15 000 kroner baby

Hilary Swank ga kvinneboksing et ansikt med sin Oscar-vinnende tolkning av tøffe Maggie i Clint Eastwoods «Million Dollar Baby». Men er det like tøft i virkeligheten? Neste Klikk tok tempen på EM i bo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Hva vet jeg egentlig om boksing? Fint lite.

«Eye of the tiger», Rocky, knockout, blåveis, Ole Lukkeøye og brukket nese, er stort sett det jeg forbinder med sporten.

Det var i alle fall det inntil jeg så årets store Oscar-vinner «Million Dollar Baby». I filmen spiller Hilary Swank den (vilje)sterke bokseren Maggie og Clint Eastwood veteranen som motvillig blir treneren hennes.

De gir alt i et rått boksemiljø, der kamper er verdt opp til en million dollar.

Swank og Clintern gjorde ikke kvinneboksing glamorøst, langt i fra, men de gjorde det interessant. Også utenfor Hollywood og kinosalen er kvinneboksing i vinden. Litt i vinden, i alle fall. Det er ikke akkurat fotball; utøverne får verken masse pressedekning eller masse penger, men ting skjer.

Alt dette tenker jeg mens jeg sitter på toget til Tønsberg, som er åsted for det fjerde Europamesterskapet i boksing for kvinner.

Det er lørdag, solen skinner og det er en stor dag for norsk kvinneboksing - intet mindre enn tre norske jenter har nådd finalen og skal kjempe om gull i sin vektklasse. Det er ikke millionbeløp som står på spill for disse jentene; men heder, ære og gullfargede medaljer.


Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Ekte boksing

Vel framme i Tønsberg tusler jeg ned til Oseberg kulturhus, som har blitt forvandlet til en flott boksearena for anledningen. Midt på gulvet er en stor boksering i rødt, hvitt og blått.

Det ser i hvert fall ut som på film.

Ok, jeg innrømmer det først som sist, det er ikke helt tilfeldig at jeg har funnet veien til bokse-EM. En av det tre norske finalistene er 23 år gamle Cecilia Brækhus, som den observante leser vil se at deler etternavn med undertegnede.

Min kusine er tidligere verdensmester i kickboksing og tok sølv i fjorårets bokse-EM, etter å ha drevet med sporten kun i noen få måneder.

Ikke størrelsen som teller

Cecilia, som ble adoptert fra Colombia til Bergen, ligner ikke akkurat på Hilary Swanks rollefigur Maggie, bortsett fra det store smilet og den veltrente, muskuløse kroppen.

- Styrke er viktig, forteller Cecilia, men det er ikke størrelsen det kommer an på i boksing.

- I begynnelsen når jeg så at motstanderne hadde store muskler tenkte jeg: «hjelp de må være gode», men det var ikke alltid de var det. Ofte er de tynne, senete jentene de beste, forklarer Cecilia.

Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Cecilia bokser i 63 kilos klassen, og kommer derfor ikke i ringen før i den åttende av de tretten finalekampene.

Første norske finalist, den 31 år gamle tvillingmammaen Henriette Kitel, skal bokse i kamp nummer seks. Sist av de norske er 28 år gamle Siren Søraas, som bokser i 70 kilos klassen.

Med andre ord har jeg litt tid til å bli kjent med sporten før de norske jentene skal i ilden.

Etter en liten innføring i reglene (... det bokses tre runder á to minutter. Fem dommere teller poengene som avgjør hvem som vinner kampen. Slag på guarden (hodebeskyttelsen) eller hanskene teller ikke.) er jeg klar for min første ordentlige boksekamp.


Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Flueboksing

Første kamp er i 46 kilos klassen, som har den passende tittelen «lett fluevekt», bokserne er nemlig så små at hodene ikke rekker over det øverste tauet på bokseringen, og de fyker rundt som hissige insekter.

Etter hvert som bokserne blir tyngre og større blir kampene råere.

Selv om jeg ikke har noen favoritter i de tidlige kampene, eller for den saks skyld noen formening om hvem som gjør det bra (det er umulig for det utrente øyet å se hva som egentlig foregår), blir jeg revet med.

Jeg sitter på kanten av stolen med vidåpne øyne og «oi'er»:

Oi, oi, dommeren fikk seg en på tryne...

Oi, oi der gikk hun i bakken...

Oi, jeg tror nesa hennes er brukket...

Det er ikke like rått som i «Million Dollar Baby», men det er nok action!

Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Som film, uten slow motion

Norske Henriette skal bokse så jeg beveger meg ned til ringen for å ta bilder. Og vips, så går spenningsnivået opp enda noen hakk.

Her kan man høre lydene.

Stønning når utøverne gir eller tar i mot slag, hansker som treffer hud.

Det er mer som på film her nede fra, det eneste som mangler er saktefilm, naturligvis.

Veteranen Henriette, som har to EM titler og sølv i VM bak seg allerede, taper kampen mot sin franske motstander, visstnok på grunn av en svak førsteomgang. Første sølv til Norge altså. Henriette smiler tappert og sier hun gleder seg til å se Cecilia bokse.

- Vi skal få gull!

Gullkampen

Cecilia skal møte en russisk jente. De er tøffe russerne. De har tatt flere gull allerede i dag, så det blir ingen lett match.

Stemningen som har vært god helt fra starten, blir enda bedre når Cecilia entrer ringen.

Det ville vært løgn å si at jeg klarer å holde hodet kaldt. Jeg knipser i vei og visker «kom igjen Cecilia» i de to første rundene.

I tredje runde må jeg trekke meg tilbake fra ringen så jeg kan heie høylydt.

Det er spennende, og jeg aner ikke hvem som leder.

Gongen går for siste gang og dommeren skal kåre en vinner. Først når Cecilia strekker armene i været skjønner vi at EM-tittelen er hennes og jubelen bryter løs. På toppen av alt blir Cecilia kåret til turneringens beste bokser.

Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Sølv nummer to

Kort etter er det bergenser nummer to, Siren Søraas, sin tur i ringen. Motstanderen er tøff og Siren må nøye seg med sølvet. Det er en bragd i seg selv for en utøver som også er aktiv kickbokser, og knapt har tid til boksetrening.

Omtrent fire timer etter at showet startet er det over. Siste match er kjempet og medaljene delt ut, så jeg blir jeg med mesterskapets beste opp på hotellrommet.

Det første jeg ser er mai-utgaven av norske Elle, med ingen ringere enn en Hilary Swank, som skryter av den muskuløse kroppen sin, på forsiden.

Så passende, sier jeg, det er jo denne dama jeg, og sikkert veldig mange andre, forbinder med kvinneboksing.

Før i dag tenkte jeg at det var som «Million Dollar Baby»...

- Nei, men det er jo ikke sånn, avbryter Cecilia meg. - Du har vel sett det i dag?

- Vi håper at EM skal bedre folks bilde på kvinneboksing.

15 000 kroner baby

En ting er sikkert; man blir ikke rik av å drive med boksing i Norge. Cecilia forteller at hun som gullvinner får 15 000 kroner i bonus, penger som skal komme godt med, fordi boksingen har krevd mange fridager fra butikkjobben i Oslo.

Men det er lenge siden hun har hatt skikkelig fri. Det blir lite fest og moro i oppkjøringen til et mesterskap som dette. Cecilia har faktisk vært avholds siden januar.

- Men nå har vi fri helt til oppkjøringen til VM i Sibir i september, sier hun med et smil.

Og når begynner den, spør jeg.

- Juni, så vi har fri hele mai, sier hun.

Hele resten av mai mener du? Det er to uker det...

- Er det bare to uker, huff. Ja, ja da er det på'n igjen, sukker Cecilia, men fortsatt med et smil om munnen.

- Vi får jo oppleve ting som dette. Det er absolutt verdt det, avslutter hun.

Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)


Mer om boksing:

  • Kvinneboksing er oppe til vurdering som OL-gren, men programmet for OL i Bejing 2008 er fullt. Til boksejentenes store skuffelse blir første mulighet altså 2012. Herrene har bokset i OL siden tidenes morgen, men jentene har enda ikke fått slippe til.
  • Norges Bokseforbund
  • Startsiden.no: Boksing
  • Million Dollar Baby

Mer i Neste Klikk:Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Siste nytt
17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus