Støre i 22. juli-tale: – Vi ser at radikaliserte, ekstreme holdninger fortsatt får oppslutning

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under minnemarkeringen på minnestedet foran høyblokka i Regjeringskvartalet, 13 år etter terrorangrepet 22. juli 2011.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under minnemarkeringen på minnestedet foran høyblokka i Regjeringskvartalet, 13 år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre mener pågående kriger i verden påvirker ytringsklimaet hjemme i Norge. Mandag er det 13 år siden angrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunne ønsket at alt vi lærte i Norge om det som ledet til 22. juli, skulle sette en stopper for hatprat, vold og trusler. Men slik ble det ikke, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han talte under 22. juli-markeringen i Regjeringskvartalet.

Statsministeren trakk i sin tale fram Ekstremismekommisjonen som slår fast at «ingen samfunn kan sikre seg helt og holdent mot terroranslag og ekstremisme».

– Vi ser at radikaliserte, ekstreme holdninger fortsatt får oppslutning. Konspirasjonsteorier og falsk informasjon spres. Jødehat, muslimhets og trakassering av skeive, samer og andre minoritetsgrupper skjer.

– Tro på styrken i det norske samfunnet

Støre trakk i talen fram at det pågår brutale kriger i Ukraina, Palestina og Sudan.

– Samlet sett påvirker alt dette sikkerheten, spenningsnivået og ytringsklimaet her hjemme i landet vårt, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren sa videre at det er vår oppgave som politikere og samfunn å møte dette med våre ressurser og verdier.

– Jeg har tro på styrken i det norske samfunnet, i det norske demokratiet, på menneskene i vårt land, sa han.

– Forebyggingen er den store samtalen vi må ha

Til NTB sier statsministeren at det nå, med litt avstand, er viktig å ta opp noen temaer som er aktuelle rundt det som skjedde for 13 år siden, blant annet hvordan terror og hatytringer kan bekjempes.

– Vi skal ha et sterkt politi i gatene som kan hindre at det verste skjer, men det er jo forebyggingen som er den store samtalen vi må ha, sier Støre

Han uttrykker også bekymring over verdensbildet og mener at dette krever det beste av samholdet i det norske samfunnet.

– Det er mye å være skremt over fordi du ser attentatforsøk, hatretorikk og et politisk ordskifte som er ganske brutalt i mange land. Men vi må ikke bli nedslått av det heller. Norge er et sterkt samfunn, vi har et sterkt fellesskap, og jeg har jo tro på at vi kan stå opp imot dette sammen, sier statsministeren.