Stortingspresidenten i USA: Norge betyr mye for deres sikkerhet

Norges posisjon som viktig alliert for USA var et av temaene delegasjonen diskuterer med de republikanske senatorene de møter.
Norges posisjon som viktig alliert for USA var et av temaene delegasjonen diskuterer med de republikanske senatorene de møter. Foto: Jorunn Nilsen / Stortinget / Handout / NTB

Stortingspresidenten og en delegasjon er i USA for å styrke båndet mellom Norge og USA. – Viktig å vise hvor viktig Norge er for USA, sier han.

Stortingspresident Masud Gharahkhani og den norske delegasjonen er i Washington D.C., hvor det er hektisk møtevirksomhet med rekke republikanske senatorer, blant annet Mitch McConnell. Onsdag møtte de den republikanske senatoren Michael McCaul fra Texas.

– Det gjelder å få fram hvor viktig Norge er i nord for USAs sikkerhet, sier stortingspresidenten på telefon fra Washington til NTB.

– De atomvåpenkapasitetene som russerne har i nord, befinner seg der fordi de ønsker å ha den passasjen fra Barentshavet og inn til Atlanterhavet. Å ha en alliert som Norge, som både kan kontrollere området og gi riktig etterretningsinformasjon til USA, det betyr mye for amerikanernes sikkerhet.

Og dette perspektivet gjør inntrykk på republikanerne, forklarer Gharahkhani.

– Det å opprette disse kontaktene, gjør at man får tilgang til både senatorer og representanter som kan være avgjørende når man skal diskutere budsjettet til militæret og hva man skal gjøre i Europa, sier han.

Se video: «Svarene vi fikk, sjokkerte oss»

Ga norsk grunnlov i gave

– Hvordan er det å være der nå i en tid preget av mye støy og uro?

– Jeg skal være ærlig å si at det er mye usikkerhet, det gjelder uansett hvem man møter. Men desto viktigere er det å være tett på og dele den informasjonen om viktigheten av det tette samarbeidet, svarer han.

Stortingspresidenten pleier å ha med en gave til de han møter på slike reiser. Denne gangen deler han ut en utgave av den norske grunnloven – på norsk og engelsk.

– Det gjør inntrykk på dem når jeg forteller dem at deres grunnlov – verdens eldste demokratiske grunnlov – var inspirasjonen til vår egen grunnlov. Det viser de tette båndene mellom våre to land.

200-årsjubileum

I år er det 200-årsjubileum for den første organiserte utvandringen fra Norge til USA. I 1825 krysset 52 norske emigranter Atlanterhavet i håp om et bedre liv.

– Og det er rundt fem millioner mennesker med norsk bakgrunn som bor her i USA i dag, så det er veldig mange som er glad i Norge og har et positivt forhold til Norge.

– Og det er også et godt utgangspunkt, sier han.