Mørke skyer over «Fremtidens toppmøte» i FN

FNs hovedforsamling godkjente søndag morgen en «fremtidspakt». Foto: Frank Franklin II / AP / NTB
FNs hovedforsamling godkjente søndag morgen en «fremtidspakt». Foto: Frank Franklin II / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs hovedforsamling godkjente søndag en «fremtidspakt». Den årlige samlingen i New York finner sted med en mengde konflikter og kriser som bakteppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag og mandag pågår Summit of the Future (fremtidens toppmøte), som er en del av FNs hovedforsamling.

I forrige uke sa FNs generalsekretær António Guterres at toppmøtet står overfor internasjonale utfordringer som beveger seg raskere enn vår evne til å løse dem.

Hovedforsamlingen godkjente søndag morgen toppmøtets hoveddokument, en 42-siders «Fremtidspakt».

Pakten er en oppskrift for å håndtere globale utfordringer fra konflikter og klimaendringer til kunstig intelligens og reformer av FN og globale institusjoner. Dens innvirkning avhenger av gjennomføringsevnen fra forsamlingens 193 medlemsnasjoner.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) deltok på toppmøtet søndag, mens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal holde det norske innlegget på fremtidstoppmøtet mandag.

Eide: En ny giv

– Fremtidspakten gir bred støtte til ny giv for å nå bærekraftmålene. Finansiering er avgjørende for å nå våre felles mål, sier Eide i en uttalelse til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Globale institusjoner må bli mer representative og reflektere verden i dag på en bedre måte enn det gjør nå. Pakten slår også fast at Sikkerhetsrådet må utvides og bli mer representativt, transparent og effektivt. Reform av de internasjonale finansinstitusjonene er også helt nødvendig, sier Eide.

Ifølge Eide er Fremtidspakten et uttrykk for overveldende støtte fra verdens ledere til inkluderende, multilateralt samarbeid, der ungdom og sivilt samfunn deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bredt samarbeid er helt nødvendig for å løse de globale problemene vi står overfor i dag, og for kommende generasjoner, understreker han.

– Gjøre det eller bare snakke om det

Men ikke alle er like overbevist. Generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International advarer om å la pakten og toppmøtet bli en sovepute.

– Ledere må spørre seg selv om dette vil være enda et møte hvor de bare snakker om større samarbeid og enighet, eller om de vil vise evne og overbevisning til å faktisk klare det, sa hun da hun talte til toppmøtet søndag.

– Hvis de går glipp av denne muligheten, grøsser jeg når jeg tenker på konsekvensene. Vår kollektive fremtid står på spill, la hun til.