Kjell Ingolf Ropstad: – Dette er helt vilt

Nye kokain-tall vekker reaksjoner. 

Justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.
Justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4,2 prosent av nordmenn i alderen 15–34 år oppgir å ha brukt kokain i løpet av en periode på ett år. Det viser en ny EU-rapport, skriver NTB.

– Dette er helt vilt og en skremmende utvikling med en så høy kokainbruk i Norge, sier justispolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. i en uttalelse sendt til ABC Nyheter.

Delt tredjeplass

Nordmenns bruk er like stor som danskenes, men mindre enn i Irland og Nederland, ifølge den siste rapporten til EUs narkotikabyrå EMCDDA. Norge ligger dermed på en delt tredjeplass.

Rapporten tar for seg trendene innen narkotikabruk innen EUs 27 medlemsland, samt Norge og Tyrkia, og er basert på de siste tilgjengelige tallene fra hvert enkelt land.

En mulig feilkilde er imidlertid at undersøkelsene i de enkelte landene er gjort på ulike tidspunkter. Tallene fra Hellas er fra 2015, mens tallene fra Norge er fra 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ropstad mener politiet må få verktøyene de trenger for å bekjempe narkotikakriminalitet.

– Jeg opplever at det er usikkerhet i politiet i dag, og håper regjeringen snart kommer med tydelige avklaringer. Dessverre har de utsatt forebyggings- og behandlingsreformen sin, det er svært skuffende. Har regjeringen egentlig noen klare planer for hvordan de skal styrke det forebyggende arbeidet mens barn og unge venter på at regjeringen tar grep?

Cannabis og kokain

Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter cannabis er kokain det klart mest brukte illegale stoffet i Europa, viser rapporten.

I gruppa 15–34 år er kokainbruken mest utbredt i Nederland (5,5 prosent), etterfulgt av Irland med 4,8 prosent. Disse tallene er fra henholdsvis 2022 og 2019.

Snittet for EU-landene er 2,5 prosent. I undersøkelsene er folk blitt spurt om de har brukt kokain i løpet av de siste tolv månedene.