Valgforsker Svein Erik Tuastad om bråket rundt Gahr Støre: – Kan være hevntokt
Stormen rundt Jonas Gahr Støre fortsetter med full styrke. Kravet om hans avgang tiltar. Spørsmålet er hvilke agendaer og motiv som ligger bak kritikken.
– Støre har tilstrekkelig tillit til å få flertall på landsmøtet. Han kan derimot ikke forhindre at anonyme kilder, som nylig har tapt nominasjonskamper eller som mener fagbevegelsens krav om makspris er fornuftig, er ute på hevntokt mot ham.
Det sier valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap, Svein Erik Tuastad, til ABC Nyheter.
Det murrer i Ap
Lederstriden i Arbeiderpartiet tok fyr etter at flere kilder, både anonyme og åpne, stilte spørsmålstegn ved Støres ledelse, og at tiden er moden for fornyelse.
Jonas Gahtr Støre har så langt uttrykt forståelse for at det murrer i partiorganisasjonen, ikke minst på bakgrunn av de mange dårlige meningsmålingene.
– Det er en veldig alvorlig situasjon vi er i. Jeg tar det på alvor, Jeg forstår partifeller som er frustrert over dårlige målinger. Jeg lytter til kritikken som kommer, og tar den til meg, sier Støre til VG.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Jeg vil tro støtten øker etter hvert
Flere statsråder har allerede gått ut med støtteerklæringer til Støre, blant andre Tonje Brenna, Jan Christian Vestre og Kari Nessa Nordtun. Ellers har det vært tynt i rekkene i Støres heiagjeng.
– Hvorfor er det så få som går ut og støtter Støre nå?
– Dette angrepet på han har skjedd fort. De har vel ikke helt koordinert seg og tenkt gjennom gode svar som ikke kan brukes mot dem. Jeg vil tro støtten øker etter hvert. Det kan jo også tenkes det vitner om at også de som vi tror er støttespillere, faktisk er mer kritiske. Men det tror jeg egentlig ikke, mener valgforsker Svein Erik Tuastad.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Partiet vil overleve og vokse igjen
– Hva har gått galt for Støre?
– Han har først og fremst vært uheldig med timingen. Det er i Norge på samme måte som i hele den vestlige verden at velgerne straffer de som har makten når matvareprisene samt rente- og strømutgiftene øker. Ingen regjering har noen kvikk løsning, men mange velgere har behov for å sende signal om frustrasjonen de føler. Jeg har derimot til gode å høre folk anklage Støre for manglende integritet eller at han mangler internasjonal erfaring i denne farlige krisetiden, poengterer Tuastad.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hvor kritisk er situasjonen i Ap?
– Den er kritisk på den måten at partiet risikerer at fokus flyttes på indre splid igjen. Partiet vil overleve og vokse igjen før eller siden. Vi må huske at folk flest ikke er enige med ytterpunktene i politikken. Tiden er ikke over for ansvarlige styringsparti selv om det av og til kan virke sånn.
– Vil være en panikkhandling
– Tror du Støre vil trekke seg?
– Nei. Det vil i så fall være en panikkhandling som ikke løser noe som helst.
– Men hvis han trekker seg, eller blir vraket, hvilke kandidater kan overta?
– Den beste for Ap ville vel vært Kari Nessa Nordtun, men det er uaktuelt for henne i denne livsfasen. Så har vi Tonje Brenna og Jan Cristian Vestre. Men de er jo overhodet ikke klare for oppgaven ennå. De har knapt utenrikspolitisk erfaring og har ikke vært stortingsrepresentanter. Hvis de nå skulle overta i stedet for en mer planlagt prosess som vel er det Støre ønsker, vil det være hodeløst, mener førsteamanuensis i statsvitenskap, Svein Erik Tuastad.