73-åring tatt for doping

En tidligere svensk landslagssjef i bryting ville ta snarveien opp på pallen i veteran-EM i styrkeløft. 73 åringen gikk rett i garnet til dopingbyrået WADA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 73-årige Leo Honkala bestemte seg for å delta i veteran-EM i styrkeløft orket han ikke å trene så mye. Han håpet heller at en fire-ukers dopingkur ville fikse medaljer, skriver svenske Expressen på sine sider.

Hendelsen fant sted under årets mesterskap i Tsjekkia.

Resultatet av avsløringen er to års utestengelse fra all idrett. Honkala blir dermed ikke å se i idrettssammenheng før han er 75 år.

- Jeg angrer ingenting, sier Honkala til avisen.

Honkala trodde han skulle slippe unna, men feilberegnet tiden for ikke å bli oppdaget.

- Jeg sluttet tre uker før konkurransen. Det burde vært nok for ikke å bli tatt, sier den eldre herren videre.

Innrømmer bruk av doping tidligere

Honkala innrømmer overfor Expressen å ha benyttet seg av ulovlige midler tidligere, spesielt da han var i starten av karrieren som styrkeløfter for vel tretten år siden.

- Ikke hele tiden, men i kortere perioder. Jeg hadde nytte av det da, mer enn jeg fikk den her gangen.

Honkala var i sine yngre dager en talentfull bryter, med blant annet olympisk bronse fra lekene i 1952 i Helsingfors. Senere ble han sjef for det svenske landslaget i bryting. To av hans tidligere landslagsutøvere har blitt tatt for bruk av doping.

I 1984, under OL i Los Angeles, mistet Thomas Johansson en sølvmedalje. Honkala sa den gang at han visste om Johanssons dopingmisbruk.

Den største stjernen var likevel Frank Andersson, som i 1991 ble tatt med bagen full av steroider i Oslo. Andersson er også kjent i Norge for andre ting enn bryting. Han var for eksempel med som deltaker i «Kjendis-Robinson» på TV3 for et par år siden.

Svært helsefarlig

Ifølge flere leger har Honkala lekt med døden. Lege Mats Garle som jobber på dopinglaboratoriet ved sykehuset i Huddinge, sier at bruk av doping for så gamle utøvere er veldig farlig.

- Hjertekammerveggen blir tykkere med alderen. Det har vi også sett på 35-åringer som har tatt anabole steroider.

Kollega ved Karolinska Sjukhuset, Thomas Flodin, følger opp med følgende kommentar:

- Er man 73 har man sjeldent et hjerte som er helt friskt. Har han høyt blodtrykk, eller en hjertesykdom, er det livsfarlig.

Honkala selv var aldri redd for at det kunne gå galt.

- Det er klart jeg er gammel, men det her har jeg jo gjort tidligere. Mengden jeg tok var heller ikke så stor, sier Honkala som muligens har løftet sin siste manual i konkurransesammenheng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus