Gigantsprekk for London 2012

Kostnadene for sommer-OL i London i 2012 blir eksepsjonelt mye høyere enn først antatt. I verste fall kan prisen til slutt ende på ufattelige 244 milliarder kroner!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken la kulturminister Tessa Jowell, som også er ansvarlig minister for sommer-OL i London 2012, frem foreløpig regnskap for budsjettet knyttet til lekene om seks år.

Der kom det frem at det allerede nå, vel 15 måneder etter tildelingen, ligger an til en gigantsprekk budsjettmessig. Foreløpig er budsjettet oversteget med svimlende 900 millioner pund, skriver avisen Independent på sine nettsider. 900 millioner pund er omlag 11 milliarder norske kroner.

Tony Blair var glad da London ble tildelt sommer OL 2012. Men leken om knappe seks år kan bli en dyr affære for britene. (Foto: www.london2012.com)Tony Blair var glad da London ble tildelt sommer OL 2012. Men leken om knappe seks år kan bli en dyr affære for britene. (Foto: www.london2012.com)

De første anslagene på hva det ville koste å holde lekene i London var først beregnet til omtrent 29 milliarder kroner. Etter de siste opplysningene tror flere at den endelige prislappen vil bli den dobbelte av utgangssummen, det vil si cirka 60 milliarder kroner.

Før jul vil det britiske finansdepartementet legge frem en rapport for foreløpig regnskap, og 60 milliarder kroner blir sett på som et forsiktig anslag. Flere personer mener at et sted mellom 5 og 20 milliarder pund vil være realistisk. I norske kroner blir det sted mellom 60 til 244 milliarder.

Det er betydelig «billigere» å arrangere vinter OL enn sommer OL. Kostnadene for «tidenes beste vinter OL», Lillehammer 94 kom til slutt på rundt 13.9 milliarder kroner.

Tromsø, som kjemper med Oslo, Trondheim og Lillehammer om å bli Norges kandidat for vinter OL 2014, legger opp til et budsjett på mellom 14.9 og 15.7 milliarder kroner.

Siden inntektsmulighetene for et vinter-OL har økt betraktelig de siste årene har kostnadene økt relativt beskjedent på 20 år. Londons dystre tall tyder på at trenden for sommer-OL er langt mer dramatisk.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus