SV og Rødt vil ha kontrollsak om lederlønn

SV er misfornøyd med svarene de har fått fra regjeringen om lederlønninger i statseide selskaper. Nå vil de ha kontrollsak.

Partileder i Sosialistisk Venstreparti Kirsti Bergstø er ikke fornøyd med næringsministeren svar om lederlønn i statseide selskaper. Foto: Javad Parsa / NTB
Partileder i Sosialistisk Venstreparti Kirsti Bergstø er ikke fornøyd med næringsministeren svar om lederlønn i statseide selskaper. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Dagens Næringsliv som først omtale saken.

– Nå har vi stilt flere spørsmål, og vi får fortsatt ikke et tydelig svar på hvorfor regjeringen lar styrene i de statlige selskapene bryte retningslinjene for lederlønn som et bredt flertall i Stortinget har samlet seg om, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

Partiet har stilt flere spørsmål til næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) den siste tiden angående lederlønninger i statseide selskaper. Bakgrunnen er at både Kongsberg Gruppen og Nammo har sagt de ikke vil følge de nye retningslinjene for lønn og bonuser til toppledere i statlige selskaper.

Møtes tirsdag

Frps Carl I. Hagen i kontrollkomiteen sier til E24 at saken skal tas opp i komiteen tirsdag ettermiddag klokken 14.

Sist fredag spurte partileder Kirsti Bergstø hvorfor staten stemte ja til Kongsberg Gruppens lønnsrapport, der lederbonuser på opptil 50 prosent av grunnlønn ble beholdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan ikke Stortinget sitte og se på. Derfor kommer vi til å ta saken til kontrollkomiteen, slik at Stortinget tar ansvar for å sørge for at Stortingets vilje blir fulgt opp ordentlig, sier Bergstø.

– Alvorlig

Også Rødt er misfornøyd med næringsministerens håndtering av saken og vil ta saken til samme komité.

– Et bredt flertall på Stortinget har sluttet seg til strengere regler for lønn og bonus til toppledere i statlige selskaper. Det er regjeringens konstitusjonelle oppgave å følge dette opp. Jeg mener det er alvorlig at det ennå ikke har skjedd, sier medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Seher Aydar (R).