
Trump skaper splid: Flere nordmenn vil boikotte varer fra USA

Sverige og Danmark er foran, men nå øker boikott-bevegelsen også i Norge.
– Skal vi bare la det skure og gå? spør den delvis pensjonerte norsklæreren Ivar Steinsvik (66).
Steinsvik har sett seg lei av den amerikanske presidenten Donald Trump etter kun en måned i embetet.
Trump har gått inn for en mer proteksjonistisk linje, samtidig som han har vært uklar på sin støtte til Ukraina i krigen mot Russland. Dette er det ikke bare Steinsvik som har reagert på. I Europa frykter mange at et svekket Nato-samarbeid vil gjøre kontinentet mer sårbart.
Samtidig har handelskrigen mellom USA og Europa tilspisset seg.
I Sverige og Danmark har boikottbevegelsen eksplodert.
Facebook-grupper som oppfordrer til å unngå amerikanske varer har vokst til over 50.000 medlemmer i Sverige og 65.000 i Danmark. Også i Norge har interessen økt den siste tiden, selv om utviklingen har gått noe saktere.
– Dette er en måte å ta et standpunkt
Ivar Steinsvik er en av de som har engasjert seg i den norske boikotten. Han forteller at han først oppdaget bevegelsen gjennom nyheter fra Sverige.

– Jeg så at ingen snakket om det her, sier han til ABC Nyheter.
Steinsvik meldte seg inn i den da nyopprettede Facebook-gruppen «Boikott varer fra USA». Han forteller at gruppen hadde rundt 15 medlemmer da han meldte seg inn.
– Det skjer ting veldig fort, og man kan ikke gjøre så mye. Men dette er en måte å si sin mening på, ta et standpunkt, og kanskje bli hørt, sier Steinsvik om hans boikott.
Frykter Europas svekkede posisjon
Boikotten kommer blant annet som en reaksjon på Donald Trumps signaler om å nedprioritere Europa som alliert. Steinsvik er bekymret for hva dette kan bety for kontinentet.
– Hvis USA ikke er vår trygghet lenger, så står vi midt imellom uten noe. Vi trodde kanskje at Trump fortsatt ville være på Europas side, men nå ser vi at han kun tenker på seg selv, sier han.
Forrige fredag var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på besøk hos USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet endte med ordkrig der Trump og hans visepresident J.D. Vance skjelte ut Zelenskyj for åpent kamera. Zelenskyj er ikke klar for fred, sa Trump senere. Presidenten sa også at Zelenskyj ikke var takknemlig nok.
Nå frykter Steinsvik at USA og Russland kan inngå avtaler som ikke er til fordel for Europa.
– Han kjører sitt eget spill uten akkurat å tenke på oss i Europa, selv om vi er allierte, sier Steinsvik.
Se video: Her skjeller Trump ut Zelenskyj
– Vil kanskje stille spørsmål
Mange av boikottens tilhengere peker på økonomisk press som et av få virkemidler Europa kan bruke for å få USA til å lytte.
– Økonomi er jo et språk som man forstår i USA, og hvis en bedrift går ned fem prosent i omsetning, så vil de kanskje begynne å stille spørsmål, sier Steinsvik.
Et av de amerikanske selskapene som har fått merke den europeiske misnøyen er Tesla. Salget i Europa har stuper. I februar i år lå salget 76 prosent under samme måned i fjor i Tyskland. I Norge var nedgangen på rundt 50 prosent.
Mange peker på at Elon Musk, en uttalt Trump-støttespiller, har blitt et symbol på den amerikanske dominansen europeere ønsker å motarbeide.
Steinsvik mener det er viktig å vise at europeiske forbrukere ikke nødvendigvis støtter amerikanske myndigheters handlinger.
– Dette handler ikke om å ramme vanlige amerikanere, men om å vise at vi ser ting på en annen måte enn ledelsen i USA.

– I Norge har det gått saktere
Til tross for at boikottbevegelsen vokser, henger Norge noe etter Sverige og Danmark. Steinsvik håper at engasjementet fortsetter å øke også her hjemme.
– I Norge har det gått saktere, kanskje fordi vi har en annen tilnærming til USA eller er mer lojale mot våre egne myndigheter, sier Steinsvik.
Likevel har den norske gruppen søndag passert 9000 medlemmer, og veksten de siste dagene har vært markant. De siste dagene har det kommet medlemmer i tusentall.
Steinsvik har selv begynt å bruke en norsk nettleser, vurderer å gå over til en norsk e-post-tjeneste og tenker mer over hvilke produkter han velger i butikken.
– Når jeg handler, tenker jeg mer over hvilke produkter jeg velger – man må ikke alltid velge amerikanske varer.
Boikottaksjonen mot amerikanske varer ser ut til å vokse videre, i takt med økt politisk usikkerhet. Spørsmålet er hvor stor effekt den vil ha.
– Jeg tror kanskje ikke en million europeere kan forandre alt, men det blir lagt merke til, avslutter Steinsvik.