15 000 kroner baby

Hilary Swank ga kvinneboksing et ansikt med sin Oscar-vinnende tolkning av tøffe Maggie i Clint Eastwoods «Million Dollar Baby». Men er det like tøft i virkeligheten? Neste Klikk tok tempen på EM i bo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Rocky? Nei, knøttsmå kvinneboksere i klassen lett fluevekt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Hva vet jeg egentlig om boksing? Fint lite.

«Eye of the tiger», Rocky, knockout, blåveis, Ole Lukkeøye og brukket nese, er stort sett det jeg forbinder med sporten.

Det var i alle fall det inntil jeg så årets store Oscar-vinner «Million Dollar Baby». I filmen spiller Hilary Swank den (vilje)sterke bokseren Maggie og Clint Eastwood veteranen som motvillig blir treneren hennes.

De gir alt i et rått boksemiljø, der kamper er verdt opp til en million dollar.

Swank og Clintern gjorde ikke kvinneboksing glamorøst, langt i fra, men de gjorde det interessant. Også utenfor Hollywood og kinosalen er kvinneboksing i vinden. Litt i vinden, i alle fall. Det er ikke akkurat fotball; utøverne får verken masse pressedekning eller masse penger, men ting skjer.

Alt dette tenker jeg mens jeg sitter på toget til Tønsberg, som er åsted for det fjerde Europamesterskapet i boksing for kvinner.

Det er lørdag, solen skinner og det er en stor dag for norsk kvinneboksing - intet mindre enn tre norske jenter har nådd finalen og skal kjempe om gull i sin vektklasse. Det er ikke millionbeløp som står på spill for disse jentene; men heder, ære og gullfargede medaljer.


Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Ekte boksing betyr ekte blod og en helt ekte brukket nese. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Ekte boksing

Vel framme i Tønsberg tusler jeg ned til Oseberg kulturhus, som har blitt forvandlet til en flott boksearena for anledningen. Midt på gulvet er en stor boksering i rødt, hvitt og blått.

Det ser i hvert fall ut som på film.

Ok, jeg innrømmer det først som sist, det er ikke helt tilfeldig at jeg har funnet veien til bokse-EM. En av det tre norske finalistene er 23 år gamle Cecilia Brækhus, som den observante leser vil se at deler etternavn med undertegnede.

Min kusine er tidligere verdensmester i kickboksing og tok sølv i fjorårets bokse-EM, etter å ha drevet med sporten kun i noen få måneder.

Ikke størrelsen som teller

Cecilia, som ble adoptert fra Colombia til Bergen, ligner ikke akkurat på Hilary Swanks rollefigur Maggie, bortsett fra det store smilet og den veltrente, muskuløse kroppen.

- Styrke er viktig, forteller Cecilia, men det er ikke størrelsen det kommer an på i boksing.

- I begynnelsen når jeg så at motstanderne hadde store muskler tenkte jeg: «hjelp de må være gode», men det var ikke alltid de var det. Ofte er de tynne, senete jentene de beste, forklarer Cecilia.

Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Fulltreffer eller slag på hansken? Umulig å se med utrente øyne. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Cecilia bokser i 63 kilos klassen, og kommer derfor ikke i ringen før i den åttende av de tretten finalekampene.

Første norske finalist, den 31 år gamle tvillingmammaen Henriette Kitel, skal bokse i kamp nummer seks. Sist av de norske er 28 år gamle Siren Søraas, som bokser i 70 kilos klassen.

Med andre ord har jeg litt tid til å bli kjent med sporten før de norske jentene skal i ilden.

Etter en liten innføring i reglene (... det bokses tre runder á to minutter. Fem dommere teller poengene som avgjør hvem som vinner kampen. Slag på guarden (hodebeskyttelsen) eller hanskene teller ikke.) er jeg klar for min første ordentlige boksekamp.


Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Hadde jeg vært hun blå hadde jeg også løpt... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Flueboksing

Første kamp er i 46 kilos klassen, som har den passende tittelen «lett fluevekt», bokserne er nemlig så små at hodene ikke rekker over det øverste tauet på bokseringen, og de fyker rundt som hissige insekter.

Etter hvert som bokserne blir tyngre og større blir kampene råere.

Selv om jeg ikke har noen favoritter i de tidlige kampene, eller for den saks skyld noen formening om hvem som gjør det bra (det er umulig for det utrente øyet å se hva som egentlig foregår), blir jeg revet med.

Jeg sitter på kanten av stolen med vidåpne øyne og «oi'er»:

Oi, oi, dommeren fikk seg en på tryne...

Oi, oi der gikk hun i bakken...

Oi, jeg tror nesa hennes er brukket...

Det er ikke like rått som i «Million Dollar Baby», men det er nok action!

Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Og i rødt hjørne Cecilia Brækhus! (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Som film, uten slow motion

Norske Henriette skal bokse så jeg beveger meg ned til ringen for å ta bilder. Og vips, så går spenningsnivået opp enda noen hakk.

Her kan man høre lydene.

Stønning når utøverne gir eller tar i mot slag, hansker som treffer hud.

Det er mer som på film her nede fra, det eneste som mangler er saktefilm, naturligvis.

Veteranen Henriette, som har to EM titler og sølv i VM bak seg allerede, taper kampen mot sin franske motstander, visstnok på grunn av en svak førsteomgang. Første sølv til Norge altså. Henriette smiler tappert og sier hun gleder seg til å se Cecilia bokse.

- Vi skal få gull!

Gullkampen

Cecilia skal møte en russisk jente. De er tøffe russerne. De har tatt flere gull allerede i dag, så det blir ingen lett match.

Stemningen som har vært god helt fra starten, blir enda bedre når Cecilia entrer ringen.

Det ville vært løgn å si at jeg klarer å holde hodet kaldt. Jeg knipser i vei og visker «kom igjen Cecilia» i de to første rundene.

I tredje runde må jeg trekke meg tilbake fra ringen så jeg kan heie høylydt.

Det er spennende, og jeg aner ikke hvem som leder.

Gongen går for siste gang og dommeren skal kåre en vinner. Først når Cecilia strekker armene i været skjønner vi at EM-tittelen er hennes og jubelen bryter løs. På toppen av alt blir Cecilia kåret til turneringens beste bokser.

Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Spenning til siste sekund! Først her skjønner vi at Cecilia har vunnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Sølv nummer to

Kort etter er det bergenser nummer to, Siren Søraas, sin tur i ringen. Motstanderen er tøff og Siren må nøye seg med sølvet. Det er en bragd i seg selv for en utøver som også er aktiv kickbokser, og knapt har tid til boksetrening.

Omtrent fire timer etter at showet startet er det over. Siste match er kjempet og medaljene delt ut, så jeg blir jeg med mesterskapets beste opp på hotellrommet.

Det første jeg ser er mai-utgaven av norske Elle, med ingen ringere enn en Hilary Swank, som skryter av den muskuløse kroppen sin, på forsiden.

Så passende, sier jeg, det er jo denne dama jeg, og sikkert veldig mange andre, forbinder med kvinneboksing.

Før i dag tenkte jeg at det var som «Million Dollar Baby»...

- Nei, men det er jo ikke sånn, avbryter Cecilia meg. - Du har vel sett det i dag?

- Vi håper at EM skal bedre folks bilde på kvinneboksing.

15 000 kroner baby

En ting er sikkert; man blir ikke rik av å drive med boksing i Norge. Cecilia forteller at hun som gullvinner får 15 000 kroner i bonus, penger som skal komme godt med, fordi boksingen har krevd mange fridager fra butikkjobben i Oslo.

Men det er lenge siden hun har hatt skikkelig fri. Det blir lite fest og moro i oppkjøringen til et mesterskap som dette. Cecilia har faktisk vært avholds siden januar.

- Men nå har vi fri helt til oppkjøringen til VM i Sibir i september, sier hun med et smil.

Og når begynner den, spør jeg.

- Juni, så vi har fri hele mai, sier hun.

Hele resten av mai mener du? Det er to uker det...

- Er det bare to uker, huff. Ja, ja da er det på'n igjen, sukker Cecilia, men fortsatt med et smil om munnen.

- Vi får jo oppleve ting som dette. Det er absolutt verdt det, avslutter hun.

Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)Se opp for Cecilias strake høyre i Sibir! (Foto: Leni Aurora Brækhus)


Mer om boksing:

  • Kvinneboksing er oppe til vurdering som OL-gren, men programmet for OL i Bejing 2008 er fullt. Til boksejentenes store skuffelse blir første mulighet altså 2012. Herrene har bokset i OL siden tidenes morgen, men jentene har enda ikke fått slippe til.
  • Norges Bokseforbund
  • Startsiden.no: Boksing
  • Million Dollar Baby

Mer i Neste Klikk:Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall
Siste nytt
20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus