Måling: Høyre drar velgere fra Arbeiderpartiet – viser til regjeringen

Høyre og Erna Solberg får en oppslutning på 26,9 prosent augustmålingen Opinion har gjort for ABC Nyheter og Altinget. Samtidig viser tall tilknyttet målingen at flere velgere har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre siden sist måling i mai.
Høyre og Erna Solberg får en oppslutning på 26,9 prosent augustmålingen Opinion har gjort for ABC Nyheter og Altinget. Samtidig viser tall tilknyttet målingen at flere velgere har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre siden sist måling i mai. Foto: Jan Langhaug / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror mange forstår at det betyr noe hvem som styrer, sier Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På augustmålingen Opinion har laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget er det ingen dramatiske endringer i oppslutning siden sist måling i mai.

Høyre blir størst med 26,9 prosent etter en liten opptur på 1,6 prosentpoeng. Arbeiderpartiet tar andreplassen med 21,2 prosent etter en liten nedtur på 2 prosentpoeng.

Tall knyttet til målingen viser samtidig at Høyre drar velgere fra Arbeiderpartiet. Ifølge Opinion viser tallene at 118.000 velgere har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre siden valget 2021. I mai og april var dette tallet henholdsvis 56.000 og 68.000.

Siden mai har altså antallet som har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre siden forrige stortingsvalg doblet seg.

Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget august 2024

Endring fra sist måling, som var i mai, i parantes:

Arbeiderpartiet: 21,2 (-1,4)

Høyre: 26,9 (+1,6)

Senterpartiet: 5,8 (+0,3)

Fremskrittspartiet: 15,0 (-2,0)

Sosialistisk Venstreparti: 7,0 (-0,7)

Rødt: 5,9 (+0,9)

Venstre: 6,9 (+1,4)

Miljøpartiet De Grønne: 3,1 (-1,1)

Kristelig Folkeparti 4,6 (+1,2)

Andre: 3,6 (-0,1)

  • Opinions partibarometer for august 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
  • 76 prosent (n=764) har avgitt svar om partipreferanse.
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 30. juli - 5. august.
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: –”Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?” –”Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?”
  • Resultatene (n=1000) må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Erna peker på regjeringen

Overfor ABC Nyheter sier Høyre-leder Erna Solberg følgende om velgerovergangen:

– Jeg tror mange forstår at det betyr noe hvem som styrer. Støre-regjeringen har økt både skattene og den offentlige pengebruken, kanskje uten at så mange synes de har fått det bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva skal Høyre gjøre for å holde på velgerne?

Nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre. Foto: Heiko Junge / NTB
Nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre. Foto: Heiko Junge / NTB

– Ved å ha gode svar på sakene som betyr mest for folk. Utfordringene våre kan løses, men da trenger vi en ny regjering med ny politikk.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, er klar på at Høyre ikke skal få flere velgere fra Arbeiderpartiet, og har stor tro på seier ved stortingsvalget neste høst.

– Vi har en dyktig statsminister som styrer Norge trygt i urolige tider. Vi skal klare å tette lekkasjen til Høyre. Laget vårt kommer til å jobbe hver eneste dag for å gjøre oss fortjent til størst mulig oppslutning, sier Vestre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen krystallklar forklaring

På spørsmål om hva som står bak doblingen siden mai svarer Opinion-rådgiver Martin Stubban at han ikke ser noen umiddelbart avgjørende årsak, men sier at økonomien kan være en faktor.

– Det finnes ingen krystallklar forklaring på dette, men vi vet at Høyre har stor tiltro i befolkningen når det gjelder det som oppfattes som ansvarlig styring og økonomi. En faktor her kan være at folk ikke opplever at regjeringens løfte om bedre råd er innfridd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stubban forklarer at befolkningen fikk mindre tro på økonomien etter at Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina, noe som førte til økt inflasjon og høyere strømpriser.

– Det siste halvåret har ikke folket hatt et like negativt syn på økonomien, blant annet på grunn av snakk om rentekutt på sikt. Dette betyr imidlertid ikke at synet er positivt. Det er bare mindre negativt enn det var. Økonomien er fortsatt en dominerende sak, noe som er en fordel for Høyre.

Stubban påpeker at det må tas høyde for at dette er en enkeltmåling.

– Mange er kritiske

Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Overfor ABC Nyheter omtaler valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning målingen som stabil, og sier tallene kan tyde på en svekket trend.

– Det som har skjedd tidligere er at Arbeiderpartiet har hatt en svak fremgang samtidig som Høyre har hatt en svak nedgang. Den trenden stopper opp i denne målingen, og kan være en forklaring på hvorfor tallene viser en økning i antallet velgere som går fra Arbeiderpartiet til Høyre siden mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den store grunnen til at Arbeiderpartiet mister velgere til Høyre er nok at regjeringen har vært nokså upopulær blant store velgergrupper. Mange er kritiske til regjeringens styringsdyktighet.

Stubban fra Opinion sier at Arbeiderpartiet trolig er klar over lekkasjen til Høyre, og at førstnevnte har forsøkt å stanse den.

– I løpet av våren var det for eksempel mer snakk om kamp mot kriminalitet og mindre skepsis til private aktører i helsevesenet, spesielt etter at Ap-nestleder Jan Christian Vestre tok over som helse- og omsorgsminister.

Bergh: Befester de borgerlige partienes posisjon

Bergh påpeker at augustmålingen er en god måling for borgerlig side.

– Samtidig som målingen er stabil, befestes de borgerlige partienes posisjon. Nå kan de klare seg med Høyre og Fremskrittspartiet pluss Venstre eller Kristelig Folkeparti.

Venstre og Kristelig Folkeparti får oppslutninger på henholdsvis 6,9 og 4,6 prosent i augustmålingen. Siden mai tilsvarer dette økninger på henholdsvis 1,4 og 1,2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene fra Opinion viser også at overganger fra Høyre til Frp er redusert siden sist måling i mai. Stubban drar frem oppmerksomhet knyttet til Frps landsmøte i april som en mulig faktor.

– Landsmøtet førte til flere medieoppslag som ga Frp en del oppmerksomhet i forhold til Høyre. I etterkant har det vært Høyre-snakk om lov og orden, noe som kan ha vært med på å redusere lekkasjen.

Resultat for øvrige stortingspartier i Opinions måling for ABC Nyheter og Altinget i august i prosent (endring siden mai i parantes):

Senterpartiet: 5,8 (+0,3)

Fremskrittspartiet: 15,0 (-2,0)

Sosialistisk Venstreparti: 7,0 (-0,7)

Rødt: 5,9 (+0,9)

Miljøpartiet De Grønne: 4,6 (+1,2)

Andre: 3,6 (-0,1)