Rødt sikret at Forsvaret skal handle lokalt

– Fram til nå har det vært det samme om potetene kommer fra Frankrike eller sokkene kommer fra Mongolia. Lykke til med å skaffe det i en krisesituasjon, sier Rødts forsvarspolitiske talsperson Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
– Fram til nå har det vært det samme om potetene kommer fra Frankrike eller sokkene kommer fra Mongolia. Lykke til med å skaffe det i en krisesituasjon, sier Rødts forsvarspolitiske talsperson Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mat og utstyr til Forsvaret skal leveres av norske bønder og lokale produsenter, slår Rødts forsvarspolitiske talsperson, Bjørnar Moxnes, fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspolitikeren fra Rødt lover raske endringer på området.

– Rødt har nylig fått gjennomslag for at Forsvaret i mye større grad skal kunne kjøpe kortreist mat og utstyr fra mindre lokale produsenter rundt om i hele Norge, sier Bjørnar Moxnes til Nationen.

Han har tidligere sagt at han vil tvinge Forsvaret til å handle lokalt.

– Fram til nå har det vært det samme om potetene kommer fra Frankrike eller sokkene kommer fra Mongolia. Lykke til med å skaffe det i en krisesituasjon.

Ifølge Moxnes fikk Rødt en enstemmig forsvarskomité med på følgende vedtak under arbeidet med det nye Forsvarsforliket:

«Stortinget ber regjeringen sikre at Forsvaret utnytter handlingsrommet lover og reglement åpner for, slik at Forsvaret i større grad større grad benytter lokale og regionale tilbydere.»

– Dette handler blant annet om EØS-avtalens artikkel 123, hvor forsvarsformål kan trumfe de vanlige anbudsreglene. Da trenger man ikke bruke lov om offentlige anskaffelser og kan heller inngå en avtale direkte med lokale leverandører.