Supporternes ujevne kamp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunne virke som om hele Fredrikstad hadde tatt turen til hovedstaden for å følge sine helter i cupfinalen mot Sandefjord. Hos Sandefjord var stemningen mer dempet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrikstad Fotballklubb ble fortjent norgesmestere i fotball etter å ha overkjørt Sandefjord på Ullevaal stadion i søndagens finale. «Guttæne» ble noen nummer for store for «guttane». Etter en leksjon i effektivitet kunne fredrikstadspillerne juble etter 90 minutter.

Neste Klikk traff to fans før kampen. Andreas fra Fredrikstad og Atle fra Sandefjord, begge med Larsen til etternavn. De var sikre på å vinne, begge to.

Alle heiet på Fredrikstad

Andreas Larsen (28) fra Fredrikstad var godt fornøyd etter kampslutt. Han var en i en klar majoritet av rødt og hvitt på Ullevaal.

- Dette er veldig moro. Som Fredrikstad-supporter er jeg kjempeglad nå. Jeg hadde tro på 2-0 seier før kampen og at det skulle bli en spennende affære. Jeg feilet på begge spådommene, men det spiller ingen rolle nå. Vi vant, det er det viktigste. Men det var jo helt vilt. Man skulle nesten tro at hele stadion holdt med Fredrikstad. Det blir ekstra gøy når det er så stor stemning blant fansen. Vi hørte ikke Sandefjord-fansen i det hele tatt. Det kan ha sammenheng med at vi tok ledelsen tidlig. Men så stille på en cupfinale er dårlig. De skuffet veldig, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var på forhånd spådd et jevnt oppgjør, men Fredrikstad sørget for å drepe det meste av spenning allerede i 1. omgang. Sandefjord hadde mye ball men virket tafatte i det meste de foretok seg. Fra første spark på ballen lå det noe nervøst over alt de blå foretok seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes at vi var mye mer agressive enn Sandefjord. Når vi i tillegg har Raymond Kvisvik som slår så presise innlegg må det bli farlig. Men den største gåten er hvorfor de lar Piiroja stå helt alene i feltet. De må jo vite at han er utrolig god i lufta. Han taper aldri en hodeduell. 2. omgang ble bare ren transportetappe.

Hvorfor?

På spørsmål om hvorfor Fredrikstad vant "enkelt" legger Andreas vekt på to ting.

- Det at så å si hele Ullevall var fylt med FFK-supportere tror jeg var veldig viktig i dag. Klart at det må ha virket inn på spillerne at de fikk sånn støtte. Og det motsatte for Sandefjord. Spillerne virket paralyserte utpå banen. Vi fikk overraskende lett spill. De var vel farlig bare en gang, når Tegstrøm headet og Shaaban reddet mesterlig. Og det faktum at vi har spillere som tåler å spille viktige kamper tror jeg var mye av årsaken til seieren. De siste sesongene har Fredrikstad spilt mange kamper for å overleve i Tippeligaen. Jeg tror spillerne er mer vant til å spille en kamp av stor betydning. For mange av Sandefjords gutter var dette første gang. Kanskje ble de overrasket over stemningen og ikke taklet det å måtte prestere der og da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas bor til daglig i Oslo men er oppvokst i Fredrikstad. Han har i yngre dager spilt for klubben og skulle gjerne blitt med på festen i gamlebyen. Men en begivenhetsrik helg har satt sine spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akkurat nå er jeg ganske tom. Vi har holdt på hele helgen med fest og moro. På lørdag var det tidlig på`n. Vi startet på Sir Winston og endte opp på Rockefeller. Der var det skikkelig stemning. Noen av spillerne var innom, men det var før jeg rakk og komme. Det har blitt mye denne helgen. Og i morgen er det jobb så dessverre kan jeg ikke dra hjem. Jeg får ta det igjen en annen gang, avslutter en sliten, men lykkelig Andreas.

Sørgelige greier

I en cupfinale er det alltid en tapende part. For mange ble nok hjemturen til Sandefjord ekstra lang. Atle Larsen(36) var optimistisk før kampstart og tippet 3-2 til Sandefjord. Han regnet med at Andreas Tegstrøm skulle avgjøre i ekstraomgangene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utrolig dårlig innsatsen i dag, eller det vil si, den var jo helt borte. Det har kanskje vært lagets viktigste våpen denne sesongen. Trist at det ikke skal fungere i en så stor, morsom og viktig kamp. Men rett skal være rett. Fredrikstad var absolutt best i dag. Det at de og hadde en fantastisk støtte hjalp nok også godt med. Vi prøvde så godt vi kunne, men når de så tidlig får 1-0 forsvinner litt av piffen. Det var tydelig å se at det ville bli vanskelig.

Ifølge Atle sviktet noen av lagets viktigste spillere veritabelt.

- Tommy Knarvik var fraværende på midten i dag. Hadde han vært på sitt normale, og om forsvaret hadde markert bedre, kunne vi hatt en mulighet. Men når spillerne står og ser på, ja da kan det ikke gå. Jeg hadde fortsatt et håp på 0-2, men på 0-3 var det bare å vente på at dommeren skulle blåse for full tid. Hovedgrunnen til tapet tror jeg ligger i rutinen til Fredrikstad. Vi er en helt ny klubb som ikke har vært med på dette før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atle synes at hele helgen har vært topp, bortsett fra det viktigste, kampresultat.

- Hele opplegget denne helgen har vært strålende. Lørdag var vi på Saras telt i spikersuppa. Til og med ordføreren var der. Han var ivrig i oppkjøringen kan du tro, sier Atle med et smil.

- Nå får vi bare se frem mot neste sesong. Når vi får dette på avstand så er det jo faktisk en prestasjon at vi klarte å beholde plassen i Tippeligaen, samt å spille seg frem til en cupfinale. Sandefjord har egentlig gjort det bra totalt sett. Men synd at vi ikke var bedre i dag, avslutter Atle før han vender nesa mot Vestfold.

(Forsidefoto: Sara Johannessen, Scanpix)