Nå starter skattesakene mot ansatte ved USAs ambassade

I 2010 ble det avslørt at nordmenn jobbet for en hemmelig overvåkingsenhet ved USAs ambassade i Oslo. Nå starter rettsaker om at de skal ha jobbet svart for ameriksnake myndigheter.
I 2010 ble det avslørt at nordmenn jobbet for en hemmelig overvåkingsenhet ved USAs ambassade i Oslo. Nå starter rettsaker om at de skal ha jobbet svart for ameriksnake myndigheter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fem menn må denne uken møte i Oslo tingrett, tiltalt for til sammen å ha unndratt mer enn 7 millioner kroner i skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem tidligere sikkerhetsvaktene ved USAs ambassade har unndratt nesten 7,4 millioner kroner i skatt, i følge tiltalebeslutningene.

Politiet har tiltalt til sammen 18 tidligere ansatte ved ambassaden for skatteunndragelser for til sammen 25 millioner kroner. USA overlot det til den enkelte ansatte å oppgi sin lønn til norske skattemyndigheter.

Les også: Ansatte ved USAs ambassade tiltalt for svart arbeid

Den største enkeltsummen - 2 millioner kroner - knyttes til en mann i midten av 40-åra som skal ha jobbet svart for amerikanske myndigheter siden 2005.

Den nest største summen knytter seg til en 34-åring som fra 2008 årlig skal ha oppgitt nesten en halv million kroner for lite til skattemyndighetene.

Det var i 2010 at TV2 avdekket at flere nordmenn jobbet som agenter for en hemmelig overvåkingsenhet ved USAs ambassade i Oslo.

Les også: Norsk vaktmann nektes rettssak mot USA

I 2012 ble sakene mot ni tidligere ansatte henlagt, men Borgarting lagmannsrett slo senere fast at henleggelsen var feil.

I 2015 ble en tidligere sikkerhetsvakt dømt til ubetinget fengsel i 75 dager og en bot på 50.000 kroner for skatteunndragelser.

Skatt øst har opplyst at det kan dreie seg om rundt 80 personer som ikke har skattet av lønnsutbetalinger fra USAs ambassade.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus