Avslo slottsmiddag: – Ikke særlig lurt
Audun Lysbakken har tatt noen uvanlige valg gjennom sin politiske karriere.
Audun Lysbakken (46) har vært leder i SV og ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom. I fjor gikk han av som partileder, som han begrunnet med at han ønsket mer tid med familien. I år delte han at han heller ikke ville stille som stortingsrepresentant etter denne perioden.
Når han nå ser tilbake på livet i politikken, er det tydelig at flere ting har forandret seg, skriver Altinget.
Fortsatt republikaner
Som helt fersk stortingspolitiker valgte Lysbakken å takke nei til invitasjonen til Slottets middag for stortingsrepresentantene høsten 2001. Da sa han en slottsmiddag ikke passet ham, og at han ikke ville bli en sånn stortingspolitiker som mistet kontakt med virkeligheten.
I dag tenker han litt annerledes om slottsmiddager, men ikke om monarkiet.
– Det er lenge siden. Det var jo ikke særlig lurt. Men det er ikke blant våre mest presserende samfunnsproblemer. Og jeg tror folk flest synes det er god folkeskikk å ta imot invitasjoner til middag. Det å være radikal handler om hva du mener, ikke om hvordan du ter deg eller kler deg. Det var en form for radikalisme som jeg mener venstresiden ikke trenger. Den er bare med på å fremmedgjøre oss vanlige folk, sier Lysbakken til Altinget.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLysbakken trekker frem at han har vært hos kongen mange ganger siden det, og at han synes han er trivelig. Likevel er han tydelig på at han fortsatt er republikaner, og sier han synes monarkiet er en rar institusjon i et moderne demokrati.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHar endret seg
Å avslå slottsmiddager er ikke det eneste motstrøms Lysbakken har gjort eller stått for.
Han kom inn på Stortinget mens han var nestleder i Sosialistisk Ungdom (SU). Året før hadde ungdomspartiet vedtatt et prinsipprogram som inneholdt mye av det radikale tankegodset til Karl Marx.
Det opplevde moderpartiet som problematisk, og sendte ut et brev til alle fylkeslagene som angivelig ble tolket som en irettesettelse av den ytterste venstre fløyen i partiet.
På spørsmål om han har endret seg siden den gang, er Lysbakken tydelig.
– Selvfølgelig har jeg endret meg på 23 år! Det ville vært en menneskelig tragedie om du ikke forandret deg i det hele tatt på 23 år. Men jeg føler meg sterkere tilknyttet til det jeg sto som for ung, enn en del tror. Noen av de omfavnelsene jeg fikk av kommentatorene da jeg gikk av som partileder, opplevde jeg som litt klamme. Jeg opplever at det er en kontinuitet i det jeg har stått for. Men da jeg stilte som kandidat til ledervervet i 2011, var jeg veldig tydelig på at det var en del begreper og sånt som jeg hadde brukt, som jeg ikke syntes det var så viktig å bruke lenger, sier han til Altinget.