USA vil gi Ukraina mer enn 500 milliarder kroner i lån fra frosne russiske aktiva

Russlands president Vladimir Putin har varslet hevntiltak dersom EU og USA gjør alvor av planene om å bruke frosne russiske midler til å gjenoppbygge Ukraina.
Russlands president Vladimir Putin har varslet hevntiltak dersom EU og USA gjør alvor av planene om å bruke frosne russiske midler til å gjenoppbygge Ukraina. Foto: Sergei Bobylev/NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorme verdier tilhørende den russiske staten, russiske selskap og styrtrike russiske oligarker, skal nå bli disponible for Russlands hovedfiende Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Financial Times.

Det har lenge vært spekulert i om EU og USA vil gjøre alvor av å frigi frosne russiske midler.

I februar signaliserte USAs finansminister, Janet Yellen, at det hastet med å kunne ta i bruk russiske aktiva som er frosset i Vesten, for å støtte Ukraina.

Les alt om krigen i Ukraina her

Flere europeiske land har advart mot at en beslaglegging av aktivaene vil undergrave dollar og euro som globale reservevalutaer, og skape ubalanse i finansielle markedet, noe Yellen har sagt seg uenig i.

Vil koste 6.000 milliarder kroner

G7-landene har tidligere bedt om at en løsning på de frosne russiske aktivaene må være avklart innen juni, men det er ennå ikke kommet til enighet om hvordan midlene skal benyttes.

Gjenoppbygging av Ukraina etter 28 måneders krig er anslått å koste om lag 500 milliarder euro, elller 6.000 milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Financial Times foreslår USA å gi Ukraina et lån på om lag en tiendedel av denne summen. Planen er at lånet skal tilbakebetales med inntektene fra frosne russiske eiendeler.

Video: Ukrainas spesialstyrker: – En advarsel til russerne

Ber EU skjerpe sanksjonene

Samtidig oppfordrer USA at EU utvider sine sanksjoner mot russiske statsmidler, for å sikre at ikke USA alene blir stående ansvarlig for å tilbakebetale lånet som Ukraina nå trolig skal få tilgang til.

USA har allerede innvilget en gigantisk våpenpakke verdt 600 milliarder kroner. Hvis Ukraina får ytterligere 500 milliarder kroner til disposisjon, vil det bety svært mye i krigen mot den russiske okkupasjonsmakten.