Riksmekleren om flystreiken: – Det er mye som står på spill

Riksmekler Mats Ruland tror det er mulighet for at NTL og Spekter kan komme til enighet før midnatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Riksmekler Mats Ruland tror det er mulighet for at NTL og Spekter kan komme til enighet før midnatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært dårligere progresjon de siste timene, sier riksmekler Mats Ruland om meklingen mellom NTL og Spekter. Meklingen har frist midnatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen mellom Norsk Tjenestemannslag (NTL) og arbeidsgiverforeningen Spekter pågår for fullt før fristen, som er satt til midnatt onsdag.

En konflikt vil berøre nesten alt av drift på en flyplass: brann og redning, tekniske tjenester og administrasjon.

Lufthavnene i Bergen, Brønnøysund, Førde, Kirkenes, Kristiansand, Oslo og Ålesund er omfattet av det første streikeuttaket som gjelder fra klokka 12 onsdag.

Hvis meklingen ikke føres fram kommer 140 ansatte i Avinor til å bli tatt ut i streik i første omgang.

De vanskeligste temaene gjenstår

Riksmekler Mats Ruland sa til TV 2 klokken 18.50 at det var god fremdrift i meklingen. Rundt klokken 21 forteller han at progresjonen har vært dårligere de siste timene.

– Jeg håper vi skal finne en løsning, men det lugger litt mer nå, sier han til TV 2.

Ruland bekrefter at det er økonomi det dreier seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økonomi er kanskje det viktigste temaet i denne meklingen, ja. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier han.

Kan stoppe all ordinær passasjertrafikk

Dersom partene ikke klarer å komme til enighet vil det få store konsekvenser for flytrafikken de neste dagene. Bergen Lufthavn er blant flyplassene som kan bli hardest rammet.

Der vil 53 ansatte bli tatt ut i streik, og all ordinær passasjertrafikk kommer til å stoppe opp. Også Brønnøysund lufthavn og Førde lufthavn risikerer full stopp for passasjertrafikken.

– Det er mye som står på spill og etter det jeg kjenner til, så vil det ha betydelige konsekvenser for flytrafikken om vi skulle få en konflikt, men jeg håper som sagt at vi skal unngå det, sier Ruland.