Slik kan utfallet av presidentvalget i USA påvirke valgkampen i Norge
Det finnes ting de norske partiene kan lære av valgkampen i USA, mener statsviter og professor Svein Erik Tuastad.
Etter at amerikanerne gikk til valgurnene tirsdag, våknet Norge og resten av verden onsdag opp til nyheten om at Donald Trump blir USAs 47. president.
De potensielle følgene av valget er et hett samtaleemne.
Trumps andre presidentperiode kan blant annet bety kutt i USAs støtte til Ukraina, opptrapping av handelskrigen med Kina og mer proteksjonisme. For Norges del kan 78-åringens politikk resultere i at rentekuttene som mange nordmenn går og håper på, vil bli utsatt, tror flere økonomer.
8. september neste år er det stortingsvalg.
Det amerikanske presidentvalget kan påvirke den norske valgkampen, tror statsviter og professor Svein Erik Tuastad ved Universitet i Stavanger.
EU vil oppta en større plass
– Det blir viktigere å diskutere forsvars- og sikkerhetspolitikk i bred forstand fordi den internasjonale situasjonen blir mer usikker. Usikkerheten vil kunne føre til tettere samarbeid mellom EU-landene, og dermed også større forventninger i EU om at Norge stiller opp, sier han til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– I praksis betyr dette at EU fort blir viktigere i norsk debatt og i valgkampen også, fortsetter statsviteren og professoren.
Det betyr ikke nødvendigvis at en ny debatt om norsk EU-medlemskap, som blant andre MDG-leder Arild Hermstad tok til orde for etter at valgresultatet var klart onsdag, kommer, mener Tuastad.
– Men EU får likevel en større plass på dagsordenen som en del av debatter om energi, forsvar og miljø, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDette vil tjene partiene med et tydelig EU-standpunkt best, mener Tuastad.
– Det gjelder på den ene siden de EU-vennlige partiene Høyre og Venstre, og på den andre siden de hardbarkede EU-motstanderne i Senterpartiet.
Dette kan norske politikere og partier lære
Den amerikanske valgkampen var «på en måte det endelige farvel til den felles offentlige samtalen i USA», mener statsviteren, som håper Norge ikke kopierer den delen av valgkampen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet finnes elementer i den amerikanske valgkampen som norske politikere og andre som skal bruke det neste året på å jobbe for valgseier kan lære av, mener Tuastad.
– Valgkampen i USA viste at det er svært vanskelig å overbevise velgere som er frustrerte på grunn av økonomien. For de sittende og dermed ansvarlige er det da ikke nok å forklare og forsvare egen politikk. Man må angripe. Lærdommen er at balansen mellom det å være saklig og å angripe må følge av hva som er situasjonen, sier han.
– Dette var en vinnersak Trump holdt på å skusle bort, men som Harris-leiren ikke klarte å gjøre noe med. Dermed holdt det ikke for Harris-leiren å snakke om egne vinnersaker, som abort, påpeker Tuastad.
Se video: – Vi går inn i historien
Han bet seg også merke i hvordan valgkamp-apparatene snakket til velgerne. Fremgangsmåten var ikke den samme under hele valgkampen.
– Da det stod om usikre velgere forsøkte de å overtale dem ved å fremstå som vennlige og forklare egen politikk, og så endret de til å angripe mye hardere for å mobilisere egne velgere. Det å ha en slik tidsplan var interessant og kanskje noe å tenke på for norske valg-strateger også, sier Tuastad.