Donald Trump mindre populær blant viktig velgergruppe

USAs tidligere president Donald Trump mister viktige velgere i viktig vippestat.
USAs tidligere president Donald Trump mister viktige velgere i viktig vippestat. Foto: Mark Peterson / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålinger gjennomført i vippestaten Pennsylvania viser at velgere over 45 år har sviktet Trump siden valget for fire år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere president Donald Trump vant i mars republikanernes nominasjonskamp, og vil derfor møte sittende president Joe Biden i årets presidentvalg.

Ifølge Newsweek viser meningsmålinger frem til nå at det kan bli et tett løp mellom de to kandidatene.

En ny meningsmåling viser derimot at Trump har mistet velgere i en viktig aldersgruppe.

Les mer om valget i USA her!

Se video: – Fullstendig bortreist

Har miste eldre velgere i vippestat

En ny undersøkelse fra staten Pennsylvania, hvor 1181 personer ble spurt, svarte 48 prosent av velgerne over 45 år at de støtter Trump, mens 45 prosent sa de støttet Biden. Selv om Trump fortsatt har en ledelse på tre prosentpoeng, er det en markant nedgang fra 2020, da Trump fikk 12 prosentpoeng mer oppslutning i aldersgruppen i samme stat.

Totalt sett i undersøkelsen svart 47 prosent at de ville stemme på Trump i presidentvalget i desember, mens 45 prosent sa at de ville stemme på Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pennsylvania er en såkalt vippestat. En vippestat er en delstat i USA hvor det er usikkert hvilken kandidat og hvilket politisk parti som vil få flertall ved et valg. Pennsylvania er derfor en viktig stat for begge leirer.

En meningsmåling fra samme stat fra januar, hvor omtrent 1600 velgere ble spurt, viste at 60 prosent av velgerne fra 65 år og oppover sa de ville stemme på Biden, mens bare 37 prosent sa de ville stemme på Trump. Men her er det sprikende resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En meningsmåling utført denne uken av Yahoo News og YouGov, sa 41 prosent av velgerne over 65 år at de ville stemme på Biden og 52 prosent sa at de ville velge Trump.

Preget av valgkamper

Hittil har valgkampen i USA vært preget av rettssaker.

I slutten av forrige måned ble Trump kjent skyldig i den såkalte «hysjpengesaken». Trump var tiltalt for brudd på regnskapsloven i forbindelse med en utbetaling på 130.000 dollar, drøyt 1,4 millioner kroner, til Stephanie Clifford, bedre kjent som pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er Trump tiltalt for forsøk på å avvise valgresultatet fra 2020 og stormingen av Kongressen 6. januar 2021, for forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020 i delstaten Georgia og for brudd på spionasjeloven for å ha tatt med seg hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus.

I tillegg ble Trump i april funnet skyldig i å ha begått et seksuelt overgrep mot skribenten E. Jean Carroll for nesten tre tiår siden.

Hun tok ham til retten for anklager om at ekspresidenten ødela hennes rykte som pålitelig journalist ved å nekte for at han voldtok henne, og hun fikk medhold for dette i retten.

Joe Biden, da på grunn av sønnen Hunter Biden, har også måtte forholde seg til amerikansk rettssystem den siste tiden. Tidligere denne uken ble sønnen nemlig kjent skyldig i brudd på våpenloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordel Biden

Like etter kjennelsen uttalte Civita-rådgiver Eirik Løkke til ABC Nyheter at kjennelsen vil ha en begrenset betydning for valgkampen, da det ikke er Hunter Biden som stiller til valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste samtidig til at det har vært stor forskjell mellom hvordan de to presidentkandidatene har håndtert deres interaksjoner med rettsvesenet de siste ukene. Mens Trump har angrepet domstolen og rettsstaten, har Biden forsvart rettsstaten, sier han.

Biden har heller ikke gjort forsøk på å blande seg i rettsforfølgelsen av sønnen.

– Jeg vil akseptere utfallet av denne saken og vil fortsette å respektere rettsprosessen mens Hunter vurderer en anke, uttalte han etter at juryen erklærte sønnen skyldig.

Løkke mener at dette kan gjøre at Joe Biden slipper unna flauser senere i valgkampen.

– Håndteringen til Biden gjør det i hvert fall vanskeligere for Trump og republikanere å påstå at domstolen og påtalemyndighetene brukes som et våpen mot Trump, all den tid presidentens sønn også blir tiltalt og dømt.