Amerikanske Benny (25): – Vi er luta lei topartisystemet
Stadig flere amerikanere tar til orde for et politisk system der kampen ikke bare står mellom Demokratene og Republikanerne. – Vi trenger at mangfoldet lyttes til, sier 25 år gamle Benny fra det alternative partiet PSL.
CHICAGO, ILLINOIS (ABC Nyheter): Vi møter Benny i sentrum av Chicago, hvor han valgnatten deltok på et møte i regi av det alternative partiet PSL, Partiet for socialism and liberation.
25-åringen beskriver seg selv som liberal og demokratisk, men identifiserer seg verken som republikaner eller demokrat. I år stemte han derfor på PSL, et av USAs mange småpartier, som ved valget for fire år siden fikk 0,05 prosent av de amerikanske stemmene.
– Vi er luta lei topartisystemet. Vi vil ha større variasjon, og ønsker at stemmer til andre partier også skal ha betydning, sier Benny til ABC Nyheter.
Han mener Demokratene har utviklet seg i en retning som snur ryggen til det som tradisjonelt har vært kjernevelgerne, og at de har vært dårlig til å lytte til de som ønsker mer progressive ideer.
Se video: Donald Trump erklærte seier
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFlere stemmer, flere partier
Til tross for at det politiske systemet i USA offisielt er definert som et flerpartisystem, står kampen om de amerikanske velgerne i realiteten kun mellom to partier.
Men USA har også flere småpartier, hvorav de største er Det libertarianske parti og Green Party, ledet av den ikke ukjente Jill Stein.
I tillegg finnes det også noen enda mindre partier, som for eksempel PSL, Party for socialism and liberation, ledet av Claudia De la Cruz.
På møtet valgnatten deltok 70 av partiets medlemmer. De har ingen håp om å gjøre noen som helst forskjell i valget, men mener USAs politiske system har sviktet og at landet trenger flere stemmer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– At Trump vinner skyldes rett og slett at Demokratene har gjort en for dårlig jobb. De har flyttet partiet sitt lenger mot høyre, og dermed mistet noen av sine kjernevelgere, sier 24 år gamle Emil.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Topartisystemet har sviktet, i hvert fall hele mitt liv. Men vi vil fortsette kampen, sier han.
– Ødeleggende skikkelse
Flere av de ABC Nyheter møter utenfor PSLs møtelokale, mener det ikke har så mye å si at det var Donald Trump og ikke Kamala Harris som vant.
Noen mener likevel at republikansk seier kan være med på å tenne en gnist i amerikanere som ønsker en endring.
– Det hadde ikke vært stort bedre med Kamala Harris. Men når det er sagt, så mener jeg Donald Trump har vært den mest ødeleggende politiske skikkelsen i USA de siste 50-100 årene, sier 27 år gamle Alexi.
– Ingen som elsker frihet eller som kommer fra frihetselskende byer kan være glad for at han igjen blir president. Men dette skyldes utelukkende latskapen til Demokratene, mener han.
Han sier seg enig i at stadig flere uttrykker at de er lei topartisystemet, og mener at både Republikanerne og Demokratene har beveget seg mot høyre.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det har ført til at Demokratene har fylt tomrommet etter Republikanerne, som jo er i ferd med å bli et fascistparti, mener Alexi.
Alexi ser seg selv som uavhengig, men deltok likevel på møtet til Party for socialism and liberation i Chicago under valget tirsdag.
– Jeg er valgobservatør, og synes det er skuffende å se at småpartier blir ekskludert fra stemmeseddelen. Det er rett og slett undertrykking av velgerne, sier han.