bort fra Katja Nyberg, som har vært borte store deler av sesongen på grunn av en skulderskade, er det bare Anette Hovind Johansen og Katrine Lunde som spiller i samme posisjon i samme liga. Både Johansen og Lunde står bokført med 54 mål hittil denne høsten, hele 24 mål færre enn Hylleseth.

Var aldri akuell


Eks-sjef for det danske håndballandslaget, Jan Pytlick roste bergensjenta i et intervju med Bergens Tidende tidligere i høst.

- Hun er et fantastisk friskt pust i den danske håndballigaen. Hun både skyter godt, har et godt blikk for spillet og er hurtig.

Dersom man ser på de spillerne som håndballforbundet har innkalt til samlinger og turneringer i hele 2006 figurerer ikke Hylleseth på en eneste liste.

Men assistenttrener for det norske landslaget, Thorir Hergeirsson, sier til BT at Hylleseth aldri var aktuell for troppen:

- Hun har spilt gode kamper i Danmark denne sesongen. Men hun var ikke aktuell til årets EM. Det er knallhard konkurranse på bakspillerposisjon når alle er friske.

Ser EM på TV


Hylleseth selv sier til BT at hun gjerne skulle vært med til Sverige:

- Det hadde vært gøy å få med seg et mesterskap. Men det er litt deilig å ha fri også. Og nå får jeg masse god trening med klubblaget.

Hylleseth håper dog at hun får sett landslagsjentene i aksjon på TV.

- Men jeg har bare NRK her i Danmark. Så jeg håper de viser Norges kamper på dansk TV, sier hun til BT.