Meny

15 000 kroner baby

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hilary Swank ga kvinneboksing et ansikt med sin Oscar-vinnende tolkning av tøffe Maggie i Clint Eastwoods «Million Dollar Baby». Men er det like tøft i virkeligheten? Neste Klikk tok tempen på EM i bo

Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Hva vet jeg egentlig om boksing? Fint lite.

«Eye of the tiger», Rocky, knockout, blåveis, Ole Lukkeøye og brukket nese, er stort sett det jeg forbinder med sporten.

Det var i alle fall det inntil jeg så årets store Oscar-vinner «Million Dollar Baby». I filmen spiller Hilary Swank den (vilje)sterke bokseren Maggie og Clint Eastwood veteranen som motvillig blir treneren hennes.

De gir alt i et rått boksemiljø, der kamper er verdt opp til en million dollar.

Swank og Clintern gjorde ikke kvinneboksing glamorøst, langt i fra, men de gjorde det interessant. Også utenfor Hollywood og kinosalen er kvinneboksing i vinden. Litt i vinden, i alle fall. Det er ikke akkurat fotball; utøverne får verken masse pressedekning eller masse penger, men ting skjer.

Alt dette tenker jeg mens jeg sitter på toget til Tønsberg, som er åsted for det fjerde Europamesterskapet i boksing for kvinner.

Det er lørdag, solen skinner og det er en stor dag for norsk kvinneboksing - intet mindre enn tre norske jenter har nådd finalen og skal kjempe om gull i sin vektklasse. Det er ikke millionbeløp som står på spill for disse jentene; men heder, ære og gullfargede medaljer.


Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Ekte boksing

Vel framme i Tønsberg tusler jeg ned til Oseberg kulturhus, som har blitt forvandlet til en flott boksearena for anledningen. Midt på gulvet er en stor boksering i rødt, hvitt og blått.

Det ser i hvert fall ut som på film.

Ok, jeg innrømmer det først som sist, det er ikke helt tilfeldig at jeg har funnet veien til bokse-EM. En av det tre norske finalistene er 23 år gamle Cecilia Brækhus, som den observante leser vil se at deler etternavn med undertegnede.

Min kusine er tidligere verdensmester i kickboksing og tok sølv i fjorårets bokse-EM, etter å ha drevet med sporten kun i noen få måneder.

Ikke størrelsen som teller

Cecilia, som ble adoptert fra Colombia til Bergen, ligner ikke akkurat på Hilary Swanks rollefigur Maggie, bortsett fra det store smilet og den veltrente, muskuløse kroppen.

- Styrke er viktig, forteller Cecilia, men det er ikke størrelsen det kommer an på i boksing.

- I begynnelsen når jeg så at motstanderne hadde store muskler tenkte jeg: «hjelp de må være gode», men det var ikke alltid de var det. Ofte er de tynne, senete jentene de beste, forklarer Cecilia.

Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Cecilia bokser i 63 kilos klassen, og kommer derfor ikke i ringen før i den åttende av de tretten finalekampene.

Første norske finalist, den 31 år gamle tvillingmammaen Henriette Kitel, skal bokse i kamp nummer seks. Sist av de norske er 28 år gamle Siren Søraas, som bokser i 70 kilos klassen.

Med andre ord har jeg litt tid til å bli kjent med sporten før de norske jentene skal i ilden.

Etter en liten innføring i reglene (... det bokses tre runder á to minutter. Fem dommere teller poengene som avgjør hvem som vinner kampen. Slag på guarden (hodebeskyttelsen) eller hanskene teller ikke.) er jeg klar for min første ordentlige boksekamp.


Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Flueboksing

Første kamp er i 46 kilos klassen, som har den passende tittelen «lett fluevekt», bokserne er nemlig så små at hodene ikke rekker over det øverste tauet på bokseringen, og de fyker rundt som hissige insekter.

Etter hvert som bokserne blir tyngre og større blir kampene råere.

Selv om jeg ikke har noen favoritter i de tidlige kampene, eller for den saks skyld noen formening om hvem som gjør det bra (det er umulig for det utrente øyet å se hva som egentlig foregår), blir jeg revet med.

Jeg sitter på kanten av stolen med vidåpne øyne og «oi'er»:

Oi, oi, dommeren fikk seg en på tryne...

Oi, oi der gikk hun i bakken...

Oi, jeg tror nesa hennes er brukket...

Det er ikke like rått som i «Million Dollar Baby», men det er nok action!

Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Som film, uten slow motion

Norske Henriette skal bokse så jeg beveger meg ned til ringen for å ta bilder. Og vips, så går spenningsnivået opp enda noen hakk.

Her kan man høre lydene.

Stønning når utøverne gir eller tar i mot slag, hansker som treffer hud.

Det er mer som på film her nede fra, det eneste som mangler er saktefilm, naturligvis.

Veteranen Henriette, som har to EM titler og sølv i VM bak seg allerede, taper kampen mot sin franske motstander, visstnok på grunn av en svak førsteomgang. Første sølv til Norge altså. Henriette smiler tappert og sier hun gleder seg til å se Cecilia bokse.

- Vi skal få gull!

Gullkampen

Cecilia skal møte en russisk jente. De er tøffe russerne. De har tatt flere gull allerede i dag, så det blir ingen lett match.

Stemningen som har vært god helt fra starten, blir enda bedre når Cecilia entrer ringen.

Det ville vært løgn å si at jeg klarer å holde hodet kaldt. Jeg knipser i vei og visker «kom igjen Cecilia» i de to første rundene.

I tredje runde må jeg trekke meg tilbake fra ringen så jeg kan heie høylydt.

Det er spennende, og jeg aner ikke hvem som leder.

Gongen går for siste gang og dommeren skal kåre en vinner. Først når Cecilia strekker armene i været skjønner vi at EM-tittelen er hennes og jubelen bryter løs. På toppen av alt blir Cecilia kåret til turneringens beste bokser.

Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Sølv nummer to

Kort etter er det bergenser nummer to, Siren Søraas, sin tur i ringen. Motstanderen er tøff og Siren må nøye seg med sølvet. Det er en bragd i seg selv for en utøver som også er aktiv kickbokser, og knapt har tid til boksetrening.

Omtrent fire timer etter at showet startet er det over. Siste match er kjempet og medaljene delt ut, så jeg blir jeg med mesterskapets beste opp på hotellrommet.

Det første jeg ser er mai-utgaven av norske Elle, med ingen ringere enn en Hilary Swank, som skryter av den muskuløse kroppen sin, på forsiden.

Så passende, sier jeg, det er jo denne dama jeg, og sikkert veldig mange andre, forbinder med kvinneboksing.

Før i dag tenkte jeg at det var som «Million Dollar Baby»...

- Nei, men det er jo ikke sånn, avbryter Cecilia meg. - Du har vel sett det i dag?

- Vi håper at EM skal bedre folks bilde på kvinneboksing.

15 000 kroner baby

En ting er sikkert; man blir ikke rik av å drive med boksing i Norge. Cecilia forteller at hun som gullvinner får 15 000 kroner i bonus, penger som skal komme godt med, fordi boksingen har krevd mange fridager fra butikkjobben i Oslo.

Men det er lenge siden hun har hatt skikkelig fri. Det blir lite fest og moro i oppkjøringen til et mesterskap som dette. Cecilia har faktisk vært avholds siden januar.

- Men nå har vi fri helt til oppkjøringen til VM i Sibir i september, sier hun med et smil.

Og når begynner den, spør jeg.

- Juni, så vi har fri hele mai, sier hun.

Hele resten av mai mener du? Det er to uker det...

- Er det bare to uker, huff. Ja, ja da er det på'n igjen, sukker Cecilia, men fortsatt med et smil om munnen.

- Vi får jo oppleve ting som dette. Det er absolutt verdt det, avslutter hun.

Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)


Mer om boksing:

  • Kvinneboksing er oppe til vurdering som OL-gren, men programmet for OL i Bejing 2008 er fullt. Til boksejentenes store skuffelse blir første mulighet altså 2012. Herrene har bokset i OL siden tidenes morgen, men jentene har enda ikke fått slippe til.
  • Norges Bokseforbund
  • Startsiden.no: Boksing
  • Million Dollar Baby

Mer i Neste Klikk:Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire
Siste nytt
16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus