Meny

Fotball-Norge hedret målkonge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Juve, kapteinen fra bronselaget 1936, ble behørig markert mandag kveld. På Ullevaal stadion var flere av fotballens fremste personligheter samlet for å takke «nordens center» for sitt bidrag ti

Per Ravn Omdal var en av mange som markerte 100-årsdagen til Jørgen Juve, mannen med flest mål for Norges landslag i fotball (foto: Geir Råve).

Per Ravn Omdal, visepresident i UEFA og leder av Fotballmuseets Venner åpnet foreningens markering av Jørgen Juves 100-års dag på Ullevaal stadion mandag kveld.

- Jørgen Juve er en av enerne i norsk fotball, sa Ravn Omdal.

Flere kjente fjes var tilstede for å minnes norges mestscorende landslagsspiller gjennom tidene.

Sondre Kåfjord, Per Jorsett, Ola Dybwad Olsen og Arne Scheie var blant personene som hedret mannen som stoppet på 45 landskamper for Norge.

På rekke og rad talte de varmt om mannen som var en viktig bidragsyter til Norges eneste medalje i et internasjonalt fotballmesterskap for herrer, OL-bronsen fra Berlin i 1936.

Sportskommentator og fotballelsker Arne Scheie var blant de som gav tilhørerne et innblikk i Juves bravader på banen.

- Dersom man ser på Jørgen Juves landslagskarriere er det meget imponerende at han til slutt endte på 33 mål for Norge. Vi skal huske på at han kun spilte 22 av kampene som centerforward, eller spiss som det heter i dag. Et utrolig poeng er at han i løpet av de første åtte kampene scoret hele 19 mål, og hvor han i fire av disse kampene scoret hat-trick, sa Scheie med stor entusiasme.

Familien var glade for minnemarkeringen. Foran står barnebarnet Jørgen, oppkalt etter sin kjente bestefar (foto: Geir Råve)Familien var glade for minnemarkeringen. Foran står barnebarnet Jørgen, oppkalt etter sin kjente bestefar (foto: Geir Råve)

På spørsmål fra Neste Klikk om det er mulig å rangere Juve i forhold til andre norske spillere, var Scheie krystallklar.

- Det er helt umulig å sette spillere opp mot hverandre. For det første så jeg ham aldri spille, det er et viktig poeng. Det var flere spillere av klasse på den tiden. Jeg kan nevne Arne Brustad, Reidar Kvammen, Henry «Tippen» Johansen og flere. Men han er absolutt en av de største. Og en ting er sikkert. Han var avgjørende for at Norge tok bronsen i Berlin i 1936.

Ikke bare god i fotball

Jørgen Juve var også en markant skikkelse utenfor banen. Etter sin karriere som fotballspiller tok han pennen fatt og begynte som journalist i Dagbladet. Dagbladets Fredrik Wanderup fortalte om en dyktig journalist som var godt likt av sine kollegaer, både for sin evne til å formidle et budskap og som en varm og raus person. Han dannet etter hvert et radarpar sammen med tegner Gösta Hammarlund i avisen.

Sønnen, Gunnar Juve, fortalte at faren var opptatt av andre ting enn bare fotball. Gunnar Juve omtalte hele tiden sin far ved navn Jørgen.

- Jørgen var opptatt av flere ting en bare fotball. Han var blant annet en veldig ivrig sjakk-spiller. I tillegg likte han alt som hadde med astronomi å gjøre. Han var en mann med mye kunnskap, sa Gunnar Juve, som også benyttet anledningen til å takke Per Ravn Omdal og Fotballmuseets Venner for markeringen.

Avduking av kunst

Seansen ble avrundet med at fotballpresident Sondre Kåfjord avduket et maleri av fotballhelten. Familien til Juve var tilstede og tok del i markeringen. Et stolt barnebarn, syv år gamle Jørgen, sa til Neste Klikk at han spiller fotball som sin bestefar.

- Jeg scorer litt mål. Jeg scoret to mål på cup i helgen, sa Frigg-spilleren, en mulig norsk storscorer i fremtiden.

Jørgen Juve døde 12. april 1983. Han ble 76 år gammel.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus